Brazgotine

Barbara Čokl, dr. med.
Barbara Čokl, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Tudi lepih si ne želimo

Skorajda ni človeka, ki ne bi imel kake brazgotine. Včasih so ljudje rekli, da otrok brez potolčenih kolen – in posledično zabrazgotinjenih – ni pravi otrok. Vsaka brazgotina ima svojo zgodbo in ozadje, različen pa je tudi njihov videz. Nekatere so dolge, druge spet kratke, ene so široke in izbočene, druge ozke in, kot pravimo, lepe. Toda naj so še tako »lepe«, se verjetno vsi strinjamo, da bi bili raje brez njih. Žal to ne gre, saj z nami ostajajo vse življenje. Če so na skritih mestih, nas običajno ne motijo, neprijetnejše so, če so izpostavljene, četudi samo v toplih mesecih.

Kot pravi Barbara Čokl, dr. med., specialistka plastične in rekonstruktivne kirurgije z zasebne klinike za plastično kirurgijo BCB v Ljubljani, vsaka poškodba, rana, rez ali ureznina, ki sega skozi vso debelino kože, zapusti brazgotino. Kadar se rana celi tako, da njeni robovi niso približani, je njen končni videz slabši, če so robovi gladki in približani, pa lepši, razlaga sogovornica. Brazgotina v zaceljeni rani nastane, ker vmesnega prostora v rani ne zapolni koža, marveč vezivno tkivo.

Kot pravi sogovornica, se končni videz brazgotine oblikuje po šestih do dvanajstih mesecih, včasih tudi pozneje. »V tem obdobju lahko pričakujemo, da se bo videz brazgotine spreminjal; rdečina bo postopoma izginjala, brazgotina se bo tanjšala. Končna podoba brazgotine je seveda odvisna tudi od tega, ali proces celjenja podpremo z določenimi ukrepi ali ne.« In kaj imamo v mislih, ko govorimo o končnem videzu brazgotine? Pomembne so predvsem tri stvari: širina, barva in izbočenost oziroma raven brazgotine.


Pomembni starost, spol, teža

Na videz in končno obliko brazgotine v veliki meri vplivajo človekova starost, spol, teža in vrsta kože. Če je brazgotina posledica čistega oziroma gladkega ureza z nožem, lahko pričakujemo, da ne bo zelo vidna in razmeroma lepa, razlaga dr. Čokl in dodaja, da bo pri zelo globokem rezu ali raztrganini videz slabši, saj pri takih ranah robov kože ni možno približati, saj niso gladki. Nadvse pomemben dejavnik je tudi starost. Pri otrocih in mladih ljudeh z zelo prožno kožo, v kateri je še veliko elastičnih niti, vsaka rana zazeva, saj jo zdrava koža vleče narazen. Nasprotno se pri starejših ljudeh, katerih koža ni več prav elastična, urez skorajda ne pozna. Prav zato so brazgotine pri mlajših ljudeh slabšega videza in so pogosto širše kot pri starejših, pojasnjuje sogovornica. Seveda se lahko končni videz brazgotine razlikuje tudi pri dveh enako starih ljudeh z različnima tipoma kože. Dvajsetletnica z zelo prožno kožo bo imela najbrž vidnejšo in širšo brazgotino kot njena vrstnica s kožo slabega tonusa. Vsaj pri nečem je nečvrsta koža prednost.
 

Štirje koraki za lepši videz brazgotine

Ko se rana celi, lahko k lepšemu končnemu videzu brazgotine pripomoremo tudi sami. Pri tem, svetuje sogovornica, je pomembno, da upoštevamo štiri, recimo jim zapovedi.

1. Hladni obkladki: takoj po operaciji začnite hladiti rano, saj bo oteklina manjša, manj je tudi možnosti, da bodo robovi rane »strigli«, zato bo brazgotina manj izbočena.

2. Vlaženje: zlasti pri bujnih in izbočenih brazgotinah celice zelo hitro izgubljajo vlago, zato jo je koristno nadomeščati in brazgotino hidrirati. To lahko dosežemo s posebnimi obliži ali silikonsko kremo.

3. Aktivne snovi: če v brazgotino redno vtiramo kremo ali gel proti brazgotinam, se bo lepše celila. Na voljo so v prosti prodaji v lekarnah. Nanašamo jih toliko časa, dokler se brazgotina popolnoma ne oblikuje, torej od šest do dvanajst mesecev. Pozneje njihova raba ni več smiselna.

4. Po šestih mesecih ali še pozneje lahko začnemo z masažo brazgotine. Prej to ni priporočljivo, saj brazgotina še ni dovolj čvrsta in bi utegnila zaradi masaže lesti narazen, tako da bi bila na koncu širša kot sicer. Zato sogovornica svetuje, da pol leta po operaciji na brazgotino polagamo obliž, ki bo pomagal držati kožo skupaj, tako da bo brazgotina na koncu ožja. Masaža že od samega začetka pride v poštev samo pri brazgotini po opeklini ali če je brazgotina na pregibnem mestu, denimo v predelu komolca, prstov ali drugih sklepov. V tem primeru je masaža nujna, saj bo ohranila funkcionalnost sklepa. Če masaže ne bi izvajali, bi se lahko zgodilo, da roke ali prstov sploh ne bi več mogli upogibati.


Kdaj h kirurgu?

Marsikdo z brazgotino živi dolga leta. Kaj pa, če ga nenadoma začne motiti njen videz in bi jo rad odpravil? Ali kirurg lahko pomaga? Lahko, odgovarja sogovornica, vendar le, če takrat, ko je rana nastala, človek ni brazgotine oskrbel na nobenega od zgoraj naštetih načinov. V tem primeru jo je smiselno kirurško oskrbeti, vendar jo je potem treba negovati po zgoraj opisanih korakih. Če pa je bila brazgotina že ob nastanku oskrbljena z ustreznim šivanjem, obližem, obkladki, vlaženjem in nanosom aktivnih snovi, kirurški postopek ni smiseln, saj bi se brazgotina najbrž vnovič obnašala enako kot prvič.
 

Bolje izgubiti, kot pridobiti

Na končni videz brazgotine vpliva tudi pridobivanje in izgubljanje teže. Če se v času, ko se brazgotina oblikuje, človek zredi za lepo število kilogramov, bo brazgotina zaradi širjenja kože širša; nasprotno se zgodi pri izgubi teže.
 
Strije, pogoste in trajne spremljevalke prenekatere zadnjice in stegen, ki so posledica trajnih poškodb elastičnih niti v koži in imajo podoben videz kot brazgotine, ne nastanejo zaradi prehitrega hujšanja, kot zmotno misli marsikatera ženska, marveč zaradi velikega povečanja teže v kratkem času, razlaga dr. Barbara Čokl.
Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki