Rešitev za pigmentne madeže

(Foto: Diana Anđelić)

UV sevanje

Pigmentni madeži dosežejo velikost do treh centimetrov, veliko pogosteje pa so manjši in v premeru merijo od 0,5 do 1 centimetra. Največkrat so svetlo do temno rjave barve in so enakomerno obarvani. So ovalne oblike, včasih tudi nekoliko nepravilno oblikovane. Poleti ne potemnijo, ampak so vse leto enako obarvani. Njihovo število se z leti povečuje.

Pigmentni madeži ali starostne pege (Lentigo senilis) so enakomerno obarvane manjše rjavkaste lise na koži obraza in dekolteja ter na hrbtiščih dlani in podlahti. Pojavljati se začnejo kmalu po štiridesetem letu, včasih že prej. Njihov nastanek je odvisen od tipa kože in izpostavljenosti UV-sevanju. Po nekaterih podatkih naj bi kar 90 odstotkov prebivalstva, starejšega od šestdeset let, imelo manj ali več pigmentnih madežev.

Izpostavljanje soncu


Pigmentni madeži nastanejo na delih kože, ki so najbolj izpostavljena UV-sevanju. Prej in v večjem številu se pojavijo pri svetlopoltih in svetlookih ljudeh, ki se veliko zadržujejo na soncu. Jadranka Korsika Mrak, dr. med., spec. dermatologije, opozarja: »Pri tem nimam v mislih samo žarkov, ki nas dosežejo med sončenjem ob morju, temveč tudi med sprehodi, tekom, kolesarjenjem, pri delu na vrtu ali na delovnem mestu. Vpliv UV-žarkov se žal ne izniči, ampak se kopiči v kožnih celicah. Do osemnajstega leta starosti prejmemo največji delež sevanja, ta pa se pozneje samo še povečuje.

« Pigmentni madeži se pojavijo na koži obraza in dekolteja ter na hrbtiščih dlani in podlahti, torej na delih telesa, ki so vse leto izpostavljeni vplivu sončnih žarkov. Poleg tega pretirano izpostavljanje sončnim žarkom izsuši kožo, povzroči nastanek gubic in pretirano poroženelost, a tudi nevarne tvorbe, kot sta kožni rak in celo maligni melanom. Na delih telesa, ki jih obleka večji del leta ščiti pred soncem, tovrstni madeži ne nastajajo. »Vsi drugi vplivi so manj pomembni. Čeprav nekateri strokovnjaki menijo, da k nastanku teh sprememb na koži prispevajo tudi nitriti v prehrani in kajenje, za to še ni oprijemljivih dokazov,« dodaja sogovornica.

Starostne pege …


… niso pigmentna znamenja, vendar je med njimi včasih težko razlikovati. »Nekatere starostne pege se pozneje razvijejo v starostne bradavice ali seboroične keratoze. Pri pregledu in postavitvi diagnoze si pomagamo z dermatoskopom; to je naprava, s katero povečamo in osvetlimo pigmentno spremembo. Včasih smo kljub temu v dvomih in takrat košček tkiva s tega mesta ali spremembo na koži v celoti izrežemo in diagnozo postavimo ob pomoči histološkega pregleda,« pove dr. Korsika Mrak. S patohistološko preiskavo si dermatologi pomagajo tudi tedaj, ko sumijo, da gre za nevarne, rakave spremembe.

Zaščitite kožo


Nastanek pigmentnih madežev preprečimo tako, da kožo ščitimo s primernimi oblačili in pokrivali, predel okoli oči pa s sončnimi očali. Ker v vročini ne nosimo toliko oblačil, je treba kožo negovati s kakovostnimi kremami z zaščitnim faktorjem, ki ščiti pred UVA- in UVB-žarki.

Lahko jih odstranite


Za odstranjevanje pigmentnih madežev obstaja več metod. Vsaka ima prednosti in pomanjkljivosti, ki jih je treba pred posegom pretehtati z dermatologom. »Pigmentni madeži resda niso nevarni, vendar večino ljudi motijo, zato jih odstranjujemo iz kozmetičnih razlogov. Ena od najstarejših metod je zamrzovanje s tekočim dušikom. Tako pigmentno liso pomrznemo; na njenem mestu nastane mehurček, ki se spremeni v hrasto, ta v tednu do desetih dneh odpade, pod njo pa nastane nova koža. Kreme s hidrokinonom, ki deluje kot belilo, v svetu in pri nas opuščamo, ker so − predvsem v višjih koncentracijah, tj. od 4- do 8 % − imele preveč neželenih učinkov. Kreme, ki vsebujejo kojično ali azelainsko kislino, pa so manj uspešne. Na voljo sta tudi kemijski piling s triklorocetno kislino in odstranjevanje z laserjem. Pri laserski terapiji žarki delujejo na temen pigment v kožnih celicah, vnetje na mestu delovanja pa je minimalno.«

Kako ohraniti mlade roke?
Roke so izpostavljene številnim škodljivim vplivom okolja, kot so sončni žarki, veter in temperaturne razlike. Tudi pogosto močenje ter raba mil in čistil poškoduje povrhnjico, jo izsuši ter spremeni njen naravni pH. Da bi preprečili te vplive, si roke pri delu zaščitimo z rokavicami; če nas motijo gumijaste, si podnje nadenemo bombažne. Če naj ohranimo negovane roke, večkrat dnevno uporabljajmo hranljivo kremo, ki bo koži vrnila izgubljene maščobe in vlago. Toda s tem ni možno preprečiti nastanka pigmentnih madežev. Vedno je treba uporabljati kreme z zaščitnim faktorjem, ki preprečujejo škodljiv vpliv sončnih žarkov.


Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki