Rezultati iskanja za iskalni niz "antioksidant"

63 zadetkov

Čokoladna torta polna antioksidantov
  • Novice
  • četrtek, 06. junij 2013

Kakav in čokolada vse bolj veljata za zdravi živili oziroma funkcionalno hrano. Za to so zaslužne "čarobne" sestavine, polifenoli in procianidi, ki na lestvici antioksidantov zavzemajo sam vrh, kakav pa jih premore v izobilju. Toda ni vseeno, kako …

Minerali, antioksidanti, vlaknine

Zlasti v hrani in v pripravkih rastlinskega izvora nastopajo  snovi, o katerih je precej znanega, precej dokazanega, o marsičem pa še ugibajo, saj raziskave marsikatere teze ne potrjujejo, včasih jih celo povsem zavrnejo. Vseeno je tu še nekaj …

Antioksidanti

Hranilne snovi v organizmu izgorevajo ob pomoči vdihanega kisika in tako telo dobi energijo za svoje delovanje. Podobno kot je delovanje strojev povezano z odpadnimi snovmi, tudi pri celičnih energijskih procesih nastajajo nepotrebne, vendar tudi …

Koruza: Presenetljivo bogat vir antioksidantov

Koruza je izjemno živilo, saj ne vsebuje ene same vrste karotenoidov, marveč več različnih; ne manjka pa ji niti luteina. Poleg tega ponuja obilje beljakovin, vitamine B, C in E ter mangan, magnezij in cink. Študije so pokazale, da odlično ščiti pred …

Antioksidanti za celovito zaščito organizma

V zadnjih nekaj letih skorajda ni dneva, ko mediji ne bi poročali o koristnosti antioksidantov v zdravi prehrani človeka. Ali v resnici sploh vemo, kaj so oksidanti? Ali poznamo njihove naravne vire in mehanizem delovanja?

Antioksidanti v gobah
  • Novice
  • torek, 24. junij 2014

Ameriški strokovnjaki za prehrano so odkrili da so gobe najboljši vir antioksidanta ergotioneina. Izkazalo se je, da šampinjoni vsebujejo dvanajstkrat več tega antioksidanta kot pšenični kalčki in štirikrat več kot piščančja jetra. Do tega odkritja so …

S prehrano nad raka jajčnikov
  • Novice
  • sobota, 11. september 2010

Pri ženskah, ki jedo večje količine hrane rastlinskega izvora z visokim deležem antioksidanta apigenina, je tveganje za razvoj raka jajčnikov manjše. Apigenin spada med flavonide, vsebujejo pa ga na primer zelena, peteršilj, rdeče vino in paradižnikova …

Gobe − polne antioksidantov
  • Novice
  • petek, 18. julij 2014

Gobe vsebujejo enako količino antioksidantov kot zelenjava, pri čemer so raziskovalci merili antioksidacijske zmogljivosti različnih vrst gob, kot so šampinjoni, šitake in bukov ostrigar. Ugotovili so, da je njihova zmogljivost večja kot pri paradižniku, …