Bazilika, origano in rožmarin niso samo nujne začimbe za številne jedi, temveč tudi sestavine različnih zdravilnih preparatov. Začimbe niso samo hranljive in aromatične, saj je njihov učinek tudi zdravilen, zaradi česar jih uporabljajo v izdelkih za …
Cimet je ena od najbolj priljubljenih začimb. Mnogi si mlečnega riža in peciva, kot je jabolčni zavitek, brez tega aromatičnega rjavkasto rdečkastega prahu ne morejo niti predstavljati. Koristen je celo žvečilni gumi z okusom po cimetu. Medtem ko ga …
Česen je izredno priljubljena začimba, ki jo dodajamo številnim jedem. Toda najnovejša dognanja opozarjajo, da bi morali vsi, ki imajo težave s holesterolom, še enkrat premisliti o njegovi učinkovitosti in naravni zdravilni moči. Česen dejansko za …
Znana začimbna mešanica curry lahko pri ljudeh z visokim tveganjem za diabetes, prepreči nastanek te bolezni, ugotavlja tajska raziskava. Izsledki, ki so bili objavljeni v reviji Diabetes Care , kažejo, da je devet mesecev rednega uživanja kurkume, ki …
Ingver, ena od najstarejših začimb je še kako koristna v boju z želodčnimi in prebavnimi nevšečnostmi. Številne raziskave so pokazale, da ingver pomaga pri slabi prebavi (lajša napenjanje in trebušne krče), a tudi pri zgagi. Poleg tega ingver zaustavlja …
Znana začimbna mešanica kari lahko pri ljudeh z visokim tveganjem za diabetes, prepreči nastanek te bolezni, ugotavlja tajska raziskava. Izsledki, ki so bili objavljeni v reviji Diabetes Care , kažejo, da je devet mesecev rednega uživanja kurkume, ki …
Origano, vsem znan kot nepogrešljiva začimba za pico in testenine, je izredno učinkovita rastlina, ki vsebuje številne zdravilne spojine ter esencialna olja. Raziskave so pokazale, da ima dva- do trikrat močnejše antioksidacijsko delovanje od drugih …