Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Intervju: Tomo Križnar – svetovni popotnik, pisatelj, človekoljub in borec za mir v Afriki


(stran 4 od 4)


Prispevajte za vrtalno napravo, kamere in internet

Tomo Križnar s Klemnom Miheličem in drugimi podporniki dela to, kot pravi sam, kar bi morala početi celotna zahodna civilizacija. Na območje, na katerem je premalo padavin, dobavljajo vrtalne naprave za iskanje vode. “V puščavi je voda, vendar je fosilna in pod tlemi. V Darfurju je največje morje podtalne vode na svetu – in ljudje to vedo.” Tako prebivalcem pomagajo, da bi si lahko sami poiskali fosilno vodo in se ob pomoči moči medijev povezali z ostalim človeštvom. Hkrati si prizadevajo  okrepiti zavedanje o tem, da je globalni terorizem predvsem stranski produkt globalne brezbrižnosti.

Poleg vrtalnih naprav dobavljajo tudi miniaturne videokamere, ki so namenjene ženskam in so tako majhne, da jih lahko skrijejo v svoje odprtine, namen tega pa je zmanjševanje števila posilstev. V nekaterih predelih so s posilstvi sistematično iztrebljali prebivalce posameznih področij. “Poleg kamer dobavljamo tudi majhne prenosne računalnike in satelitske telefone za prenos podatkov. Ljudi je strah in se bojijo, da bi jih odkrili. Zakaj ne bi z vrhunsko tehniko, ki jo uporabljajo vohunske službe, pomagali tudi navadnim ljudem?, pravi Tomo Križnar.

VIVA POZIVA K DOBRODELNOSTI:

Donacije za vrtalno napravo
TRR: 61000-0001846742
Sklic: Vrtalna naprava za Darfur

Donacije za kamere in internet
TRR: 61000-0001966537
Sklic: Internet in kamere za Darfur


Kdo je Tomo Križnar

Že kot študent je v sedemdesetih letih potoval z avtostopom okoli sveta, z motorjem po Afriki, z mopedom po Južni Ameriki. Z oslom, dvema kozama in s štirimi kokošmi prvič pride k Nubam, v težko dostopno osrednjo sudansko provinco Kordofan. Od tam se vrne z neznano tropsko boleznijo, zaradi katere mu zdravniki napovejo le še leto življenja …

Po petih letih dela v Sloveniji leta 1985 razočaran nad propadanjem vsega, v kar je verjel, znova sede na kolo, da bi delal kot prostovoljec v begunskem taborišču v Aziji. Leta 1989 v samozaložbi izda svojo prvo knjigo, kot tudi vse svoje naslednje knjige, tik pred izidom pa je že peta. Posname dokumentarna filma Nuba, čisti ljudje in Nuba, ljudje z druge s strani, s katerima opozarja na dogajanje v Sudanu. Februarja 2006 postane posebni odposlanec Janeza Drnovška za sudanski Darfur, kjer predstavi predlog njegovega mirovnega sporazuma. Križnarja, ki na svojo pest pet mesecev dokumentira vojno in nasilje nad civilnim prebivalstvom, ujame sudanska vojaška varnostna služba ter ga pod obtožbo vohunjenja in lažnega poročanja obsodi na dve leti zapora, vendar ga sudanski diktator po dveh mesecih pomilosti in izžene.

Maja 2008 v sodelovanju z režiserko Majo Weiss predstavi celovečerni dokumentarni film Dar Fur – Vojna za vodo, s katerim skuša opozoriti, da je vojna za kozarec vode zgolj krinka za vojno velikih globalnih sil, katere cilj je nadzor nad nafto. Kot najučinkovitejšo obliko pomoči pred posilstvi kot najzahrbtnejšim orodjem iztrebljanja, prepozna kamere, ki dokumentirajo nasilje nad ženskami in otroki. Od tedaj Križnar zbira sredstva za nakup naprav za iskanje vode in videonadzor.


Galerija

Tomo Križnar Diana Anđelić

Tomo Križnar Diana Anđelić

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd