Ljudje so vse bolj osveščeni glede kožnih bolezni

(Foto: Shutterstock)

V zadnjih letih se je ozaveščenost o kožnih boleznih med ljudmi precej povečala, pravi Ana Škoberne, dr. med., specialistka dermatovenerologije iz Medicinskega centra Medartis

Vzroki za težave s kožo so različni in jih je veliko, pove sogovornica. »Pacienti prihajajo k nam zaradi pojava novonastalega solitarnega vnetnega žarišča ali več žarišč na koži, ki jih povzročajo bodisi mikroorganizmi (bakterije, virusi, glive in drugi paraziti) bodisi iritanti oziroma drugi agensi, pa zaradi težav z lasiščem, nohti, venskim ožiljem, predvsem pa zaradi na novo nastalih znamenj, sprememb na koži, ki se pojavijo na hitro ali so že dlje časa funkcionalno moteča. Na preglede pridejo tudi, če se znamenja spremenijo,« našteje Ana Škoberne.


Mnogi se zavedajo vse večje pojavnosti kožnega raka, vedo, da so določene vrste raka, če jih odkrijejo dovolj zgodaj, ozdravljive s kirurškim zdravljenjem, zato so bolj pozorni na spremembe na koži in pogosteje prihajajo na preventivne preglede tudi takrat, ko nimajo akutnih težav s kožo. Poleg tega se tudi pogosteje pregledujejo sami in so pozorni na spremembe.


Sumljiva znamenja odstranijo in preverijo

Zdravljenje je odvisno od stadija bolezni, njenih vzrokov, starosti bolnika in pridruženih bolezni. Pri mnogih poteka na osnovi anamneze in klinične slike, včasih je treba odvzeti bris kože ali speljati dodatno diagnostiko za postavitev diagnoze. Če je prizadeta manjša površina kože, velikokrat uporabijo le lokalno terapijo. Nemalokrat je treba uvesti sistemsko terapijo, in sicer z antibiotiki ali drugimi protivnetnimi zdravili.

Znamenja, ki so nastala na novo in so sumljiva, ali obstoječa znamenja, ki kažejo nepravilnosti, kirurško odstranijo, vzorec pa pošljejo na histopatološko preiskavo, kjer dokončno diagnozo postavi histopatolog. Če gre za manjše, nenevarne lezije, jih včasih le zamrznejo z dušikom.

Pri pregledu znamenj celotnega telesa uporabijo dermatoskopijo, nebolečo preiskovalno metodo, s katero pregledajo vsako znamenje posebej. Če so znamenja nenevarna, svetujejo preventivne preglede, sumljiva znamenja odstranijo in pacienta redno spremljajo v prihodnje. Pri določenih pacientih s številnimi znamenji in pri atipičnih spremembah naredijo tudi fotoposlikavo.

Zdravljenje kožnih bolezni je lahko dolgotrajno

Koliko časa traja posamezno zdravljenje, je odvisno predvsem od tega, kakšna je narava bolezni, koliko je že napredovala in kaj jo povzroča. »Zdravljenje glivičnega obolenja, tudi če je lokalno, traja praviloma več tednov, če gre za glivično okužbo nohtov, celo več mesecev, na nohtih nog lahko celo eno leto,« pojasni zdravnica.

Pri vnetju na koži lahko zdravljenje traja deset dni ali več, pove sogovornica in doda, da je zdravljenje lahko tudi dolgotrajnejše, ker se povrhnjica na koži obnavlja dlje časa. Posamezne akutne spremembe na koži pa včasih pozdravijo že v tednu dni.

»Pri težavah z venskim ožiljem je zdravljenje odvisno od stadija bolezni,« pove Ana Škoberne. Pri venskem ožilju morajo ponavadi poleg pregleda narediti še ultrazvok ožilja, da lahko določijo primerno zdravljenje. Pri zdravljenju žilnih kožnih sprememb (na primer ognjeno znamenje) uporabljajo laser, ki je najboljša metoda za odstranjevanje žilnih sprememb. Prav tako uporabljajo laser pri drugih obolenjih kot so naprimer akne in v estetske namene.

»Pacienti prihajajo k nam zaradi pojava na novo nastalega solitarnega vnetnega žarišča ali več žarišč na koži, ki jih povzročajo bodisi mikroorganizmi (bakterije, virusi, glive in drugi paraziti) bodisi iritanti oziroma drugi agensi, pa zaradi težav z lasiščem, nohti, venskim ožiljem, predvsem pa zaradi na novo nastalih znamenj, sprememb na koži, ki se pojavijo na hitro ali so že dlje časa funkcionalno moteča. Na preglede pridejo tudi, če se znamenja spremenijo.«

Vendar pa je veliko bolezni v dermatologiji tudi kronične narave, prizna Ana Škoberne in doda, da lahko takrat zgolj lajšajo simptome. »Zavedati se moramo, da je lahko v ozadju težav s kožo tudi druga bolezen. Tako se na primer določene vrste dermatitisov ali srbežev na koži poslabšajo ob nevroloških obolenjih,« pove strokovnjakinja.


Vzrok težav s kožo se lahko skriva povsem drugje


Kot pravi Škobernetova, je osnova njenega zdravljenja izčrpen pogovor in iskren odnos s pacientom. Včasih se izkaže, da je vzrok bolezni povsem drugje, spremembe na koži pa so zgolj sekundarna manifestacija.
»Pri vsakem zdravljenju je prav tako pomembna osnovna nega kože. Na trgu je ogromno izdelkov, a vedeti moramo, kaj nanašamo na kožo in kaj kreme, ki nam jih ponujajo, vsebujejo,« opozori strokovnjakinja. Doda, da je glavna pri porušenem ravnotežju v povrhnjici obnova pregrade. Če jo znamo obnavljati s pravilno nego, hitreje omilimo osnovno bolezen.

Katere pa so tiste spremembe na koži, na katere moramo biti posebej pozorni in se hitro odzvati?

»Najbolj smo pozorni na novonastale spremembe, na ranice, ki se dlje časa (več tednov) ne zacelijo, na spremembe obstoječih znamenj (spremembe barve, velikosti, oblike …). Pozorni smo tudi na večbarvne odtenke, na vsa znamenja nepravilnih oblik, robov, barv, na večja znamenja in na tako imenovanega grdega račka – če neko znamenje zelo odstopa od preostalih znamenj na koži, je po videzu drugačno, ga je smiselno pokazati vsaj osebnemu zdravniku, ki nas bo po potrebi napotil naprej,« našteje Ana Škoberne.


Preprečite sončne opekline

Čeprav ima genetika zelo pomembno vlogo, lahko k boljšemu zdravju kože pripomoremo tudi sami, da poskrbimo za ravnotežje v življenju – za dovolj spanja in gibanja, za zdravo prehrano ter za izpostavljanje sončnim žarkom, ne da bi si pri tem poškodovali kožo. Sonce je za naš organizem koristno, paziti pa moramo, da nas ne opeče.

»Dermatologi sicer svetujemo strogo zaščito pred soncem, ki je sicer res potrebna, a po deset minut sončenja nekajkrat na teden bo zadostovalo, da si naberemo dovolj vitamina D v poletnih mesecih. Dovolj je že sprehod do trgovine podnevi,« ponazori strokovnjakinja. Poudari pa, da UVA- in UVB-žarki poškodujejo kožo in je zato dosledna zaščita pred soncem nujna.


Razkritje: Objavo članka je podprlo podjetje Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d. d., ki pa v vsebino članka ni posegalo
Galerija

Shutterstock

Vendar pa je veliko bolezni v dermatologiji tudi kronične narave, prizna Ana Škoberne in doda, da lahko takrat zgolj lajšajo simptome. »Zavedati se moramo, da je lahko v ozadju težav s kožo tudi druga bolezen. Tako se na primer določene vrste dermatitisov ali srbežev na koži poslabšajo ob nevroloških obolenjih,« pove strokovnjakinja. Foto: Žiga Intihar

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki