Mag. Petar Papuga: Zdravje v škatlicah je velika iluzija današnjega razvitega sveta

Dokler pacientu zgolj "pakiramo" rešitve, ki jih plačujejo sami ali pa zavarovalnica, bomo imeli zelo drago medicino. Zmerno draga pa bo medicina postala takrat, ko bo pacient postal subjekt, ki se zaveda, da lahko za svoje zdravje največ naredi sam, mi pa pri tem opravimo le svoj delež – morda kirurški, morda internistični. Takšnih – torej zdravih – pacientov si želim, vendar to ni lahko delo. Paciente smo namreč dolgo razvajali z zdravili, zato imajo zdaj občutek, da je zdravje na voljo v škatlicah. To je velika iluzija današnjega razvitega sveta.
Dokler pacientu zgolj "pakiramo" rešitve, ki jih plačujejo sami ali pa zavarovalnica, bomo imeli zelo drago medicino. Zmerno draga pa bo medicina postala takrat, ko bo pacient postal subjekt, ki se zaveda, da lahko za svoje zdravje največ naredi sam, mi pa pri tem opravimo le svoj delež – morda kirurški, morda internistični. Takšnih – torej zdravih – pacientov si želim, vendar to ni lahko delo. Paciente smo namreč dolgo razvajali z zdravili, zato imajo zdaj občutek, da je zdravje na voljo v škatlicah. To je velika iluzija današnjega razvitega sveta. (Foto: Grega Žunič)

"Neštetokrat bi lahko ponavljal osnovno sporočilo: zdravja ni ne pri zdravniku ne v škatlicah s tabletami, ampak je v krožniku, pipi, čevljih … V nas samih, torej," poudarja Petar Papuga, zdravnik in specialist za akupunkturo, vnet zagovornik integrativne medicine. V razvitem svetu so razmejitve jasne in samoumevne, prostor je postavljen tako, da je v ospredju dobrobit bolnika, pri nas pa mostov med uradno in komplementarno medicino še nismo zgradili, pojasnjuje. "Z obeh strani je slišati množico ne prav olikanih izjav, zato bi si upal trditi, da je v dialogu še vedno preveč pomanjkanja čustvene zrelosti. Če naj se rodi tudi zdravje na področju integracije, moramo biti pismeni, brez čustev, predani svojemu poklicu in pacientu ter nadvse potrpežljivi. Implementacija integrativne medicine bo uspešna le ob zdravi, vzajemni podpori medicine in zdravilstva."

Ste zdravnik uradne medicine, mojster tradicionalne kitajske medicine, magistrirali ste iz ionizirnih sevanj, ukvarjate se s funkcijsko medicino in še z marsičem drugim … Kako bi se opredelili – kaj ste predvsem?
Pri svojem delu rad podiram meje, ne želim jih ustvarjati, zato se težko umeščam. Ves čas se odpirajo nova področja, razbremenjena združitev vseh pa je osrednji dejavnik, po katerem hrepenim.

Vprašala bom drugače: kaj je v prvi vrsti vaš poklic?
Ljudi učim, kako naj postanejo in ostanejo zdravi – to je temeljna os mojega delovanja. Večkrat se pošalim, da jih učim, kako doseči, da ne bodo potrebovali zdravnikov. Moj cilj so zdravi pacienti, pri doseganju tega cilja pa izhajam iz kritičnega pristopa k prevladujočemu znanju o zdravju in njegove celostne dopolnitve.

Kakšna znanja vam je dala klasična medicinska fakulteta, kakšna šolanje na Kitajskem, kaj ste pridobili z raziskovanjem magnetnih polj oziroma sevanj in kaj z dolgoletnim praktičnim delom v Sloveniji?

Ves čas iščem, odprt sem za stvari, ki se dotikajo zdravja. Hvaležen sem vsem svojim učiteljem, ki so bili z mano zelo potrpežljivi. Ne prenašam didaktičnih klišejev, zato sem v medicinskih panogah, kjer je tudi ogromno intelektualiziranega neznanja, nekakšen protestant. Osrednje vodilo mojega iskanja, ne le v medicini, temveč v življenju nasploh, je vzročnost. Pri najpogostejših bolezni, kot so denimo visok krvni tlak, astma, degenerativne bolezni živčevja in prebavil, pa še vedno uporabljamo strategijo zdravljenja, ki se ne dotika vzroka, marveč zgolj blaži ali prikriva simptome.

Ali ste se kdaj ukvarjali samo z uradno medicino, ste kdaj delali kot zdravnik v ambulanti?

Samo dva meseca in pol, nato pa me je nadrejeni povabil na zagovor, ker je bila pacientka predolgo v ordinaciji. To se mi je zdelo nesprejemljivo, saj je bila gospa v hudi depresiji z znaki samomorilnosti, zaradi česar sva seveda potrebovala več časa za pogovor, kar sem nadrejenemu tudi pojasnil. Prepričan sem, da bi tudi danes brez težav sedel v zdravniško ordinacijo in normalno opravljal delo, saj vsakodnevno uporabljam vsa svoja znanja.

Ves čas poudarjate pomen kritičnega razumevanja in kombiniranja znanj. Integrativna medicina je medicina prihodnosti, pravite. Zakaj?
Vse človeške stvaritve so nekakšno zrcalo človekove nepopolnosti, in če iščete popolnost, potrebujete mozaik oziroma širok vpogled v vse. Treba se je razosebiti in poslušati vse – od šamana in stomatologa do iridologa in astrologa – pri tem pa biti kritičen in posebej pozoren na povezavo med vzrokom in posledico.

Zdi se, da smo v Sloveniji še precej daleč od tovrstne integracije …

Trenutno v Sloveniji deluje več kot devetsto ordinacij, podjetij in zasebnikov, ki se ukvarjajo s katero od vej zdravilstva ali s prodajo prehranskih dopolnil, ki slonijo na zdravilskih sistemih. To kaže na to, da pravzaprav nismo tako zelo daleč in da po svoje sledimo trendu integracije. Dopolnilne metode zdravljenja torej izvajamo, vendar nismo usklajeni z zakonom in izobraževanjem, pa tudi stanovsko ne. Prav zato lahko med nami najdete tudi veliko plevela. Veliko je "mrhovinarskih" prijemov, prevarantov, ki v iskanju zaslužka ponujajo drage in neutemeljene storitve, obljubljajo čudežne ozdravitve in mečejo slabo luč na zdravilstvo v celoti. To so konkretne posledice neurejenosti celotnega področja, na katerem ni ustreznega strokovnega nadzora, ljudje pa so posledično prepuščeni naključni izbiri zdravilske metode, ne da bi imeli vpogled v njeno dejansko učinkovitost pri težavi, ki jih pesti.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Dokler pacientu zgolj "pakiramo" rešitve, ki jih plačujejo sami ali pa zavarovalnica, bomo imeli zelo drago medicino. Zmerno draga pa bo medicina postala takrat, ko bo pacient postal subjekt, ki se zaveda, da lahko za svoje zdravje največ naredi sam, mi pa pri tem opravimo le svoj delež – morda kirurški, morda internistični. Takšnih – torej zdravih – pacientov si želim, vendar to ni lahko delo. Paciente smo namreč dolgo razvajali z zdravili, zato imajo zdaj občutek, da je zdravje na voljo v škatlicah. To je velika iluzija današnjega razvitega sveta. Grega Žunič

Mag. Petar Papuga, dr. med., spec. za akupunkturo Grega Žunič

Grega Žunič

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki