Rezultati iskanja za iskalni niz "perzistentna oku��ba"

1000 zadetkov

Prof. dr. Mario Poljak, dr. med., spec. klinične mikrobiologije, o HPV in cepljenju proti HPV

Prof. dr. Mario Poljak, vodja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo na MF Univerze v Ljubljani, je bil eden od prvih, ki se je v Sloveniji začel ukvarjati s problematiko HPV. Zdaj, šestnajst let pozneje, je na voljo prvo cepivo, izdelano posebej …

F1 z okusom banana cream
  • Novice
  • četrtek, 27. september 2018

Zdrava prehrana predstavlja pomemben prispevek k ohranjanju in/ali izboljšanju splošnega zdravja. Takšna prehrana telesu zagotovi tekočine, makrohranila, mikrohranila in dovolj kalorij. Vse zahteve zdravega prehranjevanja je mogoče izpolniti z uživanjem …

Ne požirajte bazenske vode

Kljub temeljitemu nadzoru bazenske vode umazanija marsikdaj "plava" skupaj s plavalci. Kako lahko prispevamo, da je bo manj? Vzročna povezanost med nalezljivimi boleznimi in pomanjkljivo higieno je pogosta, čeprav redko natančno potrjena. Poglavitni …

Okužba z bakterijo Helicobacter pylori

Bakterija je glavna povzročiteljica peptične razjede želodca in dvanajstnika ter sodeluje pri nastanku želodčnega raka. Okužba poteka kronično in jo je potrebno ustrezno zdraviti. Z bakterijo je okuženega približno 60 % prebivalstva.

Okužbo z nevarno bakterijo E. coli ustavi dosledna higiena

Opozorilo nemških oblasti, da je zelenjava iz Španije okužena z nevarno bakterijo E. coli, ki jo je sicer najti v surovem mesu, je bilo očitno prenagljeno. Kaže, da španske kumare niso krive za izbruh okužb, ki pa se nezadržno širijo. Žrtev je iz dneva …

Strokovnjaki v Sloveniji budno spremljajo pojav okužb z bakterijo E.coli
  • Novice
  • ponedeljek, 06. junij 2011

Na Inštitutu za varovanje zdravja RS situacijo okužb z bakterijo Escherichia coli (E.coli) v svetu in Sloveniji budno in pozorno spremljamo, skupaj z območnimi zavodi za zdravstveno varstvo in drugimi pristojnimi inštitucijami pri nas, prav tako pa …

Okužbe s hrano

Tu so poletni meseci in z njimi čas, ko začne naraščati število okužb s hrano. Okužbe s hrano povzroča zaužitje z mikroorganizmi kontaminiranih živil ali pijač. Poleg mikroorganizmov so lahko živila kontaminirana tudi s strupenimi kemičnimi in drugimi …

MRSA

V zadnjih letih se vprašanja, ki jih po svetu in pri nas zastavljajo ne le zdravstveni delavci, temveč tudi prizadeti posamezniki in njihove družine, nanašajo na tveganja, ki jih prinašajo klice, imenovane MRSA. Okrajšava pomeni meticilin rezistentni …