Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Klopni meningoencefalitis od A do Ž


(stran 4 od 4)


Cepljenje otrok

Inštitut za varovanje zdravja cepljenje proti KME priporoča tudi otrokom, od enega leta starosti dalje, saj so tudi otroci izpostavljeni nevarnostim okužbe. Po Programu imunoprofilakse za učence, dijake in študente je cepljenje priporočljivo še posebej za otroke, ki bivajo na endemičnem območju oziroma se bodo zaradi šolskih aktivnosti zadrževali v naravi. Otroci so proti KME cepljeni s cepivom za otroke.


Varnost in učinkovitost cepiva

Cepivo je varno in učinkovito. IVZ cepljenje proti KME priporoča vsem osebam od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo v območju, kjer je KME endemičen.

Ob cepljenju se redko pojavijo prehodne reakcije, kot na primer rdečina in oteklina na mestu cepljenja, slabo počutje ali vročina, ki običajno minejo v enem dnevu. Proti KME se ne smejo cepiti osebe z akutno vročinsko boleznijo in osebe s hudo alergično reakcija po predhodnem odmerku cepiva ali s hudo alergijo na jajčne beljakovine.


Postopek cepljenja

IVZ priporoča, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmakom. Tako se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Tretji odmerek sledi čez 9-12 mesecev, nato pa so potrebni poživitveni odmerki, prvi čez 3 leta, kasneje pa na 5 let. Če začnemo s cepljenjem kasneje, npr. v poletnih mesecih, je priporočljivo dobiti drugi odmerek cepiva že dva tedna po prvem, da čim prej dosežemo zaščitni nivo protiteles.

Cepljenje poteka v vseh območnih zavodih za zdravstveno varstvo in tudi pri izbranih zdravnikih.

Kje so okužena območja?

V Evropi je znanih več naravnih žarišč KME. Okuženo območje se razprostira od Skandinavije čez Poljsko, Nemčijo, Češko, Slovaško, Avstrijo, Madžarsko, Slovenijo in Hrvaško. 

V Sloveniji je endemično območje klopnega meningoencefalitisa zemljepisno omejeno in se v zadnjih letih ni bistveno spremenilo. Najbolj ogroženo je območje Gorenjske, Štajerske, Koroške in centralni predel Slovenije.


V Sloveniji število obolelih niha

Število prijavljenih primerov klopnega meningoencefalitis iz leta v leto niha, od najmanj 80 prijavljenih primerov v letu 1992 do 532 prijavljenih primerov v letu 1994, kar je bilo najvišje število prijavljenih primerov v zadnjih 20 letih. V letu 2009 se je število prijavljenih primerov klopnega meningoencefalitisa v primerjavi s preteklim letom ponovno zvišalo. Prijavljeni so bili 304 primeri (14,9/100.000 prebivalcev) klopnega meningoencefalitisa. Večina prijavljenih zbolelih (94,4 %) je bila hospitalizirana. V letu 2009 je bila prijavljena ena smrt kot posledica klopnega meningoencefalitisa.
Tveganju okužbe so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin.

Struktura obolelih po spolu ostaja iz leta v leto skoraj nespremenjena, med zbolelimi je vedno nekaj več moških kot žensk. V letu 2009 je bilo med prijavljenimi primeri 58 % moških in 42 % žensk. Največ obolelih (62 oziroma 20) je bilo iz starostne skupine 55–64 let, več kot polovica (168 oziroma 55 ) pa iz starostnih skupin od 45 do 74 let. V letu 2009 so bili med zabeleženimi prijavami klopnega meningoencefalitisa tudi otroci.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd