Slovenci nismo vzgajani za užitek

 Dr. Andreja Pšeničny, psihologinja in psihoterapevtka
Dr. Andreja Pšeničny, psihologinja in psihoterapevtka (Foto: Grega Žunič)

Dr. Andreja Pšeničny, psihologinja in psihoterapevtka

Človek, ki si ne postavi zdravih meja med delom in počitkom, se izčrpa in zboli, opozarja doktorica psiholoških znanosti in psihoterapevtka Andreja Pšeničny z Inštituta za razvoj človeških virov. "Nihče na svetu ne bo poskrbel za nas – s tem se moramo sprijazniti. Nobena avtoriteta, nobena služba, nobena država ne bo poskrbela za nas, če zase ne bomo poskrbeli sami. Če se odpovemo počitku in regeneraciji, nas to utegne kaj hitro pripeljati do izgube službe."

Poletje je čas dopustov, čas, ko damo možgane na pašo in si polnimo baterije. Kako pomemben je tovrsten odklop?
Za normalno delo sta počitek in regeneracija nujna, celo športni trenerji od svojih varovancev zahtevajo, da tudi počivajo. Tako kot potrebujemo vsakodnevno spanje, potrebujemo tudi dopust. Kakšen – kako dolg in kako dejaven – je najprimernejši dopust, pa je odvisno od posameznika, od njegovih želja in tudi od dela, ki ga opravlja. Če ima pretežno pasivno delo, pri katerem se zadržuje v notranjih prostorih, bo prosti čas nemara izkoristil za aktivne počitnice, v nasprotnem primeru pa raje za počitek in lenarjenje.

Sodobne komunikacijske poti omogočajo nenehno razpoložljivost, vse več ljudi tako tudi med dopustom dela, nekateri pa se sploh ne zmorejo izklopiti. Zakaj ne?

Razlogov, zakaj ljudje ne postavijo meje med službo in zasebnim življenjem, je veliko. Nekatere delo preprosto veseli in ga ne doživljajo kot napor. Drugi čutijo močno potrebo po nadzoru in jih utegne to, da niso v stiku z informacijami, celo spraviti v stisko. Tretji ne znajo reči ne. Ko so znanega časopisnega mogotca vprašali, zakaj nikoli ne gre na dopust, je navedel dva razloga: "Bojim se, da brez mene ne bi šlo, hkrati me je strah, da bi šlo tudi brez mene."

Kako pomembno je, da postavimo jasno mejo med zasebnim in poklicnim življenjem?
Nasploh velja, da je ključno, da si v življenju znamo postaviti ustrezne meje – in da jih znamo tudi ohraniti. Mejo med službo in zasebnostjo lahko razumemo kot nekaj, kar nam prinaša razbremenitev. Če pa se bojimo, da se bo brez nas zgodilo kaj pomembnega, jo le stežka ohranimo. Dopust je čas za počitek in razbremenitev, zato je najbolje, če znamo in zmoremo odklopiti, vendar pa je pri tem treba slediti sebi. Če človek ne zmore brez stikov, ga to utegne spraviti v tako hudo stisko, da od dopusta ne bo imel nič. V takem primeru je namesto principa vse ali nič bolj realno poiskati zdravo mero. Če res ne moremo brez službenega komuniciranja, si vsaj postavimo mejo: elektronsko pošto, denimo, pregledamo zvečer, namesto da bi bili ves čas dosegljivi.

Ljudje se odpovedujejo dopustu tudi zaradi strahu pred izgubo službe. Tudi sicer so se razmere na delovnih mestih zelo spremenile: obremenitve so precej večje kot nekoč, vse več je pritiskov, mobinga …
Tu imamo opraviti s protislovno situacijo: ljudje zaradi strahu pred izgubo službe pogosto sami sebe pripeljejo natanko do tega, da službo izgubijo, saj skušajo ustreči vsem in vsakomur. Človek, ki si ne postavi zdravih meja med delom in počitkom, se izčrpa, zboli in s tem postane nezaželen delavec. Nihče na svetu ne bo poskrbel za nas – s tem se moramo sprijazniti. Nobena avtoriteta, nobena služba, nobena država ne bo poskrbela za nas, če zase ne bomo poskrbeli sami. Če se odpovemo počitku in regeneraciji, nas to utegne kaj hitro pripeljati do izgube službe.
Članek se nadaljuje »


Galerija

Dr. Andreja Pšeničny, psihologinja in psihoterapevtka Grega Žunič

Dr. Andreja Pšeničny, psihologinja in psihoterapevtka Grega Žunič

Dr. Andreja Pšeničny, psihologinja in psihoterapevtka Grega Žunič

Dr. Andreja Pšeničny, psihologinja in psihoterapevtka Grega Žunič

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki