Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Intervju: Predsednik države dr. Danilo Türk, častni pokrovitelj akcije Moj zdravnik 2011


(stran 4 od 4)


Večina doslej izbranih zdravnikov prihaja iz manjših krajev, v petnajstih letih akcije je le enkrat zmagala zdravnica iz Ljubljane. Kako to komentirate?
To je povsem razumljivo. Življenje v večjih mestih je razmeroma samotno, povezanosti med ljudmi ni veliko. Tudi zdravnik ne izstopa iz tega povprečja, njegovi pacienti niso iz neposredne in bližnje okolice, ampak so razpršeni po vsem mestu. Poleg tega njegova ambulanta ni obenem stičišče drugih interesov, kot to velja za manjše kraje. Zaradi vsega tega je v mestu težko zbrati zadostno število glasov, ki bi dali prednost določenemu zdravniku. V manjšem mestu pa je to vsekakor mogoče.

Z akcijo Moj zdravnik revija Viva podpira tudi ambulanto za osebe brez zdravstvenega zavarovanja, v katero prihaja vse več novih pacientov. Če je bilo v prvih letih med njimi največ brezdomcev in izbrisanih, je zdaj vse več odpuščenih delavcev in njihovih družin. Tovrstne ambulante bi načeloma morale biti kratkotrajen projekt, vendar vse kaže, da bodo pri nas postale stalnica. Vas to skrbi?
Pred dvema letoma sem obiskal ambulanto Pro bono v Ljubljani in se vsem zahvalil za delo, ki ga opravljajo. Podobna ambulanta deluje v Mariboru, zametki so tudi v drugih slovenskih krajih. Skratka, ambulante Pro bono so zelo zanimiv kazalnik zdravniškega prostovoljstva. Žal kažejo tudi na to, da sistem ni popoln in da so še vedno ljudje brez ustrezno urejenega zavarovanja, čeprav je sistem naravnan tako, da naj bi to omogočal vsem. Menim, da bodo tovrstne ambulante potrebne tudi v prihodnje, saj nekateri nimajo moči, da bi si uredili ustrezno zavarovanje, in raje poiščejo pomoč v takšni ambulanti, ki so je vajeni, poleg tega lahko pridejo, kadar hočejo, in jih tam obravnavajo z razumevanjem. V Ljubljani in še kje imajo tudi prostor, kjer se lahko okopajo, oskrbijo jih z oblačili, marsikje dobijo tudi prigrizek. Seveda me to, da so tovrstne ambulante sploh potrebne, skrbi. Toda na drugi strani sem izredno vesel, da obstajajo in da opravljajo nadvse pomembno delo, ki ga sicer ne bi opravljala nobena druga zdravstvena ustanova, in to je dobro.

V ambulanti prostovoljno deluje več kot štirideset zdravnikov. Njen ustanovitelj, dr. Doplihar, pravi, da je odziv zdravnikov presenetljivo velik. Kakšen je sicer odnos Slovencev do prostovoljstva, smo dovolj ozaveščeni?
Prostovoljstvu posvečam posebno pozornost. Z zadovoljstvom ugotavljam, da je prostovoljstvo v Sloveniji vrednota in ga je čedalje več. Upam, da bo zakon o prostovoljstvu to področje še bolj uredil in da bodo zagotovljene minimalne gmotne osnove, ki so potrebne za učinkovito delo prostovoljcev.

Kako pa ocenjujete ozaveščenost o pomenu zdravja? Ali Slovenci živimo zdravo, se v dovolj veliki meri zavedamo pomena preventive?
V zvezi z zdravjem bi lahko naredili več, čeprav se število dogodkov, ki opozarjajo na pomen zdravega življenjskega sloga in zdrave prehrane, iz leta v leto povečuje. Vse več je tudi preventivnih akcij, ki jih s tem namenom prirejajo krajevna dobrodelna in športno-rekreativna društva. Vendar pa je na tem področju še dovolj prostora za delovanje. Zavest o zdravem življenjskem slogu namreč še ni dovolj razvita, žal je otrok s preveliko težo preveč, izredno veliko je alkoholizma, tudi prehranjevalne navade odraslih niso najboljše.

Kako vi skrbite za svoje zdravje?
V zadnjem času se več ukvarjam s tekom na smučeh, poleti z nordijsko hojo, rad se tudi sprehajam. Žal sem nekoliko opustil plavanje, vendar mislim, da se bom potrudil in ga znova uvrstil v svoj rekreativni program. Skrbim tudi, da se redno prehranjujem, najmanj trikrat na dan.


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd