Nekoč so mislili, da se mora človek, preden se poda v nove zmage, do sitega najesti, zdaj pa je poudarek predvsem na tem, da mora zaužiti obilo koristnih hranilnih snovi. V moderni dobi namreč hrana včasih le navidezno zasiti, naše telo pa pusti lačno. …
Tri četrtine otrok, starih od osem do petnajst let, ne ve, da jih hitra hrana lahko ubije, je objavilo britansko društvo za srce. Po črnem scenariju naj bi bilo do leta 2050 predebelih kar dve tretjini otrok, zdajšnja mladina pa pripada prvi generaciji, …
Na Inštitutu za trajnostni razvoj so letošnji Svetovni dan hrane (16. oktober) obeležili s slovensko izdajo publikacij o vplivih posrednih sprememb rabe zemljišč zaradi biogoriv. Tri kratka poročila pojasnjujejo vplive posrednih sprememb rabe zemljišč …
Z navdušenjem spremljamo, kako na spletnem portalu glasniki.si iz dneva v dan narašča število dobrih zgodb o glasnikih boljše hrane. Prispevajte svojo tudi vi in jabčkajte tihe junake našega vsakdana. Najodmevnejšim bomo avgusta podelili certifikat …
Zagotavljanje prehranske varnosti je v svetu zelo aktualno politično in strateško vprašanje. Naša država Slovenija z domačo pridelavo ne pokriva potreb po kmetijsko živilskih proizvodih. Zato smo pri zagotavljanju prehranske varnosti v veliki meri …
Jutri, 16. oktobra 2014, je Svetovni dan hrane. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za zdravje (MZ) sta za letošnjo obeležitev izbrala geslo »Ostanki hrane, zavržena priložnost«, da bi poudarila pomen spreminjanja odnosa do …
Maja, danes triindvajsetletna študentka iz Celja, je pri šestnajstih letih zbolela za anoreksijo. Precej sramežljiva najstnica se je močno trudila, da bi zadovoljila vse po vrsti. Bila je privlačnega videza, vendar rahlo "premočna". "Kot številne druge …
Ortoreksija nervoza ali obsedenost s pravilno prehrano je nova oblika prehranskih motenj, pojavlja pa se pri ljudeh, ki s prehrano želijo izboljšati zdravje. Uživanje zdrave hrane je vsekakor koristno, toda nekateri to znano dejstvo priženejo do te …