Kadilci imajo pravico do informacij o alternativah

»V družbi Phillip Moris se strinjamo, da je najbolje nehati kaditi. Vendar tega ne zmore vsak."
»V družbi Phillip Moris se strinjamo, da je najbolje nehati kaditi. Vendar tega ne zmore vsak." (Foto: Osebni arhiv)

Tako trdi Piotr Kozarewicz, poljski farmacevt, ki v družbi Philip Morris International (PMI), največjem svetovnem proizvajalcu cigaret, vodi področje EU-regulative in znanosti za tobačne izdelke s spremenjenim tveganjem. Z njim smo se pogovarjali o manj škodljivih alternativah cigaretam, ki naj bi v prihodnosti zamenjale klasične cigarete, raziskavah, na katerih temelji razvoj teh izdelkov, in o tržnih pasteh njihovega uvajanja.

V uporabi nikotina, enega izmed najbolj razširjenih povzročiteljev odvisnosti, se v zadnjih letih dogajajo pomembne spremembe. Povzročili so jih mali proizvajalci inovativnih elektronskih cigaret, v tržno tekmo pa je hitro vstopila tudi velika tobačna industrija. Čeprav njihovi novi izdelki vsebujejo manj škodljivih snovi od tradicionalnih cigaret, ima Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) do njih odklonilen odnos in opozarja, da dolgoročni zdravstveni vplivi uporabe elektronskih cigaret in alternativnih tobačnih izdelkov še niso znani, hkrati pa nekatere raziskave kažejo, da novi načini dostave nikotina privlačijo tako mlade kot tudi nekadilce tradicionalnih cigaret.

Iqos, naprava, ki segreje posebej obdelan tobak, iz katerega se izločita aroma in para z nikotinom, je prvi od novih tobačnih oziroma nikotinskih izdelkov, s katerimi želijo v PMI nadomestiti enega izmed najbolj osovraženih simbolov človekove odvisnosti. V razvoj teh izdelkov so vpregli svoje najboljše znanstvene zmogljivosti, pravijo.

PMI ima ogromno patentov. Zakaj tako silno inoviranje?
Kot tobačno podjetje se preobražamo skozi prebojne inovacije. Za cilj si je podjetje postavilo, da neha proizvajati cigarete in jih zamenja z brezdimnimi izdelki kot alternativo za kadilce, ki bi drugače še naprej kadili. V svojem portfelju imamo več kot 4.600 odobrenih patentov in več kot šest tisoč patentnih prijav.

Kako uspešen je iqos?
Na trg smo ga poslali konec leta 2014, postopoma se širi, prisotni smo že v več kot 40 državah. Radi bi dosegli tradicionalne kadilce in jih prepričali, naj nehajo kaditi cigarete in jih zamenjajo z iqosom.

Razvijate tudi druge inovativne izdelke?
Iqos je naš zreli izdelek, ki ima za sabo robustne raziskave, razvijamo pa še tri drugačne platforme: eno, ki tako kot iqos temelji na pravem tobaku z uporabo segrevanja, ne pa zgorevanja, in dve, ki temeljita na uporabi nikotina: ena uporablja nikotin, ki je prah v trdnem stanju, druga pa v tekoči obliki in je ekvivalent elektronski cigareti.

Trženje iqosa je zakonsko strogo omejeno.
Države to urejajo različno, kljub vsemu pa mislimo, da ima kadilec pravico do informiranosti o alternativah. V PMI se strinjamo s tem, da je najbolje nehati kaditi, vendar pa tega ni sposoben vsak, obstaja pa tudi skupina kadilcev, ki ne želi nehati. Mi želimo doseči te uporabnike. Pogovarjamo se z regulatorji in nekateri so bolj odprti.

Kakšne znanstvene raziskave so v ozadju naprave iqos?
Izdelek elektronsko segreva posebno obdelan tobak in proizvaja tobačno paro, ki vsebuje nikotin. Iqos sprošča v povprečju 95 odstotkov nižje vrednosti škodljivih kemikalij v primerjavi s cigaretami* (kar ne pomeni znižanja tveganja za enak odstotek; op. a.), kar je bilo preverjeno in dokumentirano v naših študijah. Preverjali smo tudi, ali so učinki, povezani z iqosom, primerljivi s tistimi, opazovanimi pri prenehanju kajenja. Raziskave delamo tudi po vpeljavi izdelka na trg, da bi bolje razumeli, kako je izdelek sprejet in uporabljan, saj med drugim ne želimo, da bi bil privlačen za nekadilce in nekdanje kadilce.

Kaj pa neodvisne raziskave?
Čedalje več jih je, nekatere od njih izvajajo tudi regulatorji, na primer v Nemčiji, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji, večina pa se jih osredotoča na kemično sestavo aerosola. Vse te študije potrjujejo potencial tega izdelka, da ponudi znižano tveganje v primerjavi s cigaretami.

SZO trdi, da vse mogoče posledice uporabe novih tobačnih izdelkov v kratkem obdobju uporabe še ne morejo biti znane.
Jasno poudarjamo, da iqos ni izdelek brez tveganja. Trdimo le, da je boljša izbira v primerjavi s cigaretami. Strinjamo se tudi s tem, da so potrebni dolgoročni podatki. Naše prve ugotovitve so, da v aerosolu obstajajo snovi, specifične za iqos, vendar njihov toksični profil, glede na način uporabe in količine, ki jim je izpostavljen uporabnik, ni skrb zbujajoč.

Iqos zavzema 14 odstotkov globalnih prihodkov PMI. Nekateri ne verjamejo, da je pravi namen tobačne korporacije, da bi kadilci cigarete zamenjali z iqosom, ampak da uporabljajo oboje, da so torej »dvojni« kadilci.
Mislim, da je cilj naše prebojne inovacije zelo jasen – da kadilci preidejo na iqos in da nehamo proizvajati cigarete. Tega žal ne moremo storiti naenkrat.

Čeprav iqos še ni naš glavni vir prihodkov, pomeni pomemben premik, saj vemo, da je nekaj treba narediti, tudi v smislu našega prispevka družbi in plačila za minule grehe.

Je pri promociji alternative kadilcem res mogoče izključiti nekadilce in mlade? Nekatere raziskave kažejo, da se določen del nekadilcev prvič speča s tobakom prav prek naprave iqos.
Glede neželenega občinstva smo zelo pazljivi. Zagotovo bo iqos prva izbira za določeno število ljudi in proti temu se bojujemo z nekaterimi mehanizmi, denimo s ceno. Tu je še dejstvo, da iqos deluje s tobakom, kar lahko ustreza kadilcu, na nekadilca pa lahko učinkuje odvračajoče – to ne drži nujno za elektronsko cigareto. Raziskovali smo tudi percepcijo naprave iqos in vedenje uporabnikov in če bi ugotovili, da je izdelek preveč privlačen, ga ne bi predstavili trgu.

Seveda obstaja določen del ljudi, ki bodo lahko zainteresirani in za katere bo iqos njihov prvi tobačni izdelek. Vendar pa smo po podatkih iz več držav, med njimi iz Japonske, ki je naš bolj zrel trg, pri odstotku nekadilcev in nekdanjih kadilcev še vedno znotraj enomestnih številk. Ta interes je po našem mnenju sprejemljivo nizek.

Vendar iqos deluje kot precej seksi naprava.
Kot rečeno, naši podatki z najrazvitejših trgov kažejo, da iniciacija z napravo iqos ni zelo visoka, in to potrjuje naš interes, da iqos ni privlačen za nekadilce in nekdanje kadilce.

Kaj menite o velikem uspehu e-cigarete juul, s katero ima Altria, ameriška »sestra« PMI, milijardne posle, v ZDA pa je velika uspešnica predvsem med mladimi?
Pri tem izdelku ni nujno, da je bil vidik privlačnosti polno premišljen, saj je videti, da je zelo popularen in olajšuje iniciacijo za nekadilce in mlade. To je sprožilo javni pogovor o reguliranju takega tipa izdelkov in potrebi po nadzoru njihove dostopnosti. Izdelek prihaja v Evropo in to nam zagotovo ne bo olajšalo diskusije z javnozdravstvenimi strokovnjaki in regulatorji, ampak bo, ravno nasprotno, verjetno vplivalo na že tako nezavidljivo situacijo z alternativnimi izdelki s spremenjenim tveganjem.


Op.: *v primerjavi z dimom referenčne cigarete (3R4F). To ne pomeni nujno znižanja tveganja za 95 odstotkov.
Pomembna informacija: iqos ni brez tveganja. Dovaja nikotin, ki povzroča zasvojenost.

PREBERITE ŠE:
Kajenje in spolnost


Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki