Rezultati iskanja za iskalni niz "rastlinske beljakovine"

109 zadetkov

Sejtan - rastlinsko beljakovinsko živilo

Sejtan, imenovan tudi pšenično meso, je med vegetarijanci in vegani priljubljeno rastlinsko beljakovinsko živilo in zamenjava za rdeče meso. In kaj je sejtan? Nič drugega kot toplotno obdelan surovi pšenični gluten, pridobljen z izpiranjem testa iz …

Soja - mega beljakovina

Zdaj že vrabci na strehi čivkajo o tem neverjetnem fižolu in o tem, koliko dobrega lahko naredi za zdravje. Mediji hvalijo koristnost soje, nove kuharice razlagajo, kako jo pripravljati, Susan Love, kirurginja in avtorica knjižnih uspešnic o raku na …

Beljakovine

Beseda protein, tujka za beljakovino, izhaja iz grške besede protos, ki pomeni prvi element. Beljakovine so ključnega pomena za rast, dobro delovanje in pravilno strukturo vseh živih celic. Hormoni, kot so inzulin, kontrolne ravni krvnega sladkorja in …

Beljakovine - biološka masa

Beljakovine so glavna sestavina opornih tkiv v človekovem telesu; pravimo jim tudi biološka masa. Beljakovine pa niso samo v kosteh, koži, mišicah in organih, temveč tudi v encimih, hormonih, so prenašalci različnih snovi v krvi … V nasprotju z …

Koristne rastlinske beljakovine
  • Novice
  • petek, 16. september 2016

Če je vaš glavni vir beljakovin rdeče meso, pozor. Z vsakimi desetimi odstotki več beljakovin živalskega izvora se za povprečno dva odstotka poveča tveganje za smrt zaradi katerega koli vzroka oziroma 10 odstotkov za smrt zaradi bolezni srca.

Pozabljene stročnice: Dragocene rastlinske beljakovine

Mihaela Černe v strokovnem priročniku Stročnice (Kmečki glas, Ljubljana, 1997) piše, da sta pri nas daleč najbolj razširjeni stročnici fižol in grah, manj pridelujemo boba, še manj leče in čičerke. Zadnja leta vse več pridelujemo sojo, vendar bolj ali …

Soja - najbolj vsestranska stročnica

Sojo srečujemo kot sestavino mnogih živil: pijač, piškotov, juh, čokolade, sladoleda, omak ... Če soje še niste poizkusili, vas bodo naslednji razlogi morda prepričali, da boste to storili zdaj.

Vegetarijanstvo

Prehrana je v veliki meri stvar navade. Redko kdo se res odloča, kaj bo jedel. Jemo pač tisto, kar so kuhale mame, tete, babice in žene, in to, kar strežejo v gostilnah, restavracijah in menzah. Navade je zelo težko spremeniti, saj se že biološko …