Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Izgubljenega časa ni mogoče nadoknaditi

Dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja
Dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja (Foto: Grega Žunič)

Dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja

»Vsak starš mora sam najti ustrezno ravnotežje med delovnimi obveznostmi, časom, ki ga preživlja z družino, in tudi časom, ki si ga vzame zgolj zase,« poudarja razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek. »Kar se praviloma dolgoročno ne izide, pa je to, da eden od staršev ali oba verjameta, da je moč določena časovna obdobja v družini 'zamrzniti' z zavezo, da bodo 'pozneje vse nadoknadili'. Otrok oziroma mladostnik potrebuje starše v vseh razvojnih obdobjih in vsak dan.«
Slovensko družbo je v zadnjih letih globoko zaznamovala kriza. Vse več je brezposelnih in ljudi na robu preživetja, med tistimi, ki delo imajo, pa naraščata negotovost in strah pred izgubo službe. V kolikšni meri se to odraža v življenju družine, posebej v odnosu med starši in otroki?
Sociokulturne teorije, ki razlagajo razvoj in učenje otrok, jasno sporočajo, da je vsak posameznik dejavno vključen v okolje na več ravneh. Najbolj neposredno otrok deluje na mikroravni: v družini, vrtcu, šoli in vrstniških skupinah, ki so med seboj povezane, hkrati pa je ves čas tudi v interakciji z drugimi ravnmi okolja, kot so starševa služba, starševa socialna mreža, razširjena družina, širše družbeno okolje, kultura, vrednote... To pomeni, da širša družbena dogajanja vplivajo, čeravno le posredno, na odnose v družini, in sicer tako na odnose med staršema kot na odnose med otroki in starši.

Starši so v službah vse bolj obremenjeni in pod vse večjim pritiskom. Kako takšne – pogosto stresne – delovne razmere vplivajo na vzgojo otrok? So starši danes pred večjim izzivom kot nekoč?
Težko je reči, da so starši pri vzgoji otrok pred večjim izzivom kot so bili včasih, vsekakor pa so pred drugačnimi izzivi, ki so tudi posledica družbenega in tehnološkega razvoja. Zaradi pomanjkanja delovnih mest za mlade so tisti starši, ki službo imajo, verjetno res pod večjim pritiskom, saj se bojijo, da bi jo izgubili, zato doživljajo na delovnem mestu večji stres kot ga zahteva samo delo. Del tega prenašajo tudi domov, kar seveda ni ugodno za družino. Pomembno pa je, da se starši tega zavedajo, saj je to nujni pogoj za sprostitev socialnega vzdušja v družini in ustvarjanje pozitivnih odnosov med njenimi člani.

V zadnjih desetletjih so se močno spremenile tudi oblike družine, prav tako družinski vzorci in vrednote. Velikih oz. razširjenih družin, v katere so bili vključeni tudi babice in dedki, je precej manj, odnosi med starši in otroki so, če jih primerjamo z odnosi med našimi starši in njihovimi starši, bistveno drugačni.

Oblike družin, tudi razširjene družine, so bile v različnih obdobjih različne. Po drugi svetovni vojni je začelo naraščati število družin z dvema ali tremi otroki, ki so bile v primerjavi z velikostjo družin naših babic in dedkov, v katerih je bilo tudi šest ali več otrok, relativno majhne. V obdobju porasta zaposlovanja žensk je bila pomoč starih staršev redkejša, zato se je v petdesetih in šestdesetih letih začela vzpostavljati široka mreža vrtcev. Če pogledamo zadnjih deset let, nam podatki kažejo, da nataliteta znova raste, veliko je družin z dvema otrokoma. Tudi t. i. razširjena družina, vsaj v smislu pomoči starih staršev, ni več tako redka. Zdi pa se mi, da je danes za mlade starše obremenjujoče predvsem to, da so pogosto ekonomsko odvisni od svojih staršev (stanovanje in druga obvezna plačila, npr. vrtec), čeravno so »opremljeni« za samostojno življenje, ki bi ga radi živeli in ga tudi znajo. Je pa zanimivo, da sta tudi med današnjimi mladimi prav zdravje in družina (njihova in tista, ki so jo ustvarili ali si jo želijo) visoko na vrednostni lestvici.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

vzgoja otrok

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.