Rezultati iskanja za iskalni niz "gluten"

23 zadetkov

Alergija na gluten - izpadanje las

Pozdravljeni! Pred nekaj leti so mi ugotovili alergijo na gluten (tudi proso!), odkar se držim diete nimam težav. Zadnje leto pa se je pojavilo močno izpadanje las (ne glede na letni čas). Poizkusila sem že mnogo šamponov, a pravega učinka ni. Ali je …

Gluten – kje ga ni in kje se skriva?

Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo pšenica, rž in ječmen, torej tudi večina vrst kruha in žit, ne pa tudi vsi predstavniki te velike družine. Glutena namreč ne vsebujejo divji riž, koruza, ajda, proso, amarant, kvinoja ter sojino in …

Pregled zaradi suma alergije na gluten

Pozdravljeni! Zadnje leto sem imela pogoste težave s prebavo, po obrokih sem imela zelo napihnjen trebuh. Zadnje pol leta so se mi težave le še stopnjevale, v smislu hudih težav s prebavo ter hudih bolečin v trebuhu, izgubila sem tudi nekaj telesne …

Gluten na zatožni klopi

Ste tudi vi opazili, da je v trgovinah v zadnjem času vedno več polic z izdelki brez glutena? Internet in socialna omrežja so preplavljeni z recepti in nasveti, kako iz prehrane izločiti cele skupine živil. Dobrodošli v dobi izključitvenih diet.

Sladice brez glutena

Vas muči glutenska intoleranca? Mogoče se tej žitni beljakovini izogibate iz drugih razlogov? Brezglutenska prehrana ni zdrava le za ljudi, obolele za celiakijo, ki v organizem ne smejo vnašati glutena, temveč tudi za vse tiste, ki so se odločili …

Preobčutljivost na gluten je mit!
  • Novice
  • sreda, 04. junij 2014

Peter Gibson, profesor gastroenterologije na Univerzi v Melbournu, je pred tremi leti trdil, da je gluten eden od glavnih krivcev za prebavne motnje. Toda znanstveniku z vnovičnim eksperimentom te teze ni uspelo potrditi. Njegova prva raziskava je …

Ne izogibajte se glutenu
  • Novice
  • sobota, 21. marec 2020

Že dolgo vlada trend demoniziranja glutena, Ameriško združenje kardiologov pa opozarja, da ima odstranjevanje glutena resne posledice za zdravje.

Učinek prehrane brez glutena

Popolna izločitev glutena iz prehrane ni povsem brez zdravstvenega tveganja, sporočajo znanstveniki v študiji, objavljeni v British Medical Journal. Raziskovalci s Harvarda in Columbie so 26 let spremljali več kot sto tisoč ljudi, da bi ugotovili, ali …