Bradavice: Jih lahko zadušimo?

(Foto: Shutterstock)

Nasvetov, kako odpraviti bradavice, je veliko – skorajda toliko, kot je vrst bradavic. O njih pa krožijo tudi številni miti … Jih povzročajo krastače? Imajo bradavice korenine? Jih lahko odpravimo tako, da jih "zadušimo"? Dobro je vedeti, kaj je res – in katera sredstva so v resnici učinkovita in varna.

Krastače?

Bradavice so nalezljive in se s stikom zlahka prenašajo po telesu in na druge osebe. Te drobne izrastke na koži povzročajo nekateri tipi humanih papiloma virusov (HPV), torejjih ne prenašajo krastače – to je zgolj lažen mit, kajtikrastače nimajo HPV.

Korenine?

Drugi mit, ki ne drži, je ta, da imajo bradavice korenine, ki segajo globoko v kožo. Bradavice rastejo samo v povrhnjici, če pa sežejo globlje, le izpodrinejo drugo plast kože.

Rastejo v neskončnost?

Tudi to nedrži. Bradavice zrastejo do določene točke in nato prenehajo rasti. Nekatere ostanejo na koži več let, druge izginejo same od sebe. Kljub temu utegnejo biti vir okužbe, saj se lahko prenesejo že z dotikom – in se pojavijo na novem delu telesa.

Tam so za vedno!

Virus HPV, ki povzroča bradavice, živi v naši DNK, kjer ostane za vedno. Vse, karlahko storite, je, da skrbite za trden imunski sistem, če pa se bradavice že pojavijo, jih zdravite ali jih odstranite.

Zavezati nit?

Iz ljudskih pripovedk izhajajo številni nasveti, kako odpraviti bradavice. Tako naj bi nekoč bradavice do krvi prevezovali s sukano nitjo. Nato so nit odstranili, na njej naredili toliko vozlov, kot je imel človek bradavic, zatem pa jo vrgli v vročo vodo, da je tam strohnela. S tem naj bi izginile tudi bradavice. Tega trika raje ne izvajajte, saj bi z njim bradavice kvečjemu prenesli, na koži pa naredili rano, ki bi zapustila vidno brazgotino.

Zadušiti?

Menda naj bi se bilo mogoče bradavicznebiti s tam, da jim vzamemo zrak, vodo in svetlobo. Pa je to res? V tem je nemara kanček resnice, kajti bradavica res živi zato, ker je vpeta v kožo, vendar je s tem, da jo boste prekrili z lepilnim trakom ali obližem,ne boste odpravili. Z obližem boste bradavico zgolj zaščitili pred morebitnimi poškodbami in tako preprečili možnost prenašanja.

Kaj pa pomoč iz narave?

Mnogi se bradavic lotijo z dobrimi starimi naravnimi recepti.

  • Učinkoviti naj bi bili izvlečkikrvavega mlečnika ter mazanje z rezino čebulo, s slino polža lazarja ali z drevesno smolo (rahlo segreto smolo nanesete na bradavico in postopek vsak dan ponavljate).
  • Drugi prisegajo na drgnjenje z rezino surovega krompirja, bananinim olupkom ali s šolsko kredo.
  • Pomagali naj bi tudi česnov sok (na bradavico lahko čez noč nalepite tudi prerezan strok česna), ognjičeva tinktura, ricinovo olje (nekaj kapljic ricinovega olja zmešajte s pol žličke pecilnega praška ali vitamina C v prahu in z dobljeno pasto namažite bradavico) ter jabolčni kis (bradavico deset dni čez noč prekrijte s koškomvate, prepojene z jabolčnim kisom).
  • Drugi poskušajo z nekaj kapljicami eteričnega olja čajevca ali eteričnega olja limone in sivke. Olje je treba trikrat na dan nanesti na okuženo mesto, postopek pa ponavljati sedem do deset dni.
  • Nekateri si pomagajo z brezovo skorjo, saj vsebuje salicilate, ki so sestavina številnih zdravil za zdravljenje bradavic.

Kaj na vse to porečejo zdravniki?

Veliko ljudi je preizkusilo številne pripravke, ki naj bi čudežno odpravili bradavičke in vsak od teh pripravkov se je najbrž pri nekaterih obnesel. Ker gre za virus, je naš imunski sistem tisti, ki ga prepozna kot napadalca in ga uniči, zato na uspešnost zdravljenja ne vpliva le posamezen pripravek, temveč tudi stanje imunskega sistema.

Nikoli raniti!

Bradavice torej lahko poskusite odpraviti sami, vendar le na ustrezne načine, nikakorpa jih ne smetepraskati ali odstranjevati na silo. Poskusite lahko z naravnimi recepti ali z raztopinami in obliži iz lekarne, ki vsebujejo salicilno, ocetno ali mlečno kislino, ureo, jodovo tinkturo ali kolodij. Ker so sredstva za odstranjevanje bradavic lahko agresivna, natančno upoštevajte navodila za uporabo, zdravila pa nanašajte redno. Če se bradavice pojavijo naintimnih in drugih občutljivih predelih, pa naj za njihovo odstranjevanje poskrbi zdravnik.


Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki