Rezultati iskanja za iskalni niz "zastrupitev"

30 zadetkov

Akutna zastrupitev zaradi pika mušic

Zadnjih nekaj let (morda že desetletje) se mi v poletnem času pojavijo enaki akutni znaki, po moji presoji neke vrste zastrupitve. Že od nekdaj sem zelo dovzeten za pike žuželk. V poletni vročini, kakršna je nastopila že sedaj v začetku junija, me v …

Zastrupitev z etanolom

Etanol je alkohol, ki ga vsebujejo alkoholne pijače, parfumi in čistila. Če pride do prevelikega vnosa v telo, deluje kot strup in nastopi zastrupitev.

Zastrupitev s heroinom

Heroin se navadno uporablja kot mamilo in povzroča močno fizično odvisnost z nevarnimi zapleti ter izrazito socialno problematičnostjo. Na centralno živčevje deluje zaviralno, uživalci si ga vbrizgajo ali ga njuhajo.

Zastrupitev s pesticidi

Gre za zastrupitev zaradi zaužitja strupov za uničevanje škodljivih rastlin in živali.

Zastrupitev z dizelskim gorivom, oljem za mazanje, asfaltom, s parafinskim oljem

Gre za slabo hlapne derivate petroleja. Zastrupitev povzroči zaužitje večje ali manjše količine ene od teh snovi ali politje večjih količin po koži.

Zastrupitev z zeleno mušnico

Zelena mušnica je ena od smrtno nevarnih mušnic, v katerih so strupene snovi, ki okvarijo jetra, ledvice in srčno mišico.

Zastrupitev zaradi kačjega ugriza

Zastrupitev povzroči ugriz strupenjače. V Sloveniji živita le dve vrsti strupenjači: gad in modras.    

Preprečite zastrupitev z gobami
  • Novice
  • četrtek, 01. september 2011

Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) sporočajo, da število hospitalizacij zaradi zastrupitev z gobami po posameznih letih niha, odvisno tudi od gobje sezone. Veliko bolnikov se v zadnjih letih obravnava in spremlja samo ambulantno. …