Preoblikovanje telesa in odpravljanje celulita

  • četrtek, 19. marec 2015

Z dermatologom Sandijem Luftom iz Derma centra Maribor in Rogaška smo se pogovarjali o preoblikovanju telesa in odpravljanju celulita. To je področje, s katerim se ukvarjajo tudi dermatologi, ki lahko z neinvazivni postopki pomagajo do želene postave. Seveda, poudarja, dermatolog, je nujno, da ob tem skrbimo za zdrav življenjski slog. Katere metode so najučinkovitejše in s katerimi so uporabniki najbolj zadovoljni?

V dermatologiji vse bolj napreduje estetsko področje, estetska dermatologija, ki obsega tudi pomlajevanje in preoblikovanje telesa. Kakšna je vloga dermatologov pri preoblikovanju telesa?
Dermatolog je zdravnik specialist, ki se ukvarja z zdravjem kože. Kot pove že ime, se estetska dermatologija poleg svojega osnovnega poslanstva, ohranjanje zdravja kože, ukvarja tudi z njenim videzom. Naloga estetskega dermatologa je, da koži povrne zdravje in mladost. Ko govorimo o preoblikovanju oziroma lepoti telesa, gre za odpravljanje motečih izrastkov, čezmerne poraščenosti, strij, brazgotin, celulita, odvečne maščobe … Vse to so težave, ki jih rešujemo estetski dermatologi.

Odstranjevanje maščobnega tkiva z različnimi vrstami energije in s sodobnimi napravami je poseg v telo, ki spada na področje medicine, tudi estetske dermatologije. Maščobno tkivo leži pod kožo, za njegovo uspešno odstranitev pa je potreben pregled pri zdravniku, ki pozna možnosti in omejitve sodobnih tehnologij. Zdravnik lahko oceni primernost pacienta za izvedbo posameznega posega, poleg tega svetuje spremembo življenjskega sloga in dodatne postopke. Zdravnik je potreben tudi za nadzor uspešnosti in varnosti posega. Današnje tehnologije in naprave so vse učinkovitejše, vendar brez zdravnikovega nadzora ni uspeha.
 
Kako se vaše delo razlikuje od dela plastičnega kirurga ali obravnave v kozmetičnem salonu, fitnes centru …

Gre za zelo različne pristope k oblikovanju telesa. Estetski dermatologiji je še najbližja estetska plastična kirurgija, ki za preoblikovanje telesa uporablja kirurške operativne metode, ki pa zahtevajo daljše okrevanje. Estetska dermatologija seveda ne more nadomestiti kirurškega noža, vendar lahko naprednimi neinvazivnimi postopki preoblikovanja telesa naredi zelo veliko. Vsak dermatolog se po svoji presoji odloči, na katerih področjih bo pridobil in nadgradil svoja znanja.
 
Kateri postopki preoblikovanja telesa veljajo za najučinkovitejše?
S fokusiranim ultrazvokom je mogoče zmanjšati obseg maščobnega tkiva na trebuhu, nogah, stegnih, bokih, hrbtu in zadnjici. Postopek poteka tako, da naprava oddaja ultrazvočno valovanje, ki se fokusira na maščobno tkivo. Ultrazvočna energija poškoduje celične stene maščobnih celic, katerih vsebina se zatem po limfnih poteh postopoma odstrani v jetra in nato iz telesa. S tem se zmanjša obseg podkožnega maščobnega tkiva, zmanjšata se tudi obseg in vidnost celulita, poleg tega sproščena energija obenem učvrsti kožo.

Kriolipoliza je učinkovita metoda za oblikovanje telesa z zamrzovanjem, s katero že po eni terapiji dosežemo do 30-odstotno zmanjšanje maščobnega tkiva. Postopek je zlasti primeren za območje trebuha, bokov, zadnjice, spodnjega dela hrbta in notranjega dela stegen, torej za vsa mesta, na katerih se nalagajo maščobne blazinice. Te so namreč veliko občutljivejše na mraz kot celice kože, žil, živcev in mišic, ki po opravljeni terapiji ostanejo nespremenjene. Razpadle maščobne celice se izločijo iz telesa enako kot pri ultrazvočnem postopku.

Kaj pa odstranjevanje celulita?

Za zmanjševanje celulita uporabljamo že omenjeni metodi, pa tudi posebno napravo, ki združuje več tehnologij (VelaShapeIII). Z združitvijo infrardeče svetlobe, bipolarne radiofrekvence in globoke masaže tkiva z masažnimi valjčki počasi spreminjamo obliko telesa, koža pa postane mehkejša in bolj gladka. S terapijami izboljšamo strukturo kože, zmanjšamo obseg obdelovanega dela telesa, zaradi boljše prekrvavitve pa terapija spodbudi lokalni metabolizem in izboljša tonus kože.

Torej je celulit mogoče povsem odpraviti – ali pa gre zgolj za mit?

Celulit je posledica več dejavnikov. Med ženskami in moškimi obstaja razlika v zgradbi podkožja, na celulit pa vplivajo tudi hormoni, presnova, spremembe mikrocirkulacije v podkožju in zastajanje tekočine. Z eno tehnologijo ali postopkom ni mogoče trajno vplivati na vse dejavnike, ki povzročajo celulit. Po naših izkušnjah je mogoče izboljšanje videza doseči z napravo, ki kombinira masažo, vakuum, infrardečo svetlobo in radiofrekvenco.
Članek se nadaljuje »


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki