Kako preprečiti nastanek odebljene in grobe kože na petah?

(Foto: Dreamstime)

Človeška koža je v povprečju debela nekaj milimetrov. Pri tem velja omeniti, da je koža na vekah tanjša od enega milimetra, koža podplatov pa lahko pri človeku v izjemnih primerih doseže celo debelino enega centimetra.
V kolikšni meri bo debela koža na stopalih, je odvisno od prirojenih lastnosti naše kože, na to pa vplivajo tudi številni zunanji dejavniki. Odebeljena koža nastaja zlasti na območjih večjih mehanskih obremenitev in pritiskov. Z redno vsakodnevno nego s primernimi negovalnimi sredstvi lahko do določene mere preprečimo njeno nastajanje.

Če so pete kljub temu preveč obložene in se groba koža pojavlja tudi drugod po podplatih, se ji je velja občasno dodatno posvetiti.

Kako negovati stopala?

Nekateri se občasno odpravijo na pedikuro, kjer se za to usposobljene osebe lotijo stopal in nohtov, odstranijo debele obloge, skrajšajo nohte in kolikor je mogoče odstranijo nepravilnosti.

Če se boste nege lotili sami, vam bodo morda pri tem v pomoč naslednji napotki in podatki:

  • Najpomembnejše je, da so stopala zdrava. To pomeni, da na koži in nohtih ni glivičnih obolenj, bradavic, izrastkov, otiščancev, ostankov žuljev ...
  • Za umivanje priporočamo nekoliko kisla sredstva, s pH, manjšim od 7. Z njimi ustvarimo kislo okolje, neugodno za razvoj glivic, ki se sicer dobro počutijo na vlažnih oznojenih stopalih ter lahko povzročijo vnetja kože in nohtov. Po umivanju je treba kožo med prsti samo še skrbno osušiti z brisačo.
  • Nohti naj bodo pristriženi kratko in ravno.
  • Ne režite kožice ob nohtih; namažite jo s posebnim negovalnim sredstvom in po namakanju v vodi se bo pri brisanju z brisačo odluščila sama od sebe.
  • V zvezi s preprečevanjem okužb z glivicami svetujemo, da ne hodite bosi po javnih kopališčih, savnah, hotelskih sobah, ob plavalnih površinah in po telovadnicah.
  •  Preden ležete v posteljo, namažite stopala s kremo, namenjeno mehčanju odebeljene kože na stopalih, ki vsebuje keratolitike v manjših koncentracijah, največkrat ureo ali salicilno kislino
  • Občasno, vsaj enkrat na teden, si vzemite pol urice za nego stopal in odstranjevanje odebeljene kože. Po prhanju stopala vsaj za petnajst do dvajset minut namočite v toplo vodo z dodatkom nekaj kapljic olivnega olja ali nekaj kapljic v lekarni kupljene oljne kopeli. Še bolje bo, če si privoščite kopel vsega telesa.S posebno pilico ali kamnom za odstranjevanje trde kože odrgnite predele, kjer je koža zadebeljena. Če imate izrazite težave s trdo kožo, vam svetujem, da opravite pregled pri svojem zdravniku, ki vam bo prepisal primerno mazilo z nekoliko večjo vsebnostjo keratolitikov.
Članek se nadaljuje »


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki