Zbogom podočnjaki

(Foto: Jupiterimages)

Učinkovite metode

Nekateri ljudje so pogosto videti, kot da bi pravkar nastopili v boksarskem boju … Seveda niso boksarji in tudi pretepali se niso. Govorimo o podočnjakih, ki so zelo pogosta neprijetnost. Težko se jih je popolnoma znebiti, lahko pa jih vsaj prekrijemo. Podočnjaki so posledica slabega pretoka krvi, zastajanja vode ali kopičenja maščobe pod očmi. Podočnjaki, ki ljudi spremljajo vse življenje, so praviloma dedni. Izrazito temni podočnjaki se pojavijo zaradi povečane vrednosti melanina v koži (pigmentni podočnjaki), izrazitejše modre žilice okoli oči so lahko posledica staranja in tanjšanja kože, zabuhli podočnjaki v obliki vrečk pa se pojavijo zaradi slabe prekrvavitve ali zastajanja vode pod kožo okoli oči.

Temni kolobarji nas postarajo, zdimo se utrujeni, bolni, celo depresivni in smo nasploh videti slabo. Zaradi tega za temne kolobarje okrog oči najpogosteje krivimo stres, celodnevno delo, ponočevanje in utrujenost.

Toda to niso nujno vzroki za temne kolobarje. Če premalo spimo, smo navadno bolj bledi, kar dodatno poudari podočnjake. Podobno vplivata utrujenost in bolezen. Bledico pri ženskah lahko povzroči tudi nosečnost ali menstruacija, za to pa so krivi hormoni. Vzrok za podočnjake so lahko tudi kajenje, dednost ali izguba teže.

Kolobarji so še vidnejši, če koža ni dovolj vlažna, saj je tako bolj prosojna. Podočnjake lahko povzročijo tudi nekatere bolezni, recimo alergije. S starostjo so le še vidnejši, saj se koža tanjša, temni kolobarji pa postanejo vidnejši. Starejši ko smo, več težav utegnemo imeti tudi z zastajanjem vode, zaradi česar je zabuhlost okrog oči še izrazitejša.


Kaj v resnici učinkuje?

Vsakdo, ki ima podočnjake, sploh če ga spremljajo vse življenje, jih želi odpraviti ali vsaj prikriti. Nekateri se zatečejo k domačim receptom, različnim kremam ali k dermatologu, ki lahko to težavo tudi najuspešneje odpravijo.

Tukaj je nekaj nasvetov, ki jih lahko preizkusite …
  • Uživajte hrano, bogato z vitamini in minerali, pijte veliko tekočine, izogibajte se stresu in si privoščite dovolj počitka. Odpovejte se alkoholu, kofeinu, sladkorju, mastni hrani in kajenju.
  • Obstajajo številne kreme, ki s kombinacijo posebnih sestavin in vitaminov pomagajo odstraniti podočnjake. Nekatere kreme za oči vsebujejo učinkovine za pospeševanje prekrvavitve, denimo kofein ali izvlečke iz listov drevesa ginko. Kreme nanašajte v tankem sloju in z nežnim trepljanjem. Velja, da so najučinkovitejše kreme, ki vsebujejo vitamin K.
  • Če podočnjake spremlja zabuhlost, je koristno omejiti uživanje soli, saj prispeva k zadrževanju vode v telesu. Uživajte banane ali rozine, jejte zeleno ali pijte brusnični sok, saj vsa ta živila pospešujejo odvajanje vode. Gibajte se, da boste izboljšali krvni pretok, in si privoščite masažo, ki bo spodbudila limfni pretok.

Prekrijte jih

Če ne gre drugače, lahko podočnjake prekrijete s korektorjem. Izberite take, ki so posebej namenjeni prekrivanju temnih kolobarjev; nekateri vsebujejo tudi mikrodelce, ki odbijajo svetlobo, zaradi česar so podočnjaki manj vidni. Odtenek korektorja naj bo nekoliko svetlejši od vaše polti ali v rumenem odtenku, če so podočnjaki še posebno sivi, vijolični ali modri. Če navadno uporabljate puder, najprej nanesite korektor. Pri nanašanju bodite previdni, da se puder in korektor ne bosta nabrala v gubicah.

Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije: "V mojo ambulanto dokaj pogosto pridejo ljudje, ki jih motijo podočnjaki. Če gre za pigmentirane podočnjake, jim lahko pomagamo z laserji za pigmentne spremembe, če gre za dominantne žilne strukture, pa z žilnimi laserji. Svetujemo tudi rabo lokalnih sredstev, predvsem tistih z vitaminom K, ki so najuspešnejša.

Priporočamo tudi kreme z rastnim faktorjem, ki so tudi zelo učinkovite. Kupiti jih je mogoče le pri zdravniku. Ko gre za zelo močno zabuhlost, so najbolj priporočljivi in tudi najuspešnejši operativni posegi. Pri zabuhlosti pomaga tudi redna limfna drenaža. Seveda pa zjutraj ni odveč seči po obkladkih, denimo iz hladnega kamiličnega čaja."


Domača prva pomoč

  • Pri zatečenih očeh si pomagajte s kumarico ali krompirjem. Zaprite oči in tanki rezini kumarice ali krompirja za 20 minut položite na oči. To bo pomirilo utrujene oči in okrepilo cirkulacijo.
  • Iztisnite sok kumarice in ga ohladite v hladilniku. Dodajte malce limoninega soka in lanolinske kreme. Mešanico nežno vtrite v kožo okoli oči, pustite, da deluje dvajset minut, in jo nato previdno sperite.
  • Čajno žličko paradižnikovega soka zmešajte s polovico čajne žličke limoninega soka ter dodajte ščepec kurkume in moke, da bo zmes dovolj gosta. Kožo okoli oči namažite z mešanico oči in jo po petnajstih minutah temeljite odstranite.
  • Vzemite čajni vrečki kamilice, skuhajte čaj, vrečki pa zamrznite. Čez čas ju za nekaj minut položite na oči.

 
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki