Rezultati iskanja za iskalni niz "vzorci iz otroštva"

85 zadetkov pages

Obilno izkašljevanje krvi (Masivna hemoptoa)

Krvavitev iz spodnjih ali zgornjih dihal, ki je tako obsežna, da bolnik obilno izkašljuje kri. Je nujno stanje, saj bolniku grozita zadušitev zaradi aspiracije in izkrvavitev. 

Predmenstruacijska krvavitev ali izcedek

Menstruacijska motnja, ko se zelo šibka krvavitev ali zgolj izcedek pojavi v nekaj dneh pred menstruaciji. Ženske lahko tudi težje zanosijo.

Postmenstruacijska krvavitev ali izcedek

Menstruacijska motnja, ko se krvavitev ali izcedek pojavi v nekaj dneh po menstruaciji. Traja lahko nekaj dni.

Izcedek iz prsne bradavice

Prsne bradavice so pomemben del vsake ženske, navsezadnje omogočajo rojencu osnovno prehrano. Vsak izcedek naj pregleda zdravnik. Če je mlečno bel, gre za hormonske spremembe; če je ta krvav, je vzrok ponavadi vozlič v mlečnem vodu.

Izpah pogačice

Pogačica skoči navzven pri neznatnem povodu ali povsem vsakdanjem gibu. Lahko je tudi trajno izpahnjena. Do izpaha lahko pride na obeh straneh.

Izbitje zoba (Avulsio dens)

Ne gre za nevarno stanje; o usodi poškodovanega zoba odloča pravilno ukrepanje v prvih minutah po izbitju.

Prezgodnja ejakulacija (Prezgodnji izliv)

Najpogostejša spolna motnja pri moških. Kaže se kot prehiter izliv semena; ker moški nima nadzora nad ejakulacijo, pride do nje prej, kot si želi. Prezgodnji izliv povzroči, da spolni odnos nikogar ne zadovolji. Moški se zaveda, da je z …

Nevrofibromatoza

Dedna bolezen, pri kateri je moten razvoj živčevja, mišic, kosti in kože. Značilni so tumorji ovojnic perifernih živcev in predeli pigmentiranih lis na koži (kot kavni madeži). Ločimo: - nevrofibromatozo tipa 1 (pogostejša) - nevrofibromatozo tipa …