Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Tetoviranje in odstranjevanje tetovaž


(stran 2 od 4)Kaj se dogaja ob vnosu barvila?

Pri tetoviranju se skozi številne drobne ranice v določene plasti kože vnese barvilo. Takšnemu postopku sledi otekanje tetoviranega predela, na površini pa je možno opaziti drobne kraste. Normalno je tudi, da v prvih 24-ih urah po tetoviranju opažamo na obravnavanem predelu manjše krvavitve oziroma rosenje prozorne brezbarvne ali rumenkaste vsebine.

Ne glede na vrsto tetoviranja pride pri vnosu katerega koli barvila v kožo do enakih dogajanj. Barvilo je vneseno skozi povrhnjico v plast kože, ki leži tik pod njo – imenujemo jo usnjica. Če vzorec takšne kože opazujemo pod mikroskopom, vidimo barvilo, ki se razpršeno pojavi v usnjici in v kožnih celicah; ob tem se aktivirajo določene obrambne celice, ki sodelujejo pri imunskem odzivu. V koži zaznajo tujek – pigment, ki ga prestrežejo oz. “požrejo”; pri tem ga zaradi njegovih fizikalnih lastnosti ne spreminjajo, ne razgradijo in ne odstranijo. Po nekaj mesecih barvilo ostane le še v usnjici, razpršeno v medceličnem prostoru in v t. i. fibroblastih, posebej okoli krvnih žil, kjer postane njihov sestavni del (to so celice, ki sicer gradijo vezivno tkivo in jih je zlasti v usnjici veliko). Tako pri amaterskih kot pri profesionalnih tetovažah sta velikost delcev barvila in globina, do koder sega, precej variabilni. Vendar pa so razlike v obliki, velikosti in položaju pigmentnih delcev pri amaterskih tetovažah veliko večje kot pri profesionalnih. Velikosti delcev variirajo od 2 do 400 nm.

Barvila …

… ki jih uporabljajo za tetoviranje, predstavljajo posebno težavo, ki lahko privede do določenih reakcij po tetoviranju, na drugi strani pa takrat, ko želimo tetovažo odstraniti. Dandanes na žalost nikjer ne poznajo normativov oziroma kontroliranih postopkov za oznako barvil za tetovaže – imena barv so najpogosteje navedena opisno, proizvajalcem namreč ni treba navajati natančne kemične sestave. Barve so registrirane kot kozmetična sredstva ali barvni dodatki, zato ne gredo skozi stroge regulativne postopke, ki so zahtevani za zdravila. Skrb vzbujajoča je pa je seveda kakovost samih pigmentov in na drugi strani tudi dodatkov barvam. In še več – številne barve, ki jih danes uporabljajo za tetoviranje, sploh niso odobrene za uporabo na koži. Tako na primer nekateri ljudje za takšne postopke uporabljajo kar barve za tiskalnike in, verjeli ali ne, celo barve za avtomobile.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd