Glivične okužbe nohtov

(Foto: Diana Anđelič)

Dolgo nisem vedela, da imam glivice

Tako začenja svojo zgodbo 43-letna Metka iz Celja, po poklicu natakarica v bistroju. Pri svojem delu je nenehno v stiku s strankami, seveda pa tudi z vodo. Od nekdaj je nagnjena k različnim težavam s kožo. Kot najstnica je imela nečisto kožo in posledično veliko ogrcev in mozoljev, kasneje je imela več ponovitev kožne plesni, ponavljajoča se glivična vnetja nožnice, prhljaj …

Pred približno dvema letoma pa je opazila, da se njeni nohti na rokah spreminjajo. Postajali so sprva motni, kasneje pa vedno bolj rumeni. Mislila je, da je to mogoče posledica slabe nege, zato si je še pogosteje strigla nohte, pri čemer je vedno postrigla tudi kožico ob nohtih. Kmalu je opazila, da je koža ob nohtih rdečkasta, nabrekla in srbeča. Videz njenih rok jo je vse bolj motil, k zdravniku pa še vedno ni šla. Vsak dan si je skrbno in še pogosteje umivala roke, ker je pomislila na možnost, da morda preslabo skrbi za higieno svojih rok.

Stalno vlažne roke

Delo v bistroju je pomenilo, da so bile njene roke ves čas v stiku z vodo. Splakovanje kozarcev, pomivanje pulta, umivanje rok. Hujše ko so bile njene težave z nohti rok, bolj je skrbela za higieno. Doma je uporabljala močna in odišavljena mila, pogosteje se je tuširala. Pri čiščenju je uporabljala močna čistila, a nikoli ni nosila gumijastih rokavic. Za hišo ima manjši vrt, ki ga je obdelovala in plela z golimi rokami.

K zdravniku

Ko težave nikakor niso prešle, ampak so se, nasprotno, le še stopnjevale, se je odločila za obisk pri zdravniku. Ta se sprva ni pretirano posvetil njeni težavi, ampak ji je predpisal le lokalno mazilo ter ji svetoval, naj čim pogosteje nosi gumijaste zaščitne rokavice in uporablja čim manj čistil.

Metka se je skušala čim bolj dosledno držati njegovih navodil, redno je nanašala mazilo na nohte in kožo ob njih, uspeh pa je bil skorajda ničen. Po dveh mesecih zdravljenja in z ničnim uspehom se je Metka ponovno odpravila k zdravniku. Noht na kazalcu in sredincu je že začel odstopati od podlage, koža okoli nohta je bila videti vneta in vidno poškodovana. Metka se je že začela bati, da to morda ni odraz hujše bolezni notranjih organov. Želela je, da bi jo zdravnik temeljiteje pregledal. Zdravnik je menil, da so ti pregledi nepotrebni in ji zagotovil, da je sicer zdrava, vendar ima najverjetneje glivično okužbo nohtov. Tokrat jo je poslal v laboratorij in izvidi so pokazali, da je imel zdravnik prav.


V drugo učinkovitejše zdravljenje

Ker lokalno zdravljenje prvič ni imelo skorajda nikakršnega učinka, je zdravnik Metki predlagal sistemsko zdravljenje. Razložil ji je prednosti in nujnost le-tega, če se je želela trajno znebiti nadležne okužbe. Ker ni jemala nobenih drugih zdravil in je bila sicer zdrava, ni pomišljala, ampak se je odločila. Zdravnik ji je predpisal Lamisil (terbinafin), ki ga je morala jemati vsak dan tri mesece. Ob tem ji je tudi povedal, da bo zdravljenje uspešno le, če bo zdravila redno in predvsem do konca jemala. Šest tednov kasneje jo je naročil tudi na kontrolni pregled.
Metka je zdravnikova priporočila vzela zelo resno, saj je neprijetno okužbo želela čim prej odpraviti. Vmes je seveda normalno hodila v službo, vendar jo je tudi njen delodajalec začel opozarjati, da mora poskrbeti za estetski videz svojih rok, ker je bil ta za goste moteč.

Po šestih tednih prvo izboljšanje

Med zdravljenjem ni čutila nobenih neželenih učinkov zdravila. Po približno štirih tednih zdravljenja je začela opažati, da se videz nohtov in kože okoli njih izboljšuje. Nohti so bili še vedno rumeno-zeleni, vendar le še stari del. Nohti so bili na začetnem delu, kjer so na novo izraščali, zdravi in lepega, normalnega videza. Izboljšanje je potrdil tudi zdravnik, vendar je Metko spodbujal, naj kljub temu vztraja do konca predpisane terapije. Čeprav je bilo težko, predvsem zato, ker se je Metki to zdelo nepotrebno, je zdravnikovo priporočilo vzela zares in vzela vsa predpisana zdravila. Po dobrih treh mesecih so se ji nohti pozdravili. Od takrat se ji okužba ni več ponovila. Zagotovila, da se ji ne bo, nima, vendar pravi, da se bi ob ponovitvi brez oklevanja ponovno odločila za sistemsko zdravljenje glivične okužbe.
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki