Rezultati iskanja za iskalni niz "nezavest"

10 zadetkov

Motnje zavesti in nezavest

Stanje nezavedanja sebe in okolice ter neodzivnosti na zunanje dražljaje. Poznamo številne motnje nezavesti: - somnolenca: lažja motnja zavesti, podobna zaspanosti - letargija: globokemu spanju podobno stanje, bolnika prebudijo normalni …

Nezgodna poškodba možganov

Nezgodna poškodba možganov ni običajna poškodba, ki potrebuje določen čas, da se zaceli. To je poškodba, pri kateri se človeku v trenutku podre vse življenje, rehabilitacija, ki je nikoli dokončana zgodba, pa je dolga in naporna. Glavo si lahko poškoduje …

Zastrupitve in prva pomoč

Nasveti za prvo pomoč pri različnih boleznih in zastrupitvah.

Srčni infarkt

Nenadno hudo poslabšanje ali prenehanje srčne funkcije zaradi nenadne ishemije in odmrtja dela srčne mišice, ki je nastala zaradi zapore žile s strdkom ali hudega zožanja koronarne arterije, ki prehranjuje srce.

Zastrupitev z etanolom

Etanol je alkohol, ki ga vsebujejo alkoholne pijače, parfumi in čistila. Če pride do prevelikega vnosa v telo, deluje kot strup in nastopi zastrupitev.

Zastrupitev s heroinom

Heroin se navadno uporablja kot mamilo in povzroča močno fizično odvisnost z nevarnimi zapleti ter izrazito socialno problematičnostjo. Na centralno živčevje deluje zaviralno, uživalci si ga vbrizgajo ali ga njuhajo.

Zastrupitev s pesticidi

Gre za zastrupitev zaradi zaužitja strupov za uničevanje škodljivih rastlin in živali.

Zastrupitev z bencinom ali s kerozinom

Bencin in kerozin sta dobro hlapna derivata petroleja. Zastrupitev povzroči zaužitje večjih količin ali dolgotrajnejše vdihovanje hlapov.