Herpes zoster

(Foto: Jupiterimages)

Novo protivirusno zdravilo

Skorajda ga ni med nami, ki v otroških letih ne bi prebolel noric ali vodenih koz, kot so jim tudi pravili. Najpogostejšo bolezen otroške dobe povzroča okužba z virusom varicella zoster. Večinoma mine brez zapletov, zato je kljub številnim obolelim le malo tistih, ki se morajo zdraviti v bolnišnici. Problem nastane pozneje − v obliki bolezni, imenovane herpes zoster ali pasavec; ta je posledica vnovične aktivacije virusa, ki po prvotni okužbi vse življenje ostane v čutilnih ganglijih.

Velika prekuženost

Ker nas večina v sebi nosi virus varicella zoster, obstaja teoretično tveganje, da se bomo nekoč v življenju srečali s pasavcem. To je na tiskovni konferenci ob predstavitvi novega protivirusnega zdravila, namenjenega zdravljenju te bolezni, ki je potekala konec novembra v Münchnu, povedal profesor Robert Muellegger, dermatolog z Medicinske univerze v Gradcu. Herpes zoster prizadene od 10 do 20 odstotkov celotne populacije, čeprav je prekuženost z virusom varicella zoster od 90- do 95-odstotna.


Oslabljen imunski sistem

Za to boleznijo obolevajo osebe iz vseh starostnih skupin, vsekakor pa obstaja močna povezava med starostjo in pogostnostjo pasavca, saj je skoraj polovica bolnikov starejših od petdeset let. Pomemben dejavnik za nastanek bolezni je tudi oslabljena imunost. Pri osebah, ki so jih zdravili z imunosupresivnimi zdravili, pri bolnikih po presaditvi kostnega mozga ali z limfoproliferativnimi boleznimi ter pri osebah, okuženih z virusom HIV, je tveganje za nastanek te bolezni precej večje.

V porastu

Staranje svetovnega prebivalstva in dejstvo, da vse več ljudi jemlje zdravila, katerih neželeni učinek je oslabitev imunskega sistema, imata za posledico, da je pojavnost herpesa zostra v nenehnem porastu. Poleg tega kar polovico starejših bolnikov prizadenejo zapleti, zlasti kronična bolečina, imenovana postherpetična nevralgija, ki je po besedah prof. Muelleggerja veliko breme za bolnika in obenem velik terapevtski izziv. Tudi pojavnost postherpetične nevralgije se povečuje s starostjo, saj prizadene skoraj dve tretjini bolnikov, starejših od sedemdeset let.

Sveti ogenj

Herpes zoster se lahko pojavi kjerkoli na telesu. Pogosto prizadene trebuh, kjer naj bi ga imel tudi sveti Anton Padovanski, zaradi česar se ga je oprijelo ime sveti ogenj. Pogosto ima tudi obliko pasu, zato ga imenujejo pasavec. Največkrat je prizadet prsni ali ledveni predel, razmeroma ker se največkrat pojavi na je prizadet prsni ali ledveni predel, razmeroma pogosto glava, zlasti čelo. Večkrat se najprej pojavi bolečina v prizadetem dermatomu (predelu kože, ki ga oskrbuje prizadeti živec)
Članek se nadaljuje »


Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki