Rezultati iskanja za iskalni niz "celiakija"

18 zadetkov

Celiakija

Kronična vnetna bolezen, ki prizadane tanko črevo in je posledica preobčutljivosti za gluten v hrani. Ob zaužitju glutena prihaja do imunske reakcije v tankem črevesu, katere posledica je uničenje črevesnih resic in nadaljna slaba absorpcija nutrientov …

Slovensko društvo za celiakijo vabi na druženje
  • Novice
  • četrtek, 12. avgust 2010

Kdo so celiakaši? Kaj je sploh celiakija? To sta vprašanji, ki se verjetno zastavljata marsikateremu bralcu. Celiakija je kronična bolezen tankega črevesja, kar pomeni, da so ti bolniki preobčutljivi na gluten. To je beljakovina iz nekaterih žit – …

15. športne igre Slovenskega društva za celiakijo
  • Novice
  • petek, 17. september 2010

Slovensko društvo za celiakijo je 11. septembra v športni dvorani vojašnice Franca Rozmana Staneta v Ljubljani uspešno izpeljalo jubilejne 15. športne igre bolnikov s celiakijo. Glavni namen športnih iger sta bila druženje ter izmenjava izkušenj in …

Revolucionarna naprava za diagnostiko celiakije
  • Novice
  • petek, 28. september 2012

V Mariboru je danes potekala predstavitev revolucionarne diagnostične naprave, ki bo s pomočjo najnovejših spoznanj s področja nanotehnologije in imunologije omogočila natančno diagnostiko celiakije samo na podlagi analize kapljice krvi v času obiska …

Se bo celiakija pozdravila?

Spoštovani, v tem letu mi je bila z gastroskopijo ugotovljena celiakija, stopnja 1, (stara sem 52 let), sicer hodim redno na gastroskopije, ker imam težave z želodcem (bolečine v želodcu, preveč kisline, mama umrla za rakom). Stanje glede slabosti se …

Nad celiakijo že kmalu z zdravili
  • Novice
  • petek, 08. november 2013

Znanstvenikom so dosegli napredek pri razvoju zdravila, ki bi utegnilo rešiti težave obolelih za celiakijo. Gre za avtoimunsko bolezen, pri kateri gluten v žitnih izdelkih povzroča vnetja v gastrointestinalnem sistemu. Želodčni encimi razgrajujejo …

Veliko vlaknin v nosečnosti zmanjša tveganje za celiakijo
  • Novice
  • torek, 16. julij 2019

Znanstveniki iz Norveške so odkrili, da se za osem odstotkov zmanjša tveganje za celiakijo pri otrocih, če njihove mame v nosečnosti zaužijejo deset gramov več vlaknin.

Kruh: ali veste, kaj jeste?

V Sloveniji nam je na voljo resnično veliko vrst kruha. Koliko pa je v resnici dobrega kruha, je že drugo vprašanje. Včasih so kruh pripravljali iz moke, vode, soli in kvasa, zato ponavadi niti ne pomislimo, da bi bil svež kruh zvarek kemije, ki nam …