Laserski posegi na koži: Kako odpraviti brazgotine in pigmentne lise

Najbolj priljubljeni so posegi, ki ne zahtevajo posebnega okrevanja in ne poškodujejo povrhnjih plasti kože (s tako imenovanimi neablativnimi laserji). Z njimi uspešno odstranjujemo razširjene žilice, pigmentne lise, odvečne dlačice, pomlajujemo kolagen.
Najbolj priljubljeni so posegi, ki ne zahtevajo posebnega okrevanja in ne poškodujejo povrhnjih plasti kože (s tako imenovanimi neablativnimi laserji). Z njimi uspešno odstranjujemo razširjene žilice, pigmentne lise, odvečne dlačice, pomlajujemo kolagen. (Foto: Shutterstock)

Marsikatero nepravilnost našega telesa in še posebej kože nam v zadnjih dveh desetletjih lahko odpravijo postopki z visokoenergetskimi laserji in drugimi najsodobnejšimi svetlobnimi viri. Ob sodobnem zahtevnem življenjskem tempu je časa za okrevanje po raznih posegih vse manj. Zlasti to velja za estetske posege na koži. Vedno bolj aktualni so posegi, po katerih si hitro opomoremo in se lahko čim prej povrnemo k vsakodnevnim opravilom. V želji, da bi bili postopki prijaznejši pa tudi manj nevarni, so tehnologi na različnih koncih sveta v sodelovanju z laserskimi dermatokirurgi razvijali aparature, ki zadoščajo tem pogojem.

Najbolj sodobni in tehnološko dovršeni aparati, ki delujejo na podlagi klasične »selektivne fototermolize«, so v rokah izkušenih specialistov prav to: »čarobne svetlobne paličice«; svetlobni viri, ki odpravljajo natančno določene težave in ob tem puščajo za seboj najmanjše možne neugodne stranske učinke. In ko govorim o težavah, imam v mislih različne stvari: od glajenja kože (gubic ali brazgotin po prebolelih aknah) ali odstranjevanja raznih kožnih izrastkov, odpravljanje razširjenih žilic in drugih žilnih anomalij, odstranjevanje pigmentnih madežev in odstranjevanja dlačic do raztapljanja maščob in oblikovanja telesa.

Posegi s sodobnimi visokoenergetskimi svetlobnimi viri so hitri in v rokah strokovnjaka, ki razume delovanje laserskih sistemov in podrobno pozna kožo in njene reakcije, učinkoviti in varni. Vsak posameznik je z vsemi svojimi prirojenimi in pridobljenimi lastnostmi enkratna oseba, zato je potrebno postopke skrbno pretehtati, jih prilagajati in predvideti možne posledice. Noben postopek ni univerzalen za vse ljudi.

Od nizkoenergetskih do visokoenergetskih laserskih aparatov

Pri nizkoenergetskih laserskih aparatih je energija svetlobnega (laserskega) žarka nizka. Njihov zdravilni učinek je predvsem biostimulacija tarčnih tkiv in fotodinamični učinek; uporabljamo jih za hitrejše in učinkovitejše celjenje kože po poškodbah ali operativnih posegih, za pospešitev epitelizacije, nadalje za omilitev simptomov pogostega herpetičnega izpuščaja, izboljšanje prekrvavitve v koži in v ustni sluznici in s tem v zvezi za stimulacijo obnove kože in sluznice ustne votline. Uporabljajo se v glavnem v fizioterapiji, stomatologiji, nekaterih kirurških smereh in kozmetiki. Energetska gostota žarkov ni nevarna za pacienta in tudi ne za terapevta.

Za visokoenergetske sisteme (klasični ablativni in frakcionirani CO2 in Erbij:YAG, Nd:YAG, KTP, pulzni Dye, aleksandritni, diodni …) in druge vire intenzivne pulzne svetlobe (SWT, IPL, AFT …) je značilna visoka energijska gostota svetlobnega žarka, ki deluje na tarčno tkivo. Žarek je uničujoč za očesne strukture, zato je zelo pomembno, da se poseg opravlja pri skrbni zaščiti bolnika in terapevta ter vseh ostalih v kirurškem prostoru z ustreznimi ščitki ali zaščitnimi očali.

Prostori, kjer se posegi opravljajo, morajo biti ustrezno opremljeni, brez svetlečih kovinskih odbojnih površin in s posebnimi oznakami na vhodu. Povsod po širnem svetu velja, da so to »kirurški« svetlobni dermatološki aparati in da z njimi praviloma lahko upravljajo za to posebej usposobljeni zdravniki z določenimi certifikati. Kljub temu, da smo dermatologi tudi na mojo pobudo že pred več kot desetletjem resno opozarjali na to, so v našem okolju uradne regulative na tem področju še vedno nedorečene.

Najbolj priljubljeni so posegi, …

… ki ne zahtevajo posebnega okrevanja in ne poškodujejo povrhnjih plasti kože (s tako imenovanimi neablativnimi laserji). Z njimi uspešno odstranjujemo razširjene žilice, pigmentne lise, odvečne dlačice, pomlajujemo kolagen. Za dosego želenih učinkov je običajno potrebno opraviti več posegov (odstranjevanje dlačic 5–7, odstranjevanje razširjenih žilic 2–4, odstranjevanje pigmentnih lis 1–2 …). Nekateri proizvajalci so v tehnologijo priključili še druge vire energije, na primer radiofrekvenčno energijo; praviloma zato, da v tarčnem tkivu lahko dosežejo zadosti visoke temperature za njihovo uničenje.

Druga skupina laserjev so tisti, ki zgornje plasti kože odluščijo in odstranijo (tako imenovani ablativni laserji). Ob tem pride pri najmočnejših in najbolj učinkovitih laserjih do krčenja kolagenskih vlaken in do njihovega prerazporejanja. Posledica takšnega posega je gladka, pomlajena koža brez raznih nepravilnosti, kot so pigmentne lise, starostne bradavice, drobni kožni izrastki, razširjene žilice, predvsem pa brez starostnih gubic in tudi z zglajenimi brazgotinami, ki so ostale po prebolelih aknah. Po takšnem posegu je kožna površina ranjena, a se zaceli v enem do dveh tednih.

Posegi z neablativnimi visokoenergetskimi svetlobnimi viri so manj boleči, manjša je možnost za zaplete po posegu (brazgotinjenje, trajna rdečina, svetlo ali temno obarvane lise na mestu posega). Le dan ali dva trajajoča blaga oteklina in v nekaterih primerih temneje obarvane pigmentne lise ali nekaj rdečine, ki jo je moč na obrazu prikriti z ličenjem ali drugod na telesu s primernim oblačilom, in to je vse. Slab mesec po posegu se je potrebno izogibati sončenju.

V nadaljevanju podrobneje predstavljamo, kako različni svetlobni viri odpravljajo najrazličnejše dermatološke težave.


Strije, brazgotine

Strije skušamo odpravljati na različne načine – z raznimi kremami in kozmetičnimi aparaturami, ki vsebujejo »čudežne« snovi za odpravljanje težav. Še največ uspehov je bilo doseženo prav na področju laserske tehnologije.

Za novo nastale strije

Strije so lahko obarvane rdeče ali so nekoliko svetlejše od kožne barve. Po navadi so na novo nastale strije pordele in ležijo v nivoju kože. Takšne pordele strije je moč uspešno omiliti z nekaterimi žilnimi laserji in intenzivno pulzirajočo svetlobo. Energija takšnega svetlobnega žarka se absorbira v rdečih žilicah v strijah oziroma brazgotinah, le-te pobledijo in se ob tem tudi do neke mere zmanjšajo, skrčijo in lahko celo izginejo. Takoj po posegu je koža na zdravljenem predelu dodatno pordela in nekoliko otekla, kar izgine po nekaj dneh. Pomembno je, da se z laserskimi posegi začne čim hitreje po nastanku strij.

In za starejše
Starejše brazgotine in strije so bele in zaradi izgube in prerazporeditve manj kakovostnih kolagenskih vlaken, vleknjene. Za popravljanje takšnih strij uporabljamo laserje, ki stimulirajo celice fibroblaste k tvorbi novega, kakovostenjšega kolagena (običajno frakcijski). Poleg tega se za izboljšanje videza takšnih strij uporabljajo tudi laserski sistemi, ki proizvajajo visokoenergetske ultravijolične žarke določene valovne dolžine.

V primeru belo obarvanih brazgotin in strij pride do stimulacije tvorbe pigmenta in s tem do obarvanja, tako postanejo spremembe na koži manj opazne, manj moteče. Opraviti je potrebno več posegov in stanje kasneje tudi vzdrževati. V večini primerov so takšni posegi zelo učinkoviti; nekateri pa pri tem kombinirajo več metod: kemične pilinge, generatorje plazme, radiofrekvenčne posege …

Starostne pigmentne lise, pege

Večina starostnih lis je posledica večletnega prekomernega izpostavljanja UV-žarkom in spada med tako imenovane aktinične spremembe na koži. Na voljo so številni laserji, ki pigmentne lise uspešno odstranijo, njihova skupna pomembna lastnost je, da ustvarjajo izjemno kratke pulze svetlobe. Najbolj pogoste pigmentne lise (pege, lentigo, povnetne hiperpigmentirane lise, melazma) uspešno odstranjujemo tudi z običajnimi visokoenergetskimi pulznimi svetlobnimi viri in laserji, pri katerih se svetloba absorbira v kožnem pigmentu. Večina teh aparatur obenem tudi pomladi površino kože, zmanjša pore in tako omogoča svež in mladosten videz.

Pred posegom
Dermatolog mora pred odstranjevanjem pigmentnih madežev kožo temeljito pregledati z dermoskopom – nikakor ne smemo spregledati prekanceroz ali še huje celo melanoma.

Laser ni za vse pigmentne lise
Žal nekaterih pigmentnih lis ni moč učinkovito odstraniti, zlasti trdovratnih, ki nastajajo med nosečnostjo in ob jemanju kontracepcijskih tabletk. Za takšne lise so se izkazali kot najbolj učinkoviti postopki z »Dermamelan masko«.

Koliko posegov?
Trajanje posamičnega posega in njihovo število je odvisno od tega, koliko pigmentiranih lis ima oseba, kako temne so, kakšna je njihova debelina, kje v koži se pigment nahaja in ali je potrebno opraviti poseg le na obrazu ali tudi na drugih predelih telesa.

Po posegu
Po posegu se občuti na koži topel občutek kot pri blagih sončnih opeklinah, predhodne lise začasno potemnijo, na površini se pojavi temnejša luska, redko krastica. Po navadi zdravnik za teden dni po posegu predpiše uporabo antibiotične kreme. Po nekaj dneh, največ desetih, se temneje obarvane lise odluščijo. Nekaj tednov se je potrebno izogibati UV-žarkom, obenem pa je potrebno vsakodnevni negi priključiti kreme z visokim zaščitnim faktorjem pred UVA- in UVB-žarki.


Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki