Rezultati iskanja za iskalni niz "vitamin c"

12 zadetkov pages

Pomanjkanje vitamina K

Ne morejo se proizvajati faktorji, potrebni za strjevanje krvi.

Sideropenična anemija

Bolezen, pri kateri se zaradi pomanjkanja železa zmanjša količina eritrocitov v krvi. Nastanek je postopen.

Perniciozna anemija

Bolezen, pri kateri je zaradi pomanjkanja intrinzičnega faktorja v želodcu zmanjšana absorpcija vitamina B12, tako da se zmanjša količina eritrocitov v krvi.  

Megaloblastna anemija

Bolezen, pri kateri so eritrociti spremenjeni zaradi pomanjkanja vitamina B12 ali folata, tako da je zmanjšana sposobnost krvi za prenos kisika.

Hemokromatoza

Prirojena ali pridobljena bolezen kopičenja železa v različnih organih. Železo se prekomerno shranjuje predvsem v jetrih, srcu in trebušni slinavki.

Whipplova bolezen

Nastane zaradi okužbe z bakterijami in najpogosteje prizadene prebavila. Pride do težav z absorpcijo hranil. Bolezen je potrebno ustrezno zdraviti, sicer je lahko smrtna.

Hiperparatiroidizem

Bolezen, ki se razvije kot posledica povečane, nenadzorovane tvorbe in izločanja parathormona (PTH) iz obščitničnih žlez (paratireoide, 4 drobne žleze velikosti riževega zrna, ki ležijo ob ščitnici). PTH vzdržuje pravilno ravnotežje kalcija v krvnem …

Osteomalacija (Rahitis)

Bolezen okostja, za katero je značilno zmehčanje kostnega tkiva, po navadi zaradi pomanjkanja vitamina D. Take kosti postanejo veliko bolj občutljive in se rade upognejo in lomijo. Osteomalacija ni isto kot osteoporoza: pri osteomalaciji gre za napačno …