Uplahnjen ud načne samopodobo

doc. dr. Slavko Ziherl, dr. med., spec. psihiater
doc. dr. Slavko Ziherl, dr. med., spec. psihiater (Foto: Diana anđelić)

Motnje erekcije

V Sloveniji ni natančnih podatkov o tem, koliko moških ima motnje erekcije, ki so povezane izključno s psihološkimi razlogi. Psihiatri in urologi se strinjajo, da je nekako 20 odstotkov vseh primerov erektilne disfunkcije pogojenih z notranjimi, torej psihičnimi vzroki. Vsekakor je treba vedeti, da se psihogeni in organski vzrok erektilnih motenj tesno prepletata. Motnje v spolnem življenju, ki trajajo dlje časa, sčasoma namreč načnejo psiho in celotno samopodobo moškega. Moški se na motnje erekcije, ne glede na to, kaj jih povzroča, odzove s svojo duševnostjo, pravic doc. dr. Slavko Ziherl, dr. med., specialist psihiater in strokovni direktor Psihiatrične bolnišnice v Ljubljani.

Moški se na motnje erekcije odzovejo zelo podobno. Na začetku je praviloma prisoten strah. Moški se sprašuje, kaj se z njim dogaja, postane zaskrbljen in navdaja ga tesnoba. Prav v tem se tudi skriva vzrok, da se njegova težava nadaljuje, ne glede na to, kaj je primarni povzročitelj. Ko prvi odpove v postelji, se sprašuje, ali se bo to ponavljalo. Takemu moškemu se podira do takrat trdna podoba o samem sebi in v duši tega človeka se začne dogajati drama, razlaga sogovornik.

Pisan starostni vzorec

Moški, ki imajo erekcijske motnje zaradi organskih vzrokov, so večinoma starejši od 45 let. To pa ne velja za vse, pri katerih težave izvirajo iz duševnosti. Tu dr. Ziherl izpostavlja predvsem dve starostni skupini moških. V prvi so mladi in neizkušeni, ki šele vstopajo v spolnost.To je seveda logično, nadaljuje sogovornik. Na začetku je vsak negotov in se išče. Če se takrat pojavijo manjše težave, je predvsem od človekove osebnosti odvisno, kako jih bo rešil in v katero smer se bo razvijalo njegovo nadaljnje spolno življenje. Če je mlad moški dovolj samozavesten, komunikativen in izobražen na področju spolnosti, največkrat začetne težave kmalu minejo.

Velja tudi obratno. Nesamozavesten moški lahko kmalu zapade v resnejše težave, ker ne zaupa vase, v svojo moškost in  v svojo vlogo, ker premalo ve in ima  premalo izkušenj. Prvi neuspeli poskusi lahko v njem vzbudijo pretirano tesnobo in strah. Strah pa je občutek, pravi dr. Ziherl, ki ima povsem fiziološke povezave z oživčenjem spolnega uda. Če je moškega pretirano strah, centri za čustvovanje (torej tudi za strah) v možganih preko živcev vplivajo na oživčenje spolnega uda tako, da povzročijo motnje erekcije. Na tem primeru lahko vidimo, da tudi psihogeni vzrok lahko postane organski, razlaga sogovornik.

Odločilna srednja leta

Druga skupina, v kateri so psihično pogojene težave z erekcijo ponovno bolj izrazite, so moški v starosti 40 do 50 let. V tem obdobju, razlaga dr. Ziherl, se na nek način najbolj izkaže, kako stresno nekdo živi. To je obdobje, ko imajo poročeni moški že ustaljene in rutinske vzorce spolnega življenja, kar je za spolnost zelo pomembno, hkrati pa živijo tudi  najbolj produktivno poklicno življenje. Če je moški pod predolgim in preslabo obvladanim stresom, obenem pa je njegovo spolno življenje ena sama navada in rutina, je jasno, da kombinacija obeh dejavnikov neposredno zareže v partnerstvo in spolnost ter povzroči težave. Dolgotrajni stres namreč preko stresnih hormonov deluje na spolnost in pri določenem odstotku moških povzroči težave z erekcijo.
Članek se nadaljuje »


Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki