Sadje in zelenjava sta zelo zgovorni vrste hrane. Oglašata se z jezikom, ki ga nismo povsem vajeni: z barvami in vonjem. Takole pravijo, "Pojdi stran" ali pa, "Pridi, pojej ..." In še marsikaj. Rastline in plodove barvajo tri vrste barvil: karotenoidi, …
Pozdravljeni ! Slišala sem , da preveč vitamina A povzroča raka. Prav tako karotenoid kompleks povzroča pri kadilcih večje tveganje za razvoj rakastih celic. Koliko je resnice v tem in predvsem , kako naj vemo , kdaj je kakšnega vitamina preveč oz. …
Verjamete, da je možno do naravno porjavele polti brez izpostavljanja sončnim žarkom ali obiskovanja lepotnih salonov? Znanost pravi, da je. Če jemo zlato rumeno obarvano sadje in zelenjavo, bomo videz kože bolj zdrav, kot če bi jo izpostavljali soncu. …
Prosti radikali, škodljive snovi, ki povzročajo škodo na naših celicah, nastajajo vsakodnevno med presnovnimi procesi. Čustveni stres, UV-žarki, onesnaženost okolja, cigaretni dim, nepravilna prehrana in drugi dejavniki prav tako ustvarjajo proste …
Karotenoidi, pigmenti, ki korenčku dajejo značilno oranžno barvo, so v še eni raziskavi potrdili svojo veliko moč, ko gre za zdravje naših oči in zmanjševanje tveganja za starostno degeneracijo rumene pege. Ta je namreč vodilni vzrok za izgubo vida …