Recepti

Pečen paradižnik
petek, 25. junij 2010
Tehnika pečenja je preprosta in hitra. Paradižnike razpolovimo. Lupino lahko pustimo, saj med pečenjem odstopi sama od sebe. Če hočemo bolj suhe paradižnike, odstranimo semena in odlijemo sok. Paradižnike položimo v pekač obrnjene s prerezano polovico …
Tofu, bambusovi vršički in omaka iz arašidov
ponedeljek, 21. junij 2010
Tofu narežete na nekaj cm debele rezine. V veliki ponvi ali voku segrejete olje. Tofu pečete, dokler skorja ne postane zlato rjave barve. Pečene rezine vzamete iz olja in jih položite na papirnate brisače, da se odcedi odvečno olje. V ponev daste česen, …
Čebulna pita
petek, 18. junij 2010
Moko in sol stresete na kup na delovni pult. Naredite luknjo ter vlijete vodo in olivno olje. Gnetete toliko časa, da dobite voljno testo. Oblikujete dva hlebčka. Nadev pripravite tako, da z vilicami zmečkate feto. Dodate skuto, kislo smetano, stepena …
Tarator (Bolgarija)
ponedeljek, 14. junij 2010
Kislo mleko zmešamo z vodo. Dodamo kumare in česen ter v juho vmešamo olje. Potresemo z orehi in koprovimi listi. Ponudimo ohlajeno. Juho bi po okusu lahko še posolili, nujno pa ni, saj je aroma kopra v družbi drugih sestavin dovolj čudovita, da ne …
Cacik (Turčija)
sobota, 12. junij 2010
Kumaro skrbno operemo, ji odrežemo vrh in jo z lupino vred narežemo na kocke. V jogurt ali kislo mleko zamešamo česen s soljo, meto ali meliso in poper. Dodamo koščke kumare, premešamo in ohladimo v hladilniku. Ponudimo okrašeno z nekaj lističi mete …
Hladna paradižnikova juha
torek, 08. junij 2010
Paradižnik po potrebi operemo in izrežemo osnove pecljev. Narežemo ga na kose in zmešamo s paličnim mešalnikom. Gosto tekočino, ki ji lahko rečemo tudi juha, vlijemo v skodelice, v vsako prilijemo malce sojine omake in oljčnega olja ter dodamo ščepec …
Clafoutis - češnjev narastek
sobota, 29. maj 2010
Pečico segrejete na 190 º C. V posodo stresete moko, sol, polovico sladkorja in jajci. Mešate z leseno žlico. Mleko prilivate počasi, da ne nastanejo grudice. Dno pekača premažete z maslom in prelijete s tanko plastjo testa. Pekač položite v vročo …
Jogurtova polivka
torek, 25. maj 2010
V posodi temeljito zmešate smetano, jogurt, orehe, meto, sol in poper. Nato dodate še olje in limonin sok - delo je opravljeno. Polivka ali omaka se morda še najbolje prilega ribam, če pa meto zamenjate s svežim ali posušenim janežem, jo ponudite …