Rezultati iskanja za iskalni niz "soja"

14 zadetkov pages

Soja - mega beljakovina

Zdaj že vrabci na strehi čivkajo o tem neverjetnem fižolu in o tem, koliko dobrega lahko naredi za zdravje. Mediji hvalijo koristnost soje, nove kuharice razlagajo, kako jo pripravljati, Susan Love, kirurginja in avtorica knjižnih uspešnic o raku na …

Soja - najbolj vsestranska stročnica

Sojo srečujemo kot sestavino mnogih živil: pijač, piškotov, juh, čokolade, sladoleda, omak ... Če soje še niste poizkusili, vas bodo naslednji razlogi morda prepričali, da boste to storili zdaj.

Soja

O soji zagotovo veliko slišite in berete. To živilo je spričo kopice dragocenih sestavin postalo zelo priljubljeno. In vendar, preden ga damo v nakupovalno košarico, se pogosto znajdemo pred nekaterimi dilemami: kako smo lahko prepričani, da živilo ni …

Soja za vitkost in zdravje

Dnevno uživanje 20 g soje naj bi po petih tednih zelo zmanjšalo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Soja znižuje raven holesterola v krvi in krvni tlak, zelo dobro se obnese tudi v prehrani diabetikov, saj učinkovito uravnava raven krvnega …

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko ni kokosova voda, ki se skriva v kokosovem orehu. Mleko pripravimo sami, in sicer iz svežega orehovega jedra ali iz kokosove moke. Obstajata še dva enostavnejša načina: kokosovo mleko kupimo v konzervi ali pa navadnemu mleku dodamo …

Pozabljene stročnice: Dragocene rastlinske beljakovine

Mihaela Černe v strokovnem priročniku Stročnice (Kmečki glas, Ljubljana, 1997) piše, da sta pri nas daleč najbolj razširjeni stročnici fižol in grah, manj pridelujemo boba, še manj leče in čičerke. Zadnja leta vse več pridelujemo sojo, vendar bolj ali …

Riž

Riž cenijo tako v dietni prehrani kot v kulinariki. Je lahko prebavljiv, hitro dovaja energijo, dobro deluje na črevesno floro in ne povzroča alergij. Ker pri kuhanju žejno vpija vodo, je dober nosilec okusov in dodatkov.

Fitokemikalije

Pojem fitokemikalije obsega na stotine biološko aktivnih, nehranilnih kemikalij, ki jih najdemo v rastlinah. Kot sestavine v hrani so odkrili več kot 900 različnih fitokemikalij, njihovo odkrivanje pa še poteka. Mnoge izmed njih pozitivno delujejo na …