Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Aleksander Merlo: Medicina ni matematika

Aleksander Merlo, dr. med., specialist ginekologije in porodništva
Aleksander Merlo, dr. med., specialist ginekologije in porodništva (Foto: Jure Makovec)

»Mislim, da se bodo razmere začele spreminjati. Nismo še na dnu, gremo pa dol. Nekaj bomo morali ukreniti, in to hitro. Ko si na dnu, se je težko znova povzpeti. Tudi mentorjev ni več pravih, nihče noče več učiti, saj to pomeni dodatno obremenitev pri že tako čezmernem delu. Izgoreli smo, zato si nihče iz bolnišnice ne želi delati še v zdravstvenem domu, kjer ginekologov že močno primanjkuje. Tudi plačilo ni stimulativno; mlad specialist dobi 19 evrov na uro in za ta denar nihče ni več pripravljen delati med vikendi, prazniki in nočnih dežurstev. Želijo normalno življenje in jim dodatno delo ne pomeni niti strokovnega niti finančnega izziva,« o razmerah v slovenskem zdravstvu pravi Aleksander Merlo, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, predstojnik Bolnišnice za ženske bolezni Postojna ter prejemnik letošnjega naziva Moj ginekolog 2019.
V Sloveniji se vsako leto rodi dobrih 20 tisoč otrok, od tega skoraj dva tisoč v Postojni. Število porodov pri vas ves čas narašča in iz majhne porodnišnice ste postali ena najbolj zaželenih. Zakaj?
Mislim, da zato, ker porodnicam ponujamo občutek domačnosti in osebno obravnavo, seveda pa ob tem pazimo predvsem na profesionalni odnos in strokovnost. To je glavno. Svoj ugled smo gradili potrpežljivo in postopno zadnjih 25 let. Dolgo se je glas o nas širil ustno, v časih družbenih omrežij, ko kraljujeta Facebook in Instagram, se o nas veliko pogovarjajo tudi tako. Seveda ne vedno v pozitivni luči. Pri nas rojeva tudi veliko znanih osebnosti, a smo tu zelo dosledni, ko gre za varovanje zasebnosti. To zelo spoštujemo in to porodnice vedo.

Rojevanje danes je daleč od časov, ko so rojevale naše mame. Kaj porodnicam ponujate vi?
Bili smo prvi, ki smo prisluhnili posebnim željam porodnic. Porod v vodi je bil novost ne le pri nas, temveč tudi v tem delu Evrope, vsaj tako smo ugotovili, ko smo začeli raziskovati. Začelo se je povsem po naključju, ko je porodnica s seboj prinesla napihljiv otroški bazen in izrazila željo, da ji dovolimo popadke prestati v topli vodi. Po uvodnem začudenju smo sklenili ugoditi njeni želji, razkužili bazen in vse se je dobro izteklo.

Novica o prvem porodu v vodi se je hitro razširila in postopoma se je pojavljalo vse več žensk, ki so želele roditi tako, izražale pa so še druge želje. Ker smo takrat imeli občuten upad števila porodov, saj smo bili neposredno po osamosvojitvi in je postojnski konec zapustilo veliko vojaških družin, je obstajala tudi možnost, da nam bodo bolnišnico zaprli. Tudi zato smo naredili vse, da bi jo obdržali, in iti v korak z željami porodnic je bila ena izmed poti.

Bili ste tudi ena prvih porodnišnic, ki je porodnicam ponudila možnost poroda z epiduralno analgezijo.
Tako je. Če ponudiš to možnost, je najpomembneje to, da imaš anesteziologa na voljo 24 ur na dan. Prav to je bilo v številnih manjših porodnišnicah težava, mi pa smo uredili tako, da smo ga zagotovili. Poskušali smo upoštevati porodni načrt vsake porodnice. Z leti smo postali ena najbolj priljubljenih porodnišnic in k nam hodijo rojevat iz vse Slovenije. Seveda pa so se sčasoma začele pojavljati vse bolj nenavadne želje porodnic, med katerimi so bile tudi takšne, ki so bile na meji sprejemljivega z vidika zagotavljanja strokovnosti in varnosti. Porod je namreč zelo nepredvidljiv in stvari gredo lahko hitro zelo narobe.

Tudi zato smo postali malo bolj omejevalni in če presodimo, da so želje porodnice takšne, da bi lahko ogrožale varnost v porodni sobi, kakšen del iz porodnega načrta tudi odsvetujemo oziroma mu ne prisluhnemo. Zaradi tega smo kakšno porodnico tudi »izgubili«, saj se je odločila roditi drugje, a varnost je za nas vedno in vselej na prvem mestu, sploh zdaj, ko rojevanje »ob prisotnosti odvetnikov« postaja nova realnost.

Kdaj in v katerih primerih ostajate neomajni?

Pri diagnozah, ki bi lahko ovirale varen pristop pri porodu, sploh v zadnji tretjini nosečnosti. To so denimo motnje v strjevalnih procesih ali majhno število trombocitov. Ali ko ima plod zadnjično ali prečno vstavo in porod po naravni poti pomeni veliko tveganje za mamo in otroka. Nekatere nosečnice želijo za vsako ceno roditi po normalni, vaginalni poti. Tudi porodničarji si želimo čim več normalnih porodov, a če to ne gre, potem ne bomo tvegali. V svoji dolgoletni karieri imam za sabo tudi slabo izkušnjo, ko se je porod tako zapletel, da smo na koncu porodnico izgubili. Tega si ne želim doživeti nikoli več.

Naša porodnišnica je že 15 let v tožbenem postopku zaradi poroda, ki se ni končal po željah in načrtih, zato smo resnično previdni in pri varnosti ne delamo kompromisov. Delež carskih rezov se dviguje, saj ne vztrajamo za vsako ceno pri končanju po naravni poti. Opažam pa, da se v porodništvo vse bolj naseljujejo grožnje s tožbami, kar vpliva tudi na mlade zdravnike. Ti se nočejo več odločati za porodništvo. A vedeti je treba, da vseh nesrečnih primerov ne moremo metati v isti koš, kar se v javnosti pogosto in praviloma dogaja.

Prej ste omenili porodni načrt. Pred 20 leti je bil ta popolna eksotika, danes je nekaj vsakdanjega. Kako nanj gledate porodničarji?
Mislim, da nosečnice preveč berejo splet in si pogosto stvari, ki jih najdejo tam, napačno interpretirajo. Nosečnost je normalno fiziološko stanje, ki ga mora nosečnica uživati, in iz tega ni treba delati znanosti. Seveda podpiram informiranost nosečnic, vendar sem prepričan, da imamo v Sloveniji zelo dobro mrežo materinskih šol, ki vsako nosečnico v zadostnem obsegu pripravijo tako na porod kot na prve tedne z novorojenčkom. Obenem so tam tudi izšolane medicinske sestre babice, ki lahko odgovorijo na vsa vprašanja.

Nosečnice si lahko kakšne stvari interpretirajo netočno, imajo napačne predstave o porodu in zato želijo tudi kaj, kar ni strokovno utemeljeno ali zanje ni primerno iz različnih razlogov. Porodniško osebje je izšolano in izurjeno za porode, zato mu je treba zaupati in prisluhniti. Se nam pa dogaja, da se moramo vse pogosteje »posvetovati« o posameznih medicinskih postopkih in posegih s tako imenovanimi doulami, spremljevalkami v porodni sobi, ki jih najemajo porodnice.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

porodništvo

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.