Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Lorella Flego: Moj navdih so samosvoje ženske s karizmo

Lorella Flego
Lorella Flego (Foto: ZEN)

Simpatične, vedno nasmejane Primorke Lorelle Flego najbrž ni treba posebej predstavljati, saj gre za enega najbolj prepoznavnih obrazov slovenske televizije in pravi zaščitni znak festivala Melodije morja in sonca. Lorella je novinarka in urednica, voditeljica ter predvsem velika modna poznavalka, urednica oddaje o najnovejših modnih trendih in lepoti Bleščica ter portala glitter.si., velika dama in svetovljanka, ki živi med Slovenijo, Milanom, Londonom, Parizom in New Yorkom.

Uživa enako pod žarometi javnosti kot tudi na potovanjih, ki jih obožuje zato, ker se le tako lahko čisto »odklopi«. Je ženska, ki sledi svojim sanjam, ob tem pa ostaja skromna in na trdnih tleh. Razkrila nam je, kaj je razlog za njen širok nasmeh ter zaljubljenost v življenje in lepoto.
Kako je psihologinja pristala v modnem svetu?
V resnici me je moda zanimala pred psihologijo in ko sem pri 16 letih začela delati na televiziji, sem precej hitro razumela, da je edino, kar bi rada vodila, oddaja o modi. A vmes je bilo treba izbrati fakulteto in edino, kar me je globoko zanimalo, je bila psiha.

Koliko smisla, občutka za modo imamo Slovenci?
Imamo smisel, a širše gledano, nimamo velike kulture o modi, kar je za razumeti. Težko se primerjamo z Italijo ali Francijo, ker je moda tam doma, pri nas pa smo vedno živeli nekoliko drugače. Mislim, da je za večino ljudi moda še vedno nekaj nepotrebnega, ker se ne zavedajo, kako je obleka pravzaprav pomembna tudi za to, da smo v življenju uspešni.

Kako se modni trendi vzpostavljajo in določajo?
Določajo se predvsem na ulicah, kar je velika razlika v primerjavi s tem, kar se je dogajalo v preteklosti. Moda je danes zelo populistična in globalna, kreatorji ponujajo, a navadni ljudje so tisti, ki na koncu izberejo. Tu so še institucije, kot je Pantone, ki vsako leto določajo barve, a tudi to je relativno. Denimo zdaj smo v obdobju vijoličaste, a ne zdi se mi, da je je povsod veliko. Pantone je sicer tako določil, posledično so se pripravili materiali v tem odtenku, kreatorji so izbrali, a ker je najpomembnejša prodaja, je že tako, da so na voljo tudi druge barve. In vprašanje je, kaj bo na ulicah.

Ali je občutek za modo mogoče tudi priučiti, privzgojiti, ali pa nam je občutek za slog prirojen?
Množica različnih medijev nam sugerira, kaj je slog in kaj obleči. Včasih si slog imel ali pač ne, danes pa se je vse spremenilo. Digitalizacija je prinesla veliko slabega pa tudi veliko dobrega; če se osredotočim na dobro, potem lahko rečem, da karkoli potrebuješ, karkoli te zanima, samo prižgeš računalnik in to v trenutku najdeš. Lažje je najti navdih ali pogledati, kako kombinirati kavbojke in blazer. Nato greš v akcijo ter s kančkom inteligence in radovednosti sestaviš slog, ki je lahko samo tvoj. Moraš pa imeti, in mislim, da je to prirojeno, smisel za estetiko, ki pa se kaže na vseh področjih, ne le v modi, temveč v življenju nasploh.

Ali drži, da obleka naredi človeka?
Mislim, da drži. Sicer ne morem reči, da obleka definira človeka v najglobljem pomenu besede, ampak ga naredi. Obleka je prva stvar, ki jo opazimo, takrat ko prvič zagledamo nekoga na ulici. Ne moremo vedeti, ali je dober, slab, inteligenten, dolgočasen človek, opazimo pa obleko. Obleka je način, kako komuniciramo s svetom in kaj povemo o sebi.

Koliko moda vpliva na naše vsakdanje življenje?
Mislim, da zelo. Ker imamo življenje, ki je zelo površno in nikoli nimamo časa, se ne poglabljamo v odnose. Moda pa ohranja to noto površnosti: samo pogledaš in ti je takoj vse jasno. Velikokrat ni prav, pa vendar je tako. Človeka ocenimo tudi na podlagi oblek, ki jih nosi, ne v smislu znamk ali razkošja, bolj v smislu, kako je kombiniral barve ter ali zna nositi, kar ima na sebi.

Moda ima v vašem življenju pomembno vlogo. Ali ste vedno oblečeni po zadnjih modnih zapovedih, tudi ko skočite v najbližjo trgovino po osnovne stvari?

Načeloma sem popolnoma nenaličena doma, ko počivam, čistim, pišem, ustvarjam. Če grem ven, se vsaj minimalno uredim. Ne gre za to, da bi morala biti všeč drugim, ker me to ne zanima, gre prej za to, da če sem urejena, sem tudi bolj samozavestna in sama sebi dvignem moralo.

Kako pogosto zamenjate garderobo?
Vedno kupujem nove stvari, deloma tudi zato, ker za svojo spletno stran vsak teden slikamo različne stajlinge in vse obleke so moje. Ni se mi zdelo smiselno imeti izposojenih oblek, saj je glitter.si pogled v moje osebno življenje, zato mora biti pristno. Bralke se tega zavedajo. Redno kupujem in redno podarjam, da gre moda naprej, to je tudi njen smisel.

Kaj naredite s tistimi oblačili, ki jih izločite iz omare?
Podarjam jih tistim, ki jih potrebujejo, in takih je veliko. Všeč mi je zavedanje, da sem komu pomagala.

Priča smo trendu odgovornega potrošništva, kjer poudarek ni le na pravični trgovini, temveč tudi na racionalnosti nakupov. Moda in modna industrija pa v svojem bistvu spodbujata ravno nasprotno. Kako gledate na težavo pretiranega nakupovanja in kratkega roka uporabe oblačil?
Svet je narobe postavljen. Moda je samo odsev tega, kar se dogaja v družbi. Ali se vam zdi denimo prav, da jemo kosilo in smo zraven na telefonu ali računalniku? Saj sploh ne vemo, kaj je na krožniku. Damo v usta, pogoltnemo in pozabimo. To je filozofija, ki odseva na vseh področjih v življenju. Smo instant generacija in naši otroci so še hitrejši, kar je srhljivo. Instant hrana, instant moda, instant odnosi. Ni nobene globine. Pametno bi bilo kupiti le stvari, ki jih dejansko potrebujemo in bodo trajale, a svet ni narejen tako. Ko imaš veliko, si želiš še več, ko si enkrat okusil moč nakupovanja, je tako, da te v trgovine prav vleče. Pomembno je postaviti meje, predvsem pa to, kje so te meje, naučiti naše otroke in jim dati jasno vedeti, da obstajajo.

Kaj pa materiali, koliko so pomembni pri izbiri oblačila? »Hitra« moda je namreč povezana z umetnimi materiali, ki so poceni, a vsebujejo mikroplastiko, ki je velik onesnaževalec, po drugi strani pa je tudi bombaž ena najbolj onesnaženih industrijskih rastlin s pesticidi …
Materiali so vsekakor zelo pomembni, dobro je pogledati etiketo in vedeti, od kod prihajajo kosi ter iz česa so narejeni. Zanimivo, da vedno pogledamo za stvari, ki so namenjene otrokom, zase pa ne, kar je napaka.

Kje najpogosteje in najraje kupujte oblačila? Italija je bila in je še vedno modna meka. Koliko se je Slovenija v zadnjih letih približala temu? Ali je tudi v Sloveniji mogoče kupiti zelo lepa in moderna oblačila ali je še vedno nujno hoditi v Milano?
Veliko kupujem na spletu in v Italiji. Slovenija ima odlične trgovine in ponuja tudi dizajnerske kose, težava pa je servis. Prodajalci niso stilisti in redkokdaj znajo pametno pomagati. Seveda je nemogoče pričakovati vrhunske storitve od človeka, ki je na minimalni plači. Na koncu je vse samo veriga, vsak člen mora biti na svojem mestu, drugače je tako, da je navidezno vse super, v resnici pa kolapsira.

Kot medijska osebnost ste očem javnosti zelo zanimivi, o vašem zasebnem življenju, partnerju in otroku pa vemo zelo malo. Zakaj in kako vam to tako dobro uspeva?
Kot ste povedali, izpostavljena sem jaz, in ne oni. Sofia je sicer v zadnjem letu izrazila željo, da bi prišla na večje prireditve, ki jih vodim, ali na televizijo takrat, ko imam oddajo. In je tudi prišla. Tako je bila v revijah in časopisih, to je pač del mojega sveta in se mi ni zdelo nič narobe, ko pa je bila še dojenček, se mi ni zdelo primerno. Stvar izbire, ne obsojam slavnih mamic, ki stojijo pred objektivom s celo družino. Pri nas pač ni bilo tako.

Kadarkoli vas vidimo, preprosto žarite od neke življenjske vedrine in vedno ste zelo lepo urejeni. Ali je vaše življenje tudi sicer tako urejeno? Ste disciplinirani, telovadite, pazite, kje kupujete hrano?
Tako je. Mislim, da je to del mojega značaja, drugače težko delujem. Srečna sem globoko v sebi zato, ker ne dovolim več, da bi bila moja osebna sreča odvisna od drugih. Vse je v nas samih, to je dejstvo. Narobe je pričakovati, da »bom srečna takrat, ko bom bogata, ko bom imela partnerja, ko bom šla na dopust«. Zame je sreča vsak dan znova, četudi gre vse narobe. Sreča je že zato, ker sem lahko tukaj in zdaj.

Ali tudi pri telesni dejavnosti in prehrani spremljate najnovejše trende in jim sledite?
Niti ne. Imam isto rutino telovadbe že 10 let, sicer je bila pred porodom agresivnejša, deloma zato, ker sem imela več časa. Glede hrane pa imam srečo, ker ne jem kruha in jem razmeroma malo sladic; všeč mi je čokolada in si jo tudi privoščim.

Kako pa skrbite za »notranjo« urejenost, kako uspešno dosegate ravnovesje? Koliko vam je pri tem v pomoč dejstvo, da ste na pol Italijanka, ker Italijani veljajo za odprt, vesel in »toplokrven« narod, zaljubljen v življenje?
Seveda je moj značaj miren in zdi se mi, da sem ves čas v ravnovesju. Zelo skrbim za notranji mir, imam trenutke, ko se odklopim od vsega in moram biti sama. Tisti, ki me poznajo, vedo, da je tako, in razumejo, da ni nič narobe, potrebujem le mir in tišino. Veliko berem, meditiram, obvladam pravilno dihanje, počivam, ko pa se le da, kam grem, saj so potovanja zame vse in takrat doživim popolno srečo. Najbrž tudi zato, ker se popolnoma odklopim.

Slovenci po drugi strani veljamo za bolj hladne in vase zaprte – kako te narodove značilnosti odsevajo tudi v modi (drznost, glasnost, intenzivnost, barvitost …)?
Seveda odsevajo. Ko sem imela na obisku Italijane, ki se ukvarjajo z modo, je bil ravno na vrsti teden mode pri nas. Ko so videli obleke, so komentirali, da je vse precej strogo in temno v času, ko je moda izredno barvita in ženstvena. To je odsev Slovencev in našega teritorija, s tem ni nič narobe, tako pač je. Mislim, da se v naši modi začuti tudi vpliv Avstrije in Nemčije, navsezadnje imamo veliko znamk, ki prihajajo iz teh krajev in krojijo slog na naših ulicah. Italijani in Francozi so na drugem planetu, a nikoli ni prepozno, tudi to se bo zgodilo, najbrž takrat, ko bo krožilo več denarja in bomo tudi bolj pozorni na estetiko prostorov in življenja.

Kdo je vaš modni guru? Kdo vas navdihuje?
Navdihuje me mama, ki ni mahnjena na modo, je pa zaljubljena v življenje. Navdihujejo me predvsem ženske s karizmo, močne, samosvoje; Američanka Linda Fargo, ki sem jo tudi spoznala in je tornado kreativnosti, Cate Blanchett zaradi svoje elegance, Julia Roberts s svojim pristnim nasmehom. Kot vidite, ne gre ravno za gurujke, gre za ženske, ki imajo karizmo. Nasploh me ženski svet zelo privlači, zdi se mi, da imamo neverjeten potencial in moč, ki pa ju mnogokrat ne znamo izkoristiti.

Za kaj ste v svojem življenju hvaležni?
Za vsak drobni trenutek. Za vsak dan. Za Sofio, za življenje nasploh, zato, ker sem.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

lorella flego , sporočila z naslovnice

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.