Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kako odpraviti pigmentne lise


(stran 2 od 2)


Kako jih odpraviti?

Melazma in druge hiperpigmentirane lise so lahko zelo trdovratne, njihovo zdravljenje pa sodi v ordinacije dermatologov. Še nedavno smo v ta namen uporabljali klasična lokalna belilna sredstva, ki preprečujejo nastanek melanina v pigmentnih celicah in pospešujejo luščenje povrhnjice, kemično luščenje, laserske posege s pigmentno specifičnimi laserskimi sistemi in zamrzovanje s tekočim dušikom. Ti postopki so namenjeni odpravljanju lis, vendar lahko, zlasti pri temnopoltih, pripeljejo do nasprotnega učinka: koža se na tak postopek utegne odzvati s čezmernim pigmentiranjem.

To se pogosteje zgodi pri posameznikih, ki ne upoštevajo pomembnega navodila, da se po takšnem agresivnem postopku več tednov ne smejo izpostavljati UV-žarkom in da se morajo skrbno ščititi pred njimi (zaščitno sredstvo, ki ščiti pred UVA- in UVB-žarki z zaščitnim faktorjem 50+). Pacientom tudi svetujemo, naj ne uporabljajo kozmetičnih sredstev, ki čezmerno dražijo kožo, saj lahko pri občutljivih tudi privedejo do nastanka temno obarvanih lis (t. i. Berloque dermatitis).

Nova metoda

K sreči se je omenjenim oblikam zdravljenja v zadnjem času pridružila nova, v večini primerov učinkovita metoda: maska iz naravnih belilnih snovi, ki je tako prizadetim in tudi dermatologom prinesla pravo olajšanje pri zdravljenju nekaterih trdovratnih hiperpigmentiranih kožnih sprememb. Postopek zdravljenja je neagresiven in učinkovit v večini primerov melazme, aktiničnega lentiga in rjavo obarvanih lis, ki so posledica vnetnih procesov. V sredstvu, ki ga dermatolog nanese na prizadete predele, so v optimalnih razmerjih in koncentracijah vsebovane številne naravne belilne snovi: arbutin, tirozinol, kojična kislina, askorbinska kislina, fitična kislina in azelinska kislina.

Arbutin, denimo, pridobivajo iz listov hrušk in je naraven izvod najbolj znanega belilnega sredstva hidrokinona,. Kojična kislina zavira delovanje encima tirozinaze. Askorbinska kislina, ki je naravni antioksidant in sredstvo za luščenje, vpliva na pretvorbo obarvanega melanina v brezbarvni melanin (levkomelanin), obenem pa zmanjšuje delovanje tirozinaze ter transport melanina iz melanocitov v okoliške kožne celice.

Tudi 20-odstotna koncentracija azelinska kislina ima belilne učinke, obenem pa pospešuje luščenje povrhnjice. Postopek je primeren za vse bolnike in vse vrste kože, izvajamo ga lahko vse leto, tudi poleti. Koža je po nekaj tednih vidno osvežena, gladka, brez lis in za nekaj let mlajšega videza. Zaradi nekaterih snovi, ki jih vsebuje ta zdravilna mešanica, so omejijo tudi težave z mastno kožo in aknami. Postopek lahko izvajamo v vseh obdobjih leta, tudi poleti.

Pred nanašanjem zdravilne maske dermatolog kožo temeljito očisti in razmasti s čistilnim sredstvom, ki kožo pripravi na poseg. Maska ostane na koži od šest do dvanajst ur. Po odstranitvi zdravilne maske je koža rožnata in nekoliko žari, podobno, kot če bi imeli blage sončne opekline. V naslednjih dneh se povrhnje plasti luščijo, podobno kot pri blagih sončnih opeklinah. Pomembno je, da v pacient v naslednjih tednih dosledno izvaja vzdrževalno zdravljenje z zdravilno kremo. Učinki postopka so opazni po štirih do osmih tednih. Pomemben del zdravljenja je tudi redno vsakodnevno nanašanje zaščitnih sredstev proti UV-žarkom. Tako pri večini pacientov dosežemo več kot 90-odstotno izboljšanje, učinki pa so ob upoštevanju navodil dolgotrajni.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd