Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Intervju: Tomo Križnar – svetovni popotnik, pisatelj, človekoljub in borec za mir v Afriki


(stran 2 od 4)


Kako prebuditi ljudi? Kako je to uspelo oziroma uspeva vam?
Na gala večerji v New Yorku so hollywoodski zvezdniki, kot so George Clooney, Angelina Jolie, Brad Pitt, Mia Farrow, 16.septembra zbrali za naš projekt “oživčenja Darfurja” z mini video kamerami 25 tisoč evrov. S Klemnom Miheličem, ki je prav za to ustanovil novo in čisto posebno humanitarno organizacijo www.hope.si in humanitarnim koordinatorjem darfurskih upornikov Suleimanom Jamousom smo prebudili slavne tako, da smo jih prepričali, da je video nadzor v danih razmerah najbolj učinkovita zaščita nedolžnih žena in otrok. Pri tem je posredovala fundacija Cinema for Peace in njen ustanovitelj Jaka Bizilja, ki je prej kot vsi drugi sposobni razumniki dojel, da je mogoče uporabiti moč cenenih digitalnih medijev za rešitev vseh nas.
Res pa je, da imam tudi nekaj izkušenj, da je najteže sodelovati z menedžerji velikih korporacij.  Pri teh ljudeh imam včasih občutek, da prihajajo iz vesolja in da jih ni rodila ista mama.

Omenili ste grozljive prizore obžrtih trupel. Kaj pa je tisto, kar vas je na vaših poteh najbolj navdušilo?
To so povsod ženske. Ženske, ki so vzele usodo v svoje roke, ki ne čakajo na moške, da bi jim pomagali. Vzele so otroke in živali in zdaj same hodijo po gorah, oazah in posušenih rekah Darfurja. Iščejo hrano in vodo, njihov edini cilje je, da njihovi otroci preživijo. To je prava hollywoodska zgodba, s katero nam je že uspelo vzbuditi zanimanje Mie Farrow. Kljub posilstvom in drugim grozotam te ženske še naprej vztrajajo, četudi so jih možje, bratje in sinovi, ki jih po posilstvu pojmujejo kot onečaščene, nagnali zdoma – verjamejo namreč, da so za posilstvo krive same. Te ponosne ženske neuklonljivega duha pa se borijo do zadnjega, dokler imajo živega enega samega otroka.

Pravite, da je treba znova vzpostaviti naraven odnos. Kje se tega lahko naučimo?
Pri domorodcih, pri staroselskih, pri kulturah, povezanih z naravo. Eden od njih je prav zdaj pri meni doma in od njega se učim.

Kako se njegovo življenje razlikuje od našega?
Živi povsem preprosto. Petkrat na dan moli in se tistih pet minut vsakič koncentrira na najlepše, na najbolj čudovito, na najbolj usmiljeno, na najplemenitejše, na najžlahtnejše, kar si lahko zamisli človek.  Mentalno,  duhovno in srčno se povezuje z najglobljim, najbolj osrednjim,  najbolj zgoščenim kar obstoja v naravi. To je točka ravnotežja in jedro vitalnosti celega vesolja, ki ga je razneslo od potentnosti, da še milijarde let kasneje leti iz nje vse kar je, z fenomenom, ki ga naša zahodna paradigma imenuje Veliki pok. Močan in pogumen je zato, ker se vsak dan petkrat povezuje z osnovno silo narave, ki je silnejša od sile naše največje atomske bombe.  Suleiman Jammous je zdaj star skoraj sedemdeset let, a se ljudožercem še vedno upira iz  ljubezni do svojih ljudi, ki so se zaradi vojne za nafto in vodo znašli na žrtveniku sveta. Niti največji humanisti zahodne kulture, ki pridigajo o morali in drug od drugega prepisujejo knjige o etiki, v resnici pa jim v praksi nobena vrednota več ni sveta, me ne morejo več tako navdihniti in vzpodbuditi.
Če se bomo povezali z bistvom narave, bomo začutili vitalno silo, življenjsko moč in prebrodili blokade, ki nas ovirajo v nadaljevanju naše evolucije.

Za mnoge je vaše stališče preveč revolucionarno …
Nekaterim se zdi celo nevarno, vendar to govorim iz ljubezni. Sedem let sem se vozil s kolesom okrog sveta in se pri tem navadil na vsakršne ljudi. Predvsem pa sem se naučil spoštovati vse, zato spoštujem somalijske pirate, jemenske teroriste, darfurske upornike, tudi afganistanske talibane, s katerimi sem preživel nekaj časa in pri tem spoznal, da so povsem navadni ljudje. Največji problem ne vidim v 11. septembru, ampak v naši demonizacija marginaliziranih ljudstev. Bistvo talibanskega upora ni zatiranje žensk, marveč upor proti naftnim korporacijam zaradi konflikta glede gradnje naftovoda skozi Afganistan. Ker se talibani in poslovneži niso mogli dogovoriti, se nam je vsem zgodila vojna kot nadaljevanje zloglasne gospodarske politike. Terorista moraš poslušati. Terorista je treba vzeti v svoje srce, kot brata, ki se je zanemaril in začutiti zakaj zganja teror. Afganistanci in drugi še vedno izolirani in zapostavljeni ljudje na zemlji, so jezni na nas, ker jim kvarimo otroke z McDonald'som, s Harryjem Potterjem, z nintendom, drogami … V prihodnost vodi vendar več poti ne samo ena. Nikoli ne bomo vsi enako mislili in čutili, že zato ker živimo v različnih naravnih okoljih.

Nekaj časa ste prebili v sudanskem zaporu, kjer je bilo verjetno precej hudo. Kaj vas je držalo pokonci?
Pri izpustitvi mi je pomagalo to, da sem iz nekdanje Jugoslavije, saj je nekaj tamkajšnjih visokih generalov študiralo v Splitu, najverjetneje pa zato, da smo se veliko pogovarjali. Povedal sem jim, da se po Koranu ne obnašajo lepo do svojih žena, da se igrajo kavboje in Indijance, pri čemer najbolj nastradajo ženske. Bremenila sta me moja spletna stran o Nubah in javno priznanje, da je v nubskih gorah potekal enak genocid kot tedaj, ko so iztrebljali Indijance. Vendar sem v isti sapi povedal, da to zdaj počne tudi Azija s podporo Kitajske. To me je rešilo, saj jih nisem obtoževal tako kot drugi aktivisti, ki za vse krivijo Arabce, sicer bi me najbrž ubili. Toliko sem bil pošten, da sem najprej obtožil "svoje", ki so si zaradi zlata pokorili Južno Ameriko. Device templja sonca v inkovskem Cuzcu so posiljevali in ubijali v imenu device Marije, kar je bil vrhunec dvoličnosti. S tem živim od jutra do večera, zato sem tako napet.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Tomo Križnar Diana Anđelić

Tomo Križnar Diana Anđelić

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd