Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Violeta Bulc:Človek z veliko začetnico


(stran 2 od 2)Kaj bi bilo nujno storiti za zagon slovenskega gospodarstva? Kje odkriti skrite potenciale, vire inovativnosti, če pa je nenehno slišati zgolj ponavljanje sintagme o rezanju stroškov?
To vprašanje je zapleteno in že zahteva nekakšne sodbe. Upam, da se mi bo v odgovoru temu uspelo izogniti. Čutim, da potrebujemo veliko več strokovnosti na področju inoviranja in sistemskih pristopov. To sta zagotovo elementa, ki ju preveč zanemarjamo, verjetno tudi zaradi pomanjkanja sposobnosti, ki so za to potrebne. Pri tem imam v mislih predvsem iskrenost odnosov, spoštovanje in zaupanje v soustvarjalce, partnerje, sodelavce; na odgovornost, povezano s posledicami naših dejanj, naših izdelkov, storitev, rešitev … V minulih sto letih smo – verjetno tudi zaradi izjemnih možnosti enostranskega tehnološkega razvoja, ki je zanemaril celosten in odgovoren razvoj ljudi – svoja življenja usmerjali vse preveč kratkoročno, prav tako s tem povezana dejanja. Toda tudi to je sestavni del razvoja neke zavesti. Veseli me, da se razmere počasi, vendar vztrajno spreminjajo – v dobro trajnostnega razvoja in vsesplošne družbene blaginje. Toda zdaj smo šele na začetku te nove poti. V resnici je vse odvisno od razvoja človeka, posameznika, posameznice, od nas samih. Zunanji svet je le podoba našega notranjega sveta. Slovenski prostor je izjemen v vseh elementih svojega bogastva: po izjemnih ljudeh z visoko stopnjo ustvarjalnosti, družbene odgovornosti in participativnosti; po naravnih virih, kot so les, voda in rodovitna zemlja; po kulturni dediščini, ki nosi sposobnost samoorganiziranja, globokega kulturno-umetniškega doživljanja trenutka, spoštovanja do naravnega in koristnega; po družbenem bogastvu: infrastrukturi, družbeni (ki je ponesrečeno postala državna) lastnini, prostovoljstvu, empatiji in zmožnosti prilagajanja; po energetskem naboju prostora, ki uravnoveša polarnost, generira impulze napredka in vedno znova odpravlja vse, kar ne služi družbeni blaginji.

Kaj menite o zdajšnji (brez)perspektivnosti mladih? Ali njihov položaj v resnici takšen, kot ga prikazujejo?

Ne strinjam se, da imamo opraviti z brezperspektivnostjo. Sama imam neizmerno vero v mlade generacije. Drugačni so. Tako kot mi v njihovih letih se tudi oni upirajo vsemu, kar predstavljamo odrasli. Naš svet jim je tuj, zmešan, smešen. Tudi oni se soočajo z izzivi prehoda v novo civilizacijo. Čutijo jo, vendar še niso dovolj artikulirani in izkušeni, da bi to lahko tudi na polno ozaveščali in udejanjali. Hkrati so ujeti v stare strukture sobivanja, ki tudi nam ne služijo več, kaj šele njim. Upam, da nam bo uspelo navezati dober medgeneracijski dialog, ki bo omogočil, da bomo družbo oblikovali v skladu s svojimi resničnimi potrebami – in se poslovili od vseh struktur, ki nam ne služijo več. Vnovič bomo morali postaviti temelje družbenega dobrega, razmejiti elemente tržne ekonomije in socialne države, sprejemljivega in neželenega.

Kako v lokalne skupnosti vnesti elan, navdušenje? Kje vidite preboje?

Začnimo pri sebi. S tem bomo spreminjali tudi okolico, prostor, v katerem živimo, in dali oporo tistim, ki želijo narediti korak na pot sprememb. V lokalnih skupnostih vidim največji potencial za razvoj sodobne družbe. Veliko delam na lokalni ravni ter se navdušujem nad naravnim in kulturnim bogastvom, človeško energijo in priložnostmi za razvoj, ki jih premore. Največji izziv je, da to čim bolj kakovostno povežemo z mednarodnimi tokovi, kjer si lahko vse te sposobnosti in raznolikosti najdejo tudi globalne tržne niše za ustvarjanje dodane vrednosti in s tem razmer za razvoj družbene blaginje. Dobro nam uspeva in vem, da bomo na tem področju oblikovali še veliko uspešnih zgodb. Dokaz za to so izjemne zgodbe, ki prihajajo iz Razvojnega partnerstva Srca Slovenije, Dobrovnika, Ljubna, Rifnika, Ljubljane …

Kakšen je položaj žensk v slovenski družbi? Kako združujete svoje zasebno, družinsko življenje z velikimi poklicnimi izzivi? Kako delujete, da ne izgorite?
Položaj žensk je v slovenski družbi enakopraven, ni pa enakovreden. To je povezano s celostnim razvojem moške populacije, pa tudi z močnejšim notranjim razvojem žensk. Odgovornost za ta odnos v veliki meri oblikujejo starši, delno pa tudi družba kot celota. Počasi napredujemo, vendar menim, da bodo ženske kvote, zlasti v politiki, nujne vsaj še naslednjih dvanajst let. V prvi vrsti se vidim kot odgovornega človeka; v okviru tega pa moram kot fizično, čustveno, duhovno, intelektualno, energetsko in socialno bitje ves čas skrbeti za ravnotežje med različnimi vlogami: matere, ženske, podjetnice, inovatorke. Pri usklajevanju teh vlog mi pomagajo disciplina, radost do življenja in jasno razumevanje svojih vrednot in poslanstva ter nenehno upravljanje prioritet.

Kje v svojem delovnem vsakdanjiku najdete oazo miru?

Največkrat jo moram najti kar v sebi. Dnevni ritem mi pogosto ne dovoli drugačne zasebnosti. Zato mi pri iskanju vsakodnevnega ravnotežja zelo pomagajo tehnike za vzpostavljanje odnosa s svojim notranjim svetom. Sicer pa so moje pomembne oaze miru vrt, gozdovi, vode, moja soba in seveda potovanja.

Kakšen je vaš življenjski moto, vodilo, ki bi ga želeli deliti z našimi bralkami in bralci?
Bolj smo povezani, bolj smo svobodni. Resnično svobodni smo, ko je svoboden vsakdo od nas.
 


Viva predstavlja

Violeta Bulc je ena od najvplivnejših žensk v Sloveniji. S svojim vizionarstvom, z raziskovanjem svojih notranjih moči in drugih deluje kot inovatorka. Ustanovila je podjetje Vibacom, d.o.o., ki preučuje trajnostne strategije ter inovativne preboje v lokalnih skupnostih in organizacijah. Obenem je ustanoviteljica gibanja InCo za inovativni preboj Slovenije, v katerega se je vključilo več tisoč posameznikov in skupin. S področjem inovativnosti in z njegovim širjenjem v različna okolja so se ukvarjali pet let, od avgusta 2011 pa InCo gibanje nove energije usmerja v preučevanje intuicije, ki naj postane ozaveščeno orodje za ustvarjanje vrednosti in blaginje v slovenskem poslovnem prostoru.


Galerija

Violeta Bulc Grega Žunič

Violeta Bulc Grega Žunič

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd