Kozji sir je idealna rešitev za vse, ki ne morejo uživati mlečnih izdelkov iz kravjega mleka, saj vsebuje manj laktoze, maščob in natrija, zaradi česar je veliko lažje prebavljiv, holesterola pa sploh ne vsebuje, če pa že, ga je zelo malo. Kozji sir …
Telo v pomanjkanju encima, odgovornega za razgradnjo laktoze, le-te ni sposobno prebaviti. Bolezen navadno ni nevarna. Laktoza je sestavina mleka in mlečnih izdelkov.
Bolezen, pri kateri gre za pomanjkanje encima laktaza (encim, ki razgrajuje mlečni sladkor), ki se nahaja v enterocitih tankega črevesa (enterociti so celice, ki tvorijo površino črevesnih resic). Manko povzroči nepopolno prebavo mlečnega sladkorja – …
Ali je mleko zdravo ali ne? Je primerno samo za otroke, za starejše ljudi pa ne? Kaj je s primernostjo mleka z dodatki in tistega, ki ga kupimo na mlekomatih? V zadnjih nekaj letih je bilo o vlogi mleka v prehrani slišati številne nasprotujoče si …
Ob svetovnem dnevu osteoporoze, 20. oktobru, nacionalna združenja za osteoporozo po vsem svetu organizirajo akcije ozaveščanja, s katerimi želijo opozoriti na eno najpogostejših kroničnih bolezni, za katero trpi vsaka tretja ženska in vsak peti moški, …
Uživanje surovega mleka iz mlekomata je pri ljudeh vedno bolj priljubljeno, vse več pa je tudi pomislekov glede njegove higiene in varnosti. Pomisleki niso vedno brez osnove, kar je pokazal tudi test v septembrski reviji VIP, ki so ga izvedli na Zvezi …
Mlekarna je prvi in za zdaj edini slovenski živilski proizvajalec s certifikatom Brez GSO (brez gensko spremenjenih organizmov), ki ga podeljuje Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru. Certifikat zagotavlja, da so vsi izdelki blagovne …
Kisanje je zdravo, še posebno mleka. Tudi preprosto je, saj nam ni treba storiti popolnoma nič! Dovolj je, če surovo domače mleko dan ali dva pustimo stati na okenski polici. Mleko se ne bo pokvarilo – v procesu fermentacije bo nastalo kislo mleko, …