Atipična kožna znamenja

(Foto: Dreamstime)

Nevarnost za razvoj malignega melanoma

Atipično znamenje strokovno imenujemo tudi displastično oziroma Clarkovo znamenje. Gre za benigno pigmentno kožno raščo, ki pa klinično in mikroskopsko spominja na maligni melanom, enega najnevarnejših rakavih obolenj pri človeku.

Vendar vse le ni tako preprosto. Navzočnost atipičnega znamenja na koži pomeni nevarnost za razvoj malignega melanoma; oseba, pri kateri je nastalo takšno pigmentno znamenje, je dovzetnejša za nastanek malignega melanoma. Ta se k sreči v večini primerov razvije na koži in ima prav zato veliko prednost lahko ga pravočasno opazimo in tudi pravočasno ukrepamo.

Ocenjujemo, da ima od 5 do 20 odstotkov odraslih ljudi vsaj eno atipično pigmentno znamenje.
Pri osebah z enim samim atipičnim znamenjem v nasprotju s tistimi, ki jih imajo veliko, obstaja razmeroma majhno tveganje za razvoj malignega melanoma.


Kje se pojavljajo?

Tovrstna znamenja se lahko pojavijo kjerkoli na telesu. Običajno se začnejo pojavljati že v puberteti.
Nobenega dvoma ni, da se najpogosteje pojavljajo na predelih kože, ki so pogosto izpostavljeni soncu oziroma ultravijoličnim žarkom. V zvezi s tem smo slovenski dermatologi in tudi naši kolegi drugod po svetu nadvse zaskrbljeni zaradi nevarnosti ultravijoličnih žarkov, ki so lahko naravnega ali umetnega izvora (sončni žarki, solarij).
 
Pri nas se obolevnost med prebivalstvom zaradi malignega melanoma dokazano zelo hitro povečuje. Podatke o tem že več let redno zbiramo; Onkološki inštitut jih vsako leto obdela in izda v obliki knjižice, v kateri so zajeta vsa rakava obolenja na območju naše države.
 
V teh knjižicah lahko zasledimo, da smo v obdobju med letoma 1963 in 1967 zabeležili 1,7 moška z malignim melanomom na 100.000 moških in 2,6 ženske z malignim melanomom na 100.000 žensk. Petintrideset let pozneje je ta številka veliko večja. Tako je bilo v letu 2001 zabeleženih 12,5 moška na 100.000 moških in 13,8 ženske s tem nevarnim obolenjem na 100.000 žensk. Večanje incidence malignega melanoma (a tudi drugih vrst kožnega raka, denimo nemelanomskega raka kože) opozarja na nujno potrebo po preventivnem ukrepanju.
 

Samo eno atipično znamenje?

V tem primeru je tveganje za pojav malignega melanoma kadarkoli v življenju 1 : 75; tveganje je podobno kot pri osebah brez atipičnega znamenja. Pri človeku z enim do štirimi atipičnimi znamenji na telesu, ki še nikoli ni imel malignega melanoma in pri katerem tudi nihče v družini ni imel takšnega obolenja, ni znatno večjega tveganja kot pri ostali populaciji.
 
Atipičnega znamenja ni nujno agresivno zdraviti (kirurško odstraniti), zato pa je nujno natančno opazovanje morebitnih sprememb. Nadvse pomembno je, da kožo redno pregledujemo in da vsako morebitno spremembo, zlasti na atipičnih znamenjih, takoj pokažemo dermatologu. V takšnem primeru je spremenjeno znamenje običajno treba kirurško odstraniti.
Članek se nadaljuje »