Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Tetoviranje in odstranjevanje tetovaž


(stran 3 od 4)


Kaj gre lahko narobe?

Zapleti, do katerih lahko pripelje tetoviranje, so seveda manj pogosti pri profesionalno opravljenem delu, ko so dosledno upoštevani higienski principi in je poseg opravljen s sterilnimi instrumenti. Pri nas, žal, prijavljanje stranskih učinkov ni obvezno. Ko se odločate za poseg tetovaže, se zanesljivo prepričajte o izobrazbi človeka, ki ga bo opravil.

Najpogosteje privede postopek tetoviranja do nastanka okužb z bakterijami, lahko tudi z glivicami in virusi (Herpes simplex). Znaki okužbe se pojavijo kmalu po posegu: tetoviran predel postane dodatno pordel, otekel, boleč, ranice se ne celijo, iz njih se izceja gnoj. Med takšne zaplete sodijo kožne okužbe, kot so impetigo, celulitis, ognojek (abscesa) ... Do zapletov ne pride, če je tetoviranje opravljeno v sterilnih pogojih, s sterilnimi instrumenti (sterilnimi iglami za enkratno uporabo) in ob ustrezni dezinfekciji kože.

Na tetovaži lahko nastanejo vnetne reakcije, navzven opazne kot čvrsti vozlički “tujkovi granulomi”), ki lahko na predelu ustnic motijo govor in prehranjevanje.

Alergične reakcije lahko nastanejo lokalno, na mestu tetovaže, ali pa sistemsko; pri tem prizadenejo še druge organske sisteme. Alergična reakcija na sestavine barvil se lahko razvije tudi po nekaj letih. Pogosto pride do razvoja alergije na živo srebro, ki se ponavadi nahaja v rdečem barvilu (cinnabar), na srečo pa ga uporabljajo le izjemoma. Kemična snov parafenilenediamin neredko povzroči nastanek kontaktnega dermatitisa. Nekatere začasne črne tetovaže s kano namreč poleg “naravnega” barvila – kane vsebujejo tudi razne dodatke, med njimi pogosto kemično snov parafenilenediamin (PPD). Zaradi številnih primerov pojavljanja kožne preobčutljivosti jo je ameriško Združenje za kontaktni dermatitis (American Contact Dermatitis Society) poimenovalo “alergen leta 2006”, tetovaže s kano pa je FDA  (Food and Drug Administration) v Ameriki prepovedala. Omenjeno barvilo smejo v ZDA uporabljati le za barvanje las.

Največjo nevarnost nestrokovno in nehigiensko opravljenega postopka predstavlja prenos povzročiteljev različnih bolezni, ki se lahko prenašajo s krvjo: virus hepatitisa B, C in HIV. Ameriška krvna banka v načelu ne sprejema krvi krvodajalcev, pri katerih je bilo v zadnjem letu opravljeno tetoviranje kjerkoli na telesu.

Pozne posledice, ki so tudi najbolj pogoste, pa predstavljajo grde hipertrofične in tumorozne brazgotine (keloidi), zlasti pri posameznikih, ki so nagnjeni h grdemu brazgotinjenju.

Tetovaže, zlasti tiste, ki v barvah vsebujejo železov oksid in težke kovine, lahko zaradi interference predstavljajo problem pri opravljanju oz. interpretaciji določenih medicinskih diagnostičnih postopkov, na primer pri magnetni resonančni preiskavi. Takšne preiskave lahko privedejo tudi do opeklin in otekanja predelov, kjer so v koži pigmenti. Zato je zelo pomembno, da posamezniki pred takšnimi posegi o tetovažah obvestijo zdravnika radiologa, ki slikanje opravi.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd