Velika in vzpodbudna novost v zdravljenju hepatitisa C

Hepatitis C je vnetje jeter, ki ga povzroča virus hepatitisa C. Gre za obsežen javnozdravstveni problem, saj ocenjujejo, da je s tem virusom okuženih vsaj 200 milijonov ljudi. Z njim resnično ni šale, kajti podatki kažejo, da lahko nezdravljen kronični virusni hepatitis povzroči končno odpoved delovanja jeter, dokazana pa je tudi povezava z rakom na jetrih. Prav okužba z virusom hepatitisa C je eden od najpogostejših razlogov za presaditev jeter pri odraslih.

Okužba z virusom hepatitisa C samo v tretjini primerov poteka z vidnimi znaki, kot so rumeno obarvana koža, tiščanje v zgornjem predelu trebuha, splošno slabo počutje, siljenje na bruhanje, bruhanje … Ostali okuženi ljudje sploh ne vedo, da so se okužili in pri njih se okužba pogosto prelevi v kronično obliko.

Težke posledice nezdravljene okužbe

Posledice nezdravljene okužbe so lahko zelo hude, bolezen pa ima zelo različne obraze. Približno tretjina okuženih nima nikakršnih zdravstvenih težav, ostali dve tretjini pa čutita določene bolezenske težave, vendar tudi pri teh okužbo navadno odkrijejo po naključju. Pri kaki petini bolnikov po približno 20 do 25 letih po okužbi pride do nastanka jetrne ciroze in celo odpovedi delovanja jeter, v enem do štirih odstotkih na leto pa do nastanka raka na jetrih. Zaradi vsega tega je jasno, da je treba okužbo z virusom hepatitisa C preprečevati oziroma čim bolj zgodaj odkriti in začeti z ustreznim zdravljenjem, razlaga prof. dr. Mojca Matičič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.


Možna ozdravitev tudi kronične oblike

Hepatitis C že več kot deset let zdravijo s pegiliranim interferonom alfa in ribavirinom, ti zdravili pa sta vse od leta 2000 na voljo tudi slovenskim bolnikom. Zdravili sta se pri približno polovici bolnikov izkazali kot zelo uspešni. Zdravniki dosegajo zelo dobre rezultate pri bolnikih, ki so okuženi z virusom hepatitisa C genotipa 3, žal pa so rezultati znatno manj spodbudni pri bolnikih, okuženih z virusom genotipa 1. Zato so si v stroki zelo želeli novosti na tem področju. Lani se je to tudi zgodilo, pojasnjuje prof. Matičič. Dobili smo dve novi zdravili, ki delujeta neposredno na virus, in sicer tako, da zavirata encim proteazo in s tem v določenem delu njegovega življenjskega kroga preprečita njegovo sintezo.

To je nadvse pomembna in velika novost na področju zdravljenja hepatitisa C. Novi učinkovini, boceprevir in telaprevir, so klinično preizkusili na 4100 bolnikih, rezultati pa so bili izredno spodbudni. Izkazalo se je, da obe zelo izboljšata odziv na zdravljenje (za 25 do 30 odstotkov), namenjeni pa sta le za zdravljenje bolnikov, okuženih z genotipom 1. Dolgoročne opazovalne raziskave so pokazale, da je možna celo ozdravitev kroničnega hepatitisa C. Izkazalo se je namreč, da so se bolniki, ki so dosegli ugoden odziv na zdravljenje, resnično pozdravili, saj se virus ni vnovič pojavil, kar pomeni, da je protivirusno zdravljenje hepatitisa C med najučinkovitejšimi v medicini nasploh.

Sogovornica še doda, da že kmalu pričakujejo tudi nove evropske smernice. Zdravili sta že registrirani pri evropski agenciji za zdravila (EMA), zdravniki pa pričakujejo, da bosta kmalu razvrščeni tudi na listo zdravil v Sloveniji. Zdravili bodo predpisovali v kombinaciji z že obstoječima (torej s pegiliranim interferonom alfa in ribavirinom), in sicer bolnikom, okuženim z genotipom 1, pri katerih napovedniki zdravljenja niso najugodnejši. Kot pojasnjuje prof. Matičič, imajo slovenski zdravniki konkretne izkušnje z novima zdraviloma, saj so z njima prek tako imenovanega sočutnega programa že začeli zdraviti prve bolnike. Rezultati so izredno spodbudni, kar še posebno navdušuje, saj so z novima zdraviloma zdravili resnično najtežje in najzahtevnejše bolnike. Na zdravljenje so se zelo dobro odzvali celo bolniki po transplantaciji jeter.
Članek se nadaljuje »


Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki