Intervju: Oli Lukner, predavateljica in terapevtka

Oli Lukner, predavateljica in terapevtka
Oli Lukner, predavateljica in terapevtka (Foto: Diana Anđelič)

Vsak dan šteje, če se zavedamo njegove vrednosti

Nihče ne more nikogar ozdraviti, človek se zdravi le sam. Dober zdravilec mu lahko pri tem le pomaga: s svojim znanjem in energijo ga balansira in spremlja na poti k notranjemu ravnovesju, poudarja predavateljica in terapevtka Oli Lukner. In dodaja: "Zdravljenje se vedno začne v nas samih. Vsaka kakovostna sprememba je neločljivo povezana z ljubeznijo do sebe, s samospoštovanjem in z aktiviranjem človekovih vrednot. To pa so večinoma stvari, na katere je marsikdo v svojem življenju pozabil."

Ste zdravilka, vendar pravite, da izraza zdravilec ne marate preveč. Zakaj ne?
Zato, ker je bistvo zdravilstva razumljeno povsem narobe. Vsi bi se morali zavedati, da nihče ne more nikogar ozdraviti – človek se zdravi le sam. To je moč, ki jo premore prav vsakdo, kako daleč gre pri tem, pa je odvisno od človekove svobodne volje. Tu gre namreč za celostno zdravje, ne le za telesno. Dober zdravilec lahko človeku pomaga do zdravja s svojim znanjem in energijo tako, da ga uravnoveša, da mu pomaga na poti k notranjemu ravnovesju. Idealno bi bilo, če bi uporabnik zdravilstva pqrevzel odgovornost za svoje zdravje, življenje in odločitve, zdravilec pa za profesionalen odnos do uporabnika. To so stvari, ki v zdravilstvu presegajo etiko – to je stvar osebne integritete. Žal je treba priznati, da niso ne vsi zdravilci in ne vsi uporabniki zdravilstva povsem zreli za tovrstno razumevanja koncepta zdravja in odgovornosti.

Če se vsakdo lahko zdravi sam – zakaj potem potrebuje vas?
Žal nas v šoli nihče ni učil, kdo smo in kako delujemo. Vse življenje sem posvetila raziskovanju teh vprašanj, znanje, ki sem ga pri tem dobila, pa je postalo vodilo mojega vsakodnevnega življenja. Sčasoma sem postajala vse bolj mirna, svobodna, srečna in izpolnjena, zato z lahkoto pomagam ljudem, ki hrepenijo po istem. Pravzaprav jih le spomnim na to, kar so pozabili. Naj povem, da ta pot ni ravno lahka, zahteva namreč, da smo do sebe povsem iskreni in da prevzamemo popolno odgovornost za svoje življenje. Za to pa je potrebno precej poguma. Zdravljenje se vedno začne v nas samih. Zato sem v terapevtskem odnosu ljubeče vztrajna in nepopustljiva, saj lahko človek le tako iz zmede vstopi v jasnost ter se odpre za kakovostno in trajno notranjo spremembo. Vsaka kakovostna sprememba je neločljivo povezana z ljubeznijo do sebe, s samospoštovanjem in z aktiviranjem človekovih vrednot. To pa so pretežno stvari, na katere je marsikdo pozabil.

Menda o sebi radi rečete, da ste dušebrižnik. Ta izraz navadno uporabljamo za duhovnike, psihologe, psihiatre …
Pojem dušebrižnik je bil izrečen bolj v šali, ko so me ljudje spraševali, s čim se ukvarjam. Za delo, ki ga opravljam, se mi zdi to zelo primerna in simpatična beseda! Veliko tudi predavam in širim znanje, ki je v zadnjem času spremenilo pogled na vse, v kar smo kdajkoli verjeli, tudi pogled na osebno zdravljenje. Nekatera dognanja kvantne fizike namreč govorijo o tem, da je vse, kar obstaja, neločljivo povezano med seboj, in da ima naš um neverjetno ustvarjalno moč. V tej smeri so bili opravljeni številni poizkusi in vsi govorijo eno: vsakdo je soustvarjalec svoje življenjske zgodbe in vsak človek s svojimi mislimi, občutki ter dejanji vpliva na svoje telo in zdravje, pa tudi na svojo okolico. Naše misli imajo torej moč za zdravljenja telesa! Dokazano dejstvo je, da nas ljubeče misli zdravijo, neljubeče pa rušijo naše naravno ravnovesje. Zanimivo je, da je bilo to na Vzhodu vedno znano dejstvo, pri nas pa se je zgodil nekakšen "mrk", ki je to znanje in modrost izbrisal iz našega zavedanja. Širjenje tega znanja mi je v veliko veselje, saj je dalo številnim ljudem resnično učinkovito orodje.

S čim konkretno se kot zdravilka ukvarjate?

Moja velika strast je osebno svetovanje. S klienti obravnavamo povsem konkretne težave. Pomagam jim odkriti vzrok težav. To je povsem preprosto, saj je vse, kar se zgodi, le posledica naših prepričanj. Številnih prepričanj se že v zgodnjem otroštvu nalezemo od svojih staršev, kasneje pa jih nezavedno ponavljamo, zato se vrtimo v začaranem krogu. Verjamemo celo v stvari, ki sploh niso resnične! Takšnih težav je lahko veliko, vendar imajo vse isti izvor. Ko se tega zavemo, težave izginejo. Vsi uspehi mojega terapevtskega dela izhajajo izključno iz dejstva, da kliente vidim kot duhovna bitja. Duhovni zakoni ponujajo veliko več možnosti, da ljudje razumejo pomen svoje življenjske zgodbe. Ljudje pogosto v olajšanju zajokajo, ko se zavejo, da obstaja pot, s katero se lahko osvobodijo vseh spon in zaživijo polno življenje. Pri delu uporabljam tudi dve novejši, izjemni zdravilski tehniki, tako imenovani EMF Balancing Technique in Reconnection. Obe pripeljeta do notranjega ravnovesja in človeku dajeta občutek notranje moči. Priznati moram, da obe zahtevata določeno mero razumevanja, zato nista primerni za vsakogar. Večinoma pa so tisti, ki se zanju odločijo, nad njima navdušeni.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Oli Lukner, predavateljica in terapevtka Diana Anđelič

Oli Lukner, predavateljica in terapevtka Diana Anđelič

Oli Lukner, predavateljica in terapevtka Diana Anđelič

Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki