Zatrite prhljaj v kali

(Foto: Dreamstime)

Ta večna nadloga

Če vam bo v tolažbo, vedite, da niste sami. Frizerji poročajo, da je prhljaj najpogostejša težava lasišča, s katero se srečujejo pri svojem delu. Dermatologi jim pritrjujejo, saj prhljaj povzroča težave skorajda 90 odstotkom ljudi. V nasprotju s priljubljeno teorijo prhljaja ne povzročajo bakterije, čeprav je res, da lahko poslabšajo stanje. V resnici gre za kožno bolezen s kliničnim imenom Seborrhea capitos, ki pomeni pretirano izločanje sebuma.

Glivica!

Večina dermatologov se strinja, da je vzrok za prhljaj povezan z glivico, imenovano Pityrosporum ovale ali krajše P. ovale. Ta glivica sicer naravno prebiva na naši koži in nam večinoma ne povzroča težav. Če pa se zaradi kakršnegakoli razloga to ravnovesje poruši, pride do vidne posledice v obliki prhljaja.

Ne ignorirajte

Karkoli že počnete, prhljaja nikakor ne ignorirajte, saj to utegne še poslabšati stanje. Zaradi kopičenja lusk vas bo srbelo lasišče, praskanje pa utegne povzročiti odprte ranice ter morebitne okužbe in vnetja.

Pogosto umivanje

Strokovnjaki se strinjajo, da si je treba lase umivati pogosto, če je treba, tudi vsak dan. Dermatologi menijo, da pogosto umivanje las prispeva k lažjemu nadziranju prhljaja.
Prhljaj pogosto povzroči pretirano izločanje maščobe na lasišču, zato vsakodnevna raba blagega, tudi razredčenega šampona, lahko zmanjša izločanje maščobe, ne da bi obenem dražila lasišče.

Šamponi

Če običajni šamponi ne zaležejo, poskusite s tistimi proti prhljaju. Šamponi proti prhljaju se razlikujejo po vsebnosti aktivnih sestavin, ki delujejo na različne načine. Dermatologi pravijo, da tisti, ki vsebujejo selenov sulfid ali cinkov piritionem, delujejo najhitreje.

Tisti, ki vsebujejo salicilno kislino in žveplo, mehčajo prhljaj, da ga potem lažje speremo. Šamponi, v katerih so protibakterijske snovi, uničujejo bakterije na lasišču in zmanjšujejo možnost okužbe, medtem ko tisti na osnovi katrana zavirajo rast celic. Te priporočajo za zelo problematične primere, odsvetujejo pa jih svetlolasim ljudem.
Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki