Zlasti v hrani in v pripravkih rastlinskega izvora nastopajo snovi, o katerih je precej znanega, precej dokazanega, o marsičem pa še ugibajo, saj raziskave marsikatere teze ne potrjujejo, včasih jih celo povsem zavrnejo. Vseeno je tu še nekaj …
Ameriški znanstveniki z Univerze v Bostonu so v nedavni raziskavi, objavljeni v reviji Journal of the American Geriatrics Society , ugotovili, da je pogostejši vnos hrane, bogate z vlakninami, povezan z manjšim tveganjem za nastanek bolezni obzobnih …
Stavim, da ste že večkrat slišali stavek »Jejte več vlaknin«. Toda ali veste, zakaj so prehranske vlaknine tako pomembne? In kakšna je še njihova vloga poleg verjetno vsem poznanega uravnavanja prebave? Vlaknine namreč pomagajo tudi pri vzdrževanju …
Višji ko je delež vlaknin v naši prehrani, laže izgubljamo odvečne kilograme. Ta učinek so znanstveniki opazili celo pri ljudeh, ki razen dodajanja živil, bogatih z vlakninami, niso spremenili svoje prehrane. Raziskava je zajela 240 ljudi, ki so jih …
Prehrana z visokim deležem vlaknin podpira dobro zdravje možganov, ugotavlja nova študija. Že prejšnje so povezovale uživanje vlaknin z boljšo prebavo in manjšim tveganjem za bolezni srca ter nekatere vrste raka.
Nadvse modne kratke majice, ki puščajo razkrit popek, zares pristajajo samo tistim s ploskim trebuhom. Če je vaš trebušček napet kot žogica, nikar ne obupajte, raje začnite nemudoma ukrepati. Napihnjen trebuh je značilna ženska težava, ki je največkrat …
Riž cenijo tako v dietni prehrani kot v kulinariki. Je lahko prebavljiv, hitro dovaja energijo, dobro deluje na črevesno floro in ne povzroča alergij. Ker pri kuhanju žejno vpija vodo, je dober nosilec okusov in dodatkov.
Številne ljudi, predvsem starejše, mučijo težave z odvajanjem blata, ki jim pravimo tudi zaprtje ali obstipacija. Gre za redko iztrebljanje majhnih količin blata, ki ga spremljata mučno napenjanje ali zasušitev (zatrditev) blata, v ljudskem jeziku tudi …