Spremljanje sumljivih sprememb je nujno

  • MJS
  • ponedeljek, 09. november 2009
asist. mag. Nena Guček Kopčavar, dr. med.
asist. mag. Nena Guček Kopčavar, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Kožni melanom

S splošno zdravnico asist. mag. Neno Guček Kopčavar, dr. med., smo se pogovarjali, kako osebni zdravnik spremlja pigmentirane spremembe na koži pri bolnikih, preden jih napoti k specialistu, a tudi pozneje, po specialističnem zdravljenju.

Osebni izbrani zdravnik je tisti, ki bolnike vidi najpogosteje, toda znamenja si lahko samo ogleda. Dandanes se pri osebnem zdravniku ne slečemo vsakič. Osebni zdravniki sledijo mednarodnim onkološkim smernicam, po katerih je treba kožo v celoti pregledati vsake tri leta. Zelo dobro je, če bolniki sami opazujejo svojo kožo in zdravnika opozorijo na sumljive spremembe ali znamenja, ki jih skrbijo, pove dr. Nena Guček Kopčavar. Pomembno je, da opazujejo vse telo, saj so nevarna znamenja lahko tudi skrita, denimo pod nohtom, v popku ali na podplatu. Velja prepričanje, da so najbolj zaskrbljujoča znamenja na zelo izpostavljenih delih kože, čeprav ni vedno tako. Kožo si je treba pregledovati tudi doma in pri tem ne pozabiti na hrbtno stran telesa. Bolniki pogosto obiščejo osebnega zdravnika zaradi kake druge težave in takrat si osebni zdravnik ogleda tudi sicer skrite dele kože, denimo pri poslušanju pljuč ali pri delnih pregledih trebuha in nog. Tedaj se utegne primeriti, da opazi sumljivo spremembo. V takšnem primeru zdravnik bolnika nanjo opozori in ga pošlje h kateremu od bolj izkušenih specialistov.

Nujno je spremljati spremembe na koži

Znamenja, ki so izpostavljena drgnjenju, denimo pri moških na bradi, torej tam, kjer se brijejo, na liniji ovratnika pri obeh spolih, na liniji modrčka pri ženskah, na liniji pasu pri obeh spolih, so lahko povsem nesumljiva, a se zaradi nenehnega drgnjenja in stimulacije utegnejo spremeniti. Včasih tudi zakrvavijo, če se ponesreči opraskate z nohtom, iz njih lahko tudi rosi. Vse to kaže, da se znamenje utegne spremeniti, zato je pregled pri zdravniku koristen. Tudi to, da bolnik znamenje nenadoma začne čutiti kot točko, ki ni nujno boleča, ni dobrodošel občutek. Takšno znamenje si mora ogledati zdravnik, svetuje dr. Nena Guček Kopčavar. Vse spremembe so vredne opazovanja. Pri sumljivih znamenjih, katerih premer presega pet milimetrov, osebni zdravnik izmeri največji premer in si podatek zapiše. Čez čas znamenje vnovič izmeri in če se izkaže, da je prišlo do povečanja, si ga mora ogledati specialist.


Po pregledu pri splošnem zdravniku

Ko osebni zdravnik ugotovi, da gre za sumljivo kožno spremembo, bolnika največkrat pošlje k dermatologu. Če je sprememba v neposredni bližini očesne reže, bolnika pošlje k oftalmologu, če pa je sprememba neposredno vezana
na dlan, roko, obraz ali prste, pa k plastičnemu kirurgu. Možna je tudi napotitev k onkologu.

Po specialističnem zdravljenju

Spremljanje bolnikov, ki so na koži že imeli dokazano maligno znamenje, je nujno in traja vse življenje. Zdravnik v vsakem primeru posebej določi, v kakšnih časovnih razmikih je treba opraviti kontrolni pregled pri splošnemu zdravniku in pri specialistu. Dr. Nena Kopčavar Guček še pove, da je strokovna skupina za rakava obolenja ameriškega onkološkega združenja izdala navodila, po katerih je treba zlasti pozorno spremljati še posebno izpostavljene skupine. To so ljudje, ki so že imeli podobna znamenja, in ljudje z enako boleznijo v družini; praviloma so svetlooki, svetlopolti in nagnjeni k pegavosti. V tvegano skupino sodijo tudi ljudje, ki jih je sonce trikrat ali večkrat v življenju opeklo do mehurjev oziroma so imeli opekline druge stopnje. Opazovati je treba tudi skupine, ki so pri svojem poklicu bolj izpostavljeni soncu kot druge skupine. Mednje spadajo, denimo, mornarji in kmetovalci.

Preventiva

Osebni zdravniki svetujejo izogibanje soncu v času njegove največje moči. Sončenje v solariju, ki ni prepogosto in je v skladu s človekovim osnovnim tenom, ne bi smelo povzročiti več škode kot naravno sončenje. Vsako pretiravanje na tem področju ni dobrodošlo. Ljudem, ki imajo številna znamenja, tudi takšna, ki jih morajo po zdravnikovem nasvetu opazovati, sončenje v solariju odsvetujejo. To zlasti velja za ljudi skandinavskega tipa, torej svetlooke in svetlopolte. Dr. Nena Guček Kopčavar še dodaja, da je prva "instanca" človek sam, vsakdo si mora ogledati, kje ima znamenja in opazovati njihove morebitne spremembe. Znamenja, ki vas skrbijo, pokažite osebnemu zdravniku, če ste že pri njem. Če bo zahtevalo strokovno obravnavo, vam bo osebni zdravnik svetoval, kako naprej.