Rezultati iskanja za iskalni niz "maternica"

33 zadetkov pages

Neredna krvavitev iz maternice (Metroragija)

Spada med motnje menstruacijskega ciklusa. Gre za krvavitev iz maternice, ki je neredna. Ločimo: juvenilno (pri najstnicah) klimakterično (pri ženskah v klimakteriju)

Miomi maternice

Benigni tumorji, ki izraščajo iz stene maternice. So mišičnega izvora. Po navadi se pojavljajo v rodnem obdobju. Imela naj bi jih kar tretjina, po nekaterih ocenah celo polovica žensk.

Zdrs (prolaps) maternice

Maternica zdrsne preko normalne meje v nožnico, k čemur pripomorejo slabe mišice medeničnega dna. Zdrs ni nevaren za zdravje, zna pa biti zelo neprijeten. Če se stanje slabša, lahko pride tudi do okužbe ali drugih nevšečnosti. Pogostejši je pri ženskah …

Pregrada maternice

Prirojena napaka v razvoju maternice. Vezivna pregrado raste v maternični votlini, od njene velikosti pa je odvisno, ali bo povzročala težave pri zanositvi. Odkrite večje pregrade se po navadi odstrani.

Raztrganina maternice (Ruptura uteri)

Raztrganje maternice se lahko zgodi med porodom. Nastane krvavitev, ki jo uvrščamo med porodne in ki je najhujša od tovrstnih krvavitev (hematon vagine, poškodba materničnega vratu, …). Prizadene lahko porodnico in njen plod.

Vnetje maternične sluznice (Endometritis)

Vnetje rodil. Najpogosteje nastane po porodu, ko se bakterije iz nožnice prek materničnega vratu naselijo v maternični sluznici. V večini primerov posledic s to okužbo ni, saj telo po porodu z imunskim sistemom odstrani patogene.

Rak materničnega vratu

Za rakom na dojki druga najpogostejša vrsta raka pri ženskah. Hkrati je tudi drugi najpogostejši vzrok smrti pri ženskah.

Predležeča posteljica (Placenta praevia)

Posteljica, v kateri leži otrok in ki skrbi za otrokovo hrano, leži v spodnjem delu maternice. Če delno ali popolnoma prekriva maternično ustje, govorimo o predležeči posteljici.