Pogovor s Katarino Velikonjo, podpredsednico Slovenskega homeopatskega društva

Katarina Velikonja, zdravnica homeopatinja in podpredsednica Slovenskega homeopatskega društva.
Katarina Velikonja, zdravnica homeopatinja in podpredsednica Slovenskega homeopatskega društva. (Foto: Diana Anđelić)

V slovenskih lekarnah so se pojavila prva homeopatska zdravila, za zdaj jih je na voljo sedemnajst, do konca leta pa bo mogoče izbirati že med petdesetimi. Toda to še ne pomeni, da je uradna medicina tudi pri nas odprla vrata homeopatiji, opozarja Katarina Velikonja, zdravnica homeopatinja in podpredsednica Slovenskega homeopatskega društva. V primerjavi z drugimi evropskimi državami ima namreč slovenska zdravniška stroka še vedno velike zadržke do komplementarnih metod zdravljenja.

Tudi v slovenskih lekarnah je po novem mogoče kupiti homeopatska zdravila. Za katera zdravila gre?
V slovenskih lekarnah je trenutno na voljo sedemnajst homeopatskih zdravil, ki so namenjena samozdravljenju. To so predvsem zdravila, za katera vlada največje povpraševanje, tista torej, ki sodijo v tako imenovano domačo lekarno. Najpogostejša so zdravila za glavobole, pike, poškodbe in lažje udarnine. Tovrstna zdravila so po šestinšestdesetih letih končno prišla v naše lekarne, kar seveda pozdravljamo, na voljo pa so le v lekarnah, kjer imajo farmacevte, ki so posebej izobraženi za izdajanje homeopatskih zdravil.

Homeopatskih zdravil je približno tri tisoč, v naših lekarnah pa jih je za zdaj na voljo samo 17. Zakaj tako malo?
To so zdravila, ki imajo dovoljenje za promet Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Na Agencijo je treba vlagati vloge za registracijo zdravil in teh sedemnajst zdravil je imelo popolne vloge. V pripravi je že dokumentacija za naslednjih trinajst zdravil; do novega leta pa naj bi jih bilo v lekarnah na voljo že petdeset.

Še pred letom dni o homeopatskih zdravilih v naših lekarnah ni bilo niti govora. Kaj se je spremenilo? Je uradna medicina tudi v Sloveniji bolj odprla vrata homeopatiji in drugim oblikam komplementarnega zdravljenja?
Žal ne. Razlog za prihod homeopatskih zdravil na slovenske lekarniške police ni večje upoštevanje homeopatije, marveč evropska direktiva, ki to zapoveduje vsem državam članicam Evropske unije. Možnost registracije homeopatskih zdravil je bila sicer omogočena že leta 2008, ko je Slovenija po Zakonu o zdravilih sprejela še Pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini, vendar vložene vloge doslej niso bile popolne.

Uporabniki homeopatskih zdravil se že pritožujejo nad cenami. Te so pri nas občutno višje kot v Italiji in Avstriji. Kako to?
Tudi sama se sprašujem, kako je prišlo do tega. Očitno so lekarne ocenile, da bo plačljiv tudi del svetovanja, ki ga lahko opravijo farmacevti z ustreznimi znanji s področja homeopatije. Ker gre za storitev, so to pač vključili v ceno zdravila. Je pa res, da če uporabnik natančno ve, katero zdravilo potrebuje, mu ga farmacevt lahko izda brez dodatnega svetovanja.

Pri zdravnikih homeopatih so zdravila sicer brezplačna.
Tako je, naši bolniki dobijo zdravila brezplačno. Če pogledamo na dolgi rok, je celotno homeopatsko zdravljenje cenejše od zdravljenja s konvencionalnimi metodami. Prvi obisk homeopata resda ni poceni, vendar ni nič dražji kot obisk specialista. Kontrolni obiski so na začetku pogostejši, pozneje pa se vmesni čas podaljšuje, potrebnih je tudi manj zdravil.
Članek se nadaljuje »


Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki