Rezultati iskanja za iskalni niz "zdravila"

196 zadetkov pages

Rastline: hrana in zdravilo

Ko se je boril za obstanek, je človek med iskanjem hrane v naravi odkril prva zdravila. Delovanje posameznih rastlin je spoznaval instinktivno in z opazovanjem divjih živali. Izkušnje so se prenašale iz roda v rod. Za nekatere rastline je veljalo …

Moč rastlinskih zdravil

Ko gre za zdravljenje, o rastlinah pogosto razmišljamo kot o "začimbah" v procesu zdravljenja. Nemalokrat slišimo, da so rastline le dopolnila sredstva ali dodatek k prehrani. O rastlinskih zdravilih se je uveljavilo mnenje, da počasneje delujejo in …

Bolniki potrebujemo znanje zdravnika in zdravilca

V slovenski medicinski stroki so mnenja o tem, ali se lahko zdravniki ukvarjajo tudi z zdravilskimi metodami, deljena. Sodeč po različnih pogledih na medicino na eni in na zdravilstvo na drugi, bo najbrž tako tudi v prihodnje. Toda po sklepu lanskoletne …

Alergije in zdravilna zelišča

Različne mešanice čajev "zdravijo" ali lajšajo alergije. Koristno je dalj časa uživati čaj iz koprive ali napitek iz soka koprive, limoninega soka, žličke medu in 2 do 3 dcl vode; to je odlična osvežilna pijača, bogata z železom, vitamini in minerali. …

Ingver: Zdravilo, začimba ali zelenjava?

Ingver je ena od tistih rastlin, ki zaradi izjemnih prehrambnih in zdravstvenih lastnosti vzbuja veliko zanimanje pri zagovornikih alternativnega naravnega zdravljenja in tudi pri klasičnih zdravnikih. Raziskave o njem spodbuja tudi vedno večja uporaba …

Zdravilstvo ob boku zdravstvu?

Gospa Branka Lovrečič, univ. dipl. psih., je direktorica Inštituta Bion in podpredsednica KONAZ( Združenje za komplementarno in naravno zdravilstvo Slovenije). Kot predstavnica Inštituta Bion je sodelovala pri vzpostavljanju evropskih zakonodajnih …

Himalajska ali Aleksandrova sol

Tako so že v 4. stol. pr. n. š. imenovali sol, ki jo je Aleksander Veliki tovoril s Himalaje, v njegovem kraljestvu pa so jo smeli uporabljati samo pripadniki najvišjih družbenih stanov. Sol je slovela tudi po zdravilnih lastnostih. Pozneje je dolga …

Kombuča

Kultura kombuče je podobna kisovi matici in je združba kvasovk in ocetnokislinskih bakterij. Izvira z Daljnega vzhoda, kjer jo uporabljajo že kakih dva tisoč let. V Evropo je prišla iz Rusije, kjer jo že dolgo pijejo kot osvežilni in zdravilni napitek, …