Rezultati iskanja za iskalni niz "pšenični gluten"

25 zadetkov

Nadomestki mesa

Sodoben način živinoreje, pogoji življenja živine, ki nam daje meso, mleko in jajca, so skupaj z načinom hranjenja živali ekološko in moralno nesprejemljivi tudi za marsikaterega vsejedca. Meso je pogosto polno hormonov in antibiotikov, nekateri …

Kruh: ali veste, kaj jeste?

V Sloveniji nam je na voljo resnično veliko vrst kruha. Koliko pa je v resnici dobrega kruha, je že drugo vprašanje. Včasih so kruh pripravljali iz moke, vode, soli in kvasa, zato ponavadi niti ne pomislimo, da bi bil svež kruh zvarek kemije, ki nam …

Alergija na gluten - izpadanje las

Pozdravljeni! Pred nekaj leti so mi ugotovili alergijo na gluten (tudi proso!), odkar se držim diete nimam težav. Zadnje leto pa se je pojavilo močno izpadanje las (ne glede na letni čas). Poizkusila sem že mnogo šamponov, a pravega učinka ni. Ali je …

Gluten – kje ga ni in kje se skriva?

Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo pšenica, rž in ječmen, torej tudi večina vrst kruha in žit, ne pa tudi vsi predstavniki te velike družine. Glutena namreč ne vsebujejo divji riž, koruza, ajda, proso, amarant, kvinoja ter sojino in …

Pregled zaradi suma alergije na gluten

Pozdravljeni! Zadnje leto sem imela pogoste težave s prebavo, po obrokih sem imela zelo napihnjen trebuh. Zadnje pol leta so se mi težave le še stopnjevale, v smislu hudih težav s prebavo ter hudih bolečin v trebuhu, izgubila sem tudi nekaj telesne …

Gluten na zatožni klopi

Ste tudi vi opazili, da je v trgovinah v zadnjem času vedno več polic z izdelki brez glutena? Internet in socialna omrežja so preplavljeni z recepti in nasveti, kako iz prehrane izločiti cele skupine živil. Dobrodošli v dobi izključitvenih diet.

Sladice brez glutena

Vas muči glutenska intoleranca? Mogoče se tej žitni beljakovini izogibate iz drugih razlogov? Brezglutenska prehrana ni zdrava le za ljudi, obolele za celiakijo, ki v organizem ne smejo vnašati glutena, temveč tudi za vse tiste, ki so se odločili …

Preobčutljivost na gluten je mit!
  • Novice
  • sreda, 04. junij 2014

Peter Gibson, profesor gastroenterologije na Univerzi v Melbournu, je pred tremi leti trdil, da je gluten eden od glavnih krivcev za prebavne motnje. Toda znanstveniku z vnovičnim eksperimentom te teze ni uspelo potrditi. Njegova prva raziskava je …